Ηλεκτρισμός

Γιατί οι τιμές των CO2 προσεγγίζουν το εφιαλτικό όριο των 30 ευρώ ανά τόνο

Γιατί οι τιμές των CO2 προσεγγίζουν το εφιαλτικό όριο των 30 ευρώ ανά τόνο

Η τιμή του συμβολαίου λήξης του 2021 αυξήθηκε κατά 4,5% σε 28,09 ευρώ / τόνο

Απογειώνονται οι τιμές των ρύπων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς σημειώνουν υψηλό 11 ετών , το δε συμβόλαιο λήξης του 2021 πλησιάζει το εφιαλτικό όριο των 30 ευρώ ανά τόνο.
Η άνοδος τιμής επίσης της χονδρικής αγοράς στο βρετανικό φυσικό αέριο συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των ρύπων, εν μέσω εικασιών ότι η νορβηγική προμήθεια φυσικού αερίου μπορεί να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα ανταγωνιστικές ροές LNG οι οποίες θα πίεζαν τις τιμές.
Η τιμή για παράδοση τον Ιούνιο του 2019 αυξήθηκε κατά 2,1% σε 38,54 p/therm.
Επιπλέον, οι ημερήσιες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού κινήθηκαν υψηλότερα την Πέμπτη.
Το γερμανικό συμβόλαιο spot
ανέβηκε 0,4% στα 44,9 ευρώ/ MWh, εξαιτίας αδύναμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Αντίστοιχα κινήθηκε και το γαλλικό συμβόλαιο.
Παράλληλα, το γερμανικό συμβόλαιο ισχύος για παράδοση το 2020 υποχώρησε κατά 1,3% στα 50,69 ευρώ / MWh και το γαλλικό 1,5% στα 53,61 ευρώ /MWh, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Απογειώνονται οι τιμές CO2 σε υψηλό 11ετίας

Οι ευρωπαϊκές τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε μια συνεχή αύξηση, σημειώνοντας χθες (11/4) ιστορικό υψηλό τα τελευταία 11 έτη, έπειτα από τη δεύτερη παράταση της προθεσμίας του Brexit.
Και αυτό διότι το γεγονός αυτό αύξησε το χρόνο για να αποφευχθεί ένα άτακτο brexit και κατά συνέπεια βοήθησε στο να αποφευχθεί ένα δυναμικό sell off από τις βρετανικές εταιρείες στα ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων, που θα οδηγούσαν σε πίεση των τιμών των CO2.
Έτσι οι τιμές των CO2. συνέχισαν την άνοδό τους.
Οι ευρωπαϊκές τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν σε συνεχή αύξηση και έφτασαν σε 11 ετών υψηλό.
Η τιμή του συμβολαίου λήξης του 2021 αυξήθηκε κατά 4,5% σε 28,09 ευρώ / τόνο, στο πλαίσιο ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Έτσι πλησιάζει το εφιαλτικό νούμερο των 30 ευρώ ανά τόνο.
Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων αυξάνει τα αντικίνητρα για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σε Μελίτη και Φλώρινα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης