Πετρέλαιο

«Αδύναμα» αποτελέσματα τα αμερικανικά διυλιστήρια βλέπουν οι αναλυτές το πρώτο τρίμηνο

«Αδύναμα» αποτελέσματα τα αμερικανικά διυλιστήρια βλέπουν οι αναλυτές το πρώτο τρίμηνο
Έν αναμονή του καλοκαιριού και της αύξησης της ζήτησης βενζίνης
Τα αμερικανικά διυλιστήρια αναμένεται να παρουσιάσουν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη το πρώτο τρίμηνο μετά από την υποχώρηση της παραγωγής , τα αδύναμα περιθώρια βενζίνης και την αύξηση της τιμής του καναδικού πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι μεγάλες ανεξάρτητες μονάδες ραφιναρίσματος μείωσαν δραματικά την παραγωγή κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ ορισμένοι επέλεξαν να προχωρήσουν  σε συντήρηση αντί να παράγουν βαρέλια σε μια εποχή που τα περιθώρια βενζίνης μειώθηκαν.
Αρκετά μεγάλα διυλιστήρια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Valero Energy Corp, της HollyFrontier Corp και της Marathon Petroleum Corp,
αναμένεται να υπολείπονται των προβλέψεων για τα αποτελέσματα,
σύμφωνα με το μοντέλο SmartEstimate του Refinitiv Eikon, το οποίο εκτιμά τις πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις από τους υψηλότερους σε βαθμολογία αναλυτές.
Ωστόσο, η μειωμένη παραγωγή ραφιναρίσματος στις αρχές του έτους προχωρά προς τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.
Με τα αποθέματα βενζίνης σε χαμηλά επίπεδα τετραετίας σε εποχική βάση, τα περιθώρια ανέκαμψαν εν αναμονή της εποχής οδήγησης.
Η χρήση διυλιστηρίου των Η.Π.Α. μειώθηκε σε 87,5% στις αρχές Απριλίου, το χαμηλότερο εποχιακό επίπεδο από το 2014.
Τα διυλιστήρια είχαν λειτουργήσει πλήρως για το 2018,στηριζόμενα από την έντονη ζήτηση αποσταγμάτων. Αλλά στη διαδικασία, υπερπαραγωγής βενζίνης, τα περιθώρια για το καύσιμο ακολούθησαν άλλη πορεία.
Αυτά τα περιθώρια μειώθηκαν στα 3,64 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα από το 2009.
Από τότε έχουν ανακάμψει και ήταν περίπου 23,00 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει στα περίπου 228 εκατομμύρια βαρέλια από σχεδόν 260 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Ιανουαρίου.
Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τα διυλιστήρια ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τον Valero την Παρασκευή.
Από τις αρχές Απριλίου, οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τα  διυλιστήρια  χαμηλότερα κατά περισσότερο από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.
Οι αναλυτές μείωσαν αισθητά τις εκτιμήσεις για τους Valero, Marathon και HollyFrontier, μαζί με την PBF Energy και Phillips 66, τον τελευταίο μήνα, τοποθετώντας τις χαμηλότερα μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών όσον αφορά τις αναθεωρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.
Εκτός από τις βαριές εργασίες συντήρησης, πυρκαγιές ξέσπασαν στις εγκαταστάσεις τους τελευταίους μήνες, όπως στο εργοστάσιο της Valero στο Port Arthur του Τέξας, στη μονάδα της Exxon Mobil Corp στο Baytown του Τέξας, στο διυλιστήριο El Dorado της HollyFrontier, του Κάνσας.
Η HollyFrontier μείωσε την ποσότητα αργού που αναμενόταν να επεξεργαστεί κατά το πρώτο τρίμηνο κατά 5.000 bpd. Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προοπτικές της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις ανησυχίες ότι τα κέρδη θα πληγούν  μετά την κατάρρευση των καναδικών διαφορών του αργού.
Ο Sandy Fielden, διευθυντής commodities και ενέργειας στο Morningstar, δήλωσε ότι η PBF έχασε επίσης λόγω της «έκπτωσης του καναδικού αργού που απλώς εξαφανίζεται».
Το καναδικό αργό πετρέλαιο είχε μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της υπερπροσφοράς και της έλλειψης αγωγών, αλλά αυτή η έκπτωση διαβρώθηκε μετά την εγκαθίδρυση περικοπών στην παραγωγή από την Αλμπέρτα.
Το  Western Canada Select (WCS) διαπραγματεύθηκε πρόσφατα περίπου 9,25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 15,65 δολάρια στην αρχή του τριμήνου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης