Ενέργεια

Αργά αντανακλαστικά χρεώνουν στη ΡΑΕ οι ιδιώτες προμηθευτές για τα τιμολόγια στη λιανική ρεύματος

Αργά αντανακλαστικά χρεώνουν στη ΡΑΕ οι ιδιώτες προμηθευτές για τα τιμολόγια στη λιανική ρεύματος

Η σχετική διαβούλευση έρχεται σε μία συγκυρία που αναδεικνύει τα μείζονα προβλήματα του κλάδου που μπλοκάρουν την απελευθέρωση της αγοράς

Αίσθηση προκάλεσε το περιεχόμενο της τοποθέτησης της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα (25/04) για τα τιμολόγια στη λιανική ρεύματος και την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών.
Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, η διαβούλευση περιέχει θέσεις που ξαφνιάζουν, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Αρχή τη λειτουργία της εγχώριας λιανικής, καθώς και τη δραστηριοποίηση των προμηθευτών σε αυτήν.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το γεγονός ότι παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τις ρήτρες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η Αρχή μόλις πρόσφατα ασχολήθηκε με το να καταγράψει πώς πραγματικά χρησιμοποιούνται από τις εγχώριες εταιρείες προμήθειας.
Κάτι που δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήδη γνωρίζει πως αρκετοί πάροχοι ακόμη και τώρα δεν έχουν ενεργοποιήσει καθόλου τους μηχανισμούς αναπροσαρμογής που περιλαμβάνουν στα τιμολόγιά τους, όπως και ότι κάποιοι τους εφαρμόζουν σε μικρότερο βαθμό για να μειώσουν την επίπτωση.
Την ίδια στιγμή, απορίες προκαλεί και η αναφορά σε καμπύλες φορτίου, όπου η ΡΑΕ διερωτάται αν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιείται σε σχήματα δυναμικής τιμολόγησης στη λιανική η μεθοδολογία τυπικών καμπυλών για την κάθε κατηγορία καταναλωτών στην χονδρεμπορική.
Κι αυτό γιατί είναι γνωστό πόσο αποκλίνουν οι καμπύλες από τα πραγματικά στοιχεία, ακόμα και για τη μηνιαία εκκαθάριση.
Παράλληλα, παρόλο που κύκλοι της ΡΑΕ είχαν αφήσει να διαρρεύσει πως η Αρχή μελετά το ζήτημα της πρόσθετης χρέωσης 1 ευρώ για τους έγχαρτους λογαριασμούς, η διαβούλευση δείχνει πως ακόμη δεν έχει διαμορφώσει θέση.
Επίσης, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αναρωτιέται για το κατά πόσο η διπλή χρέωση CO2 είναι ανεκτή ή προβληματική.

Ούτε λέξη για τα ΝΟΜΕ στη διαβούλευση

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η διαβούλευση έρχεται σε μία συγκυρία που αναδεικνύει τα μείζονα προβλήματα τα οποία μπλοκάρουν την απελευθέρωση της λιανικής, ενώπιον των οποίων ωχριά η χρήση δυναμικών τιμολογίων από τους προμηθευτές και για τα οποία η Αρχή έχει επιδείξει τουλάχιστον αργά αντανακλαστικά στο να τοποθετηθεί.
Απόδειξη το γεγονός ότι η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε μόλις δύο 24ωρα μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, τα οποία εντοπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη δραστηριοποίησή της, με τα οικονομικά της προβλήματα να «μεταφράζονται» σε σημαντικές καθυστερήσεις αποζημίωσης των φορέων λειτουργίας της αγοράς.
Επίσης, τα αποτελέσματα θέτουν τουλάχιστον εν αμφιβόλω την κοστοστρέφεια των τιμολογίων της ΔΕΗ, γεγονός που υπονομεύει τις μετακινήσεις πελατών από την εταιρεία.
Η διαβούλευση κωφεύει όμως και για τις υψηλές τιμές στις φετινές δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες έσπασαν κάθε ρεκόρ στην τελευταία διαδικασία.
Ρεκόρ το οποίο αντανακλά τις περιορισμένες ποσότητες που η Αρχή επέλεξε να κατανείμει.
Αντί να τοποθετηθεί στα σοβαρά αυτά ζητήματα, καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες, και ενώ ακόμα η χώρα δεν έχει καν ρυθμιστικό πλαίσιο για έξυπνους μετρητές, η ΡΑΕ επέλεξε να παρουσιάσει δυναμικά τιμολόγια από κάποιες χώρες της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης