Απόψεις

K. Φέγγος (VERSAL): Ο χρηματιστηριακός Μάιος θα καθορίσει το μέλλον των μετοχών

K. Φέγγος (VERSAL): Ο χρηματιστηριακός Μάιος θα καθορίσει το μέλλον των μετοχών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
«Ο Μάιος μας έρχεται, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή», λέγαμε στο σχολείο.
Ο καθαρά ανοιξιάτικος Μάιος, κάθε χρόνο φέρνει μια νότα αισιοδοξίας, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που μεγάλο μέρος της βαριάς της βιομηχανίας είναι ο καλοκαιρινός τουρισμός.
Επενδυτικά, ο Μάιος προσδιορίζει το πόσο καλά θα περάσουν οι επενδυτές και επαγγελματίες του χρηματιστηρίου το καλοκαίρι. Το ρητό “Sell in May and go away”, πολλές φορές έχει προστατεύσει τους επενδυτές, ενώ κάποιες φορές έχει δυσαρεστήσει. Όταν μια χρονιά είναι χρηματιστηριακά καλή, το καλοκαίρι δίνει νέα υψηλά στις τιμές και αν κάποιος έχει πουλήσει το Μάιο, χάνει την άνοδο.
Μια από τις ερωτήσεις που αν μαντέψεις την απάντηση βγάζεις λεφτά, είναι “Tι Μάιο θα έχουμε φέτος;”
Τη τελευταία βδομάδα, παρά την διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard and Poor’s, δεν είδαμε μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ θετικά έχει επιδράσει στα spreads των ομολόγων, το γεγονός της εξόφλησης μέρους του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ.
Το Σαββατοκύριακο θα ανακοινωθεί άλλη μια πιθανή αναβάθμιση από τη DBRS, ενώ μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένουμε εξελίξεις για την έκδοση νέου ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο.
Οι εισηγμένες ολοκλήρωσαν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2018 και τα αποτελέσματα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις θετικά, παρά τη γκρίνια που επικρατεί για την υπερφορολόγηση. Με εξαίρεση τη ΔΕΗ που τα αποτελέσματα της ήταν καταστροφικά, οι εισηγμένες παρουσίασαν αύξηση τζίρου και πολλές από αυτές θα δώσουν μερίσματα, ή προγραμματίζουν άλλους τρόπους να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους. Είναι προφανές πως παρά την κρίση, η ανάγκη των πολιτών για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει και κάποιος πρέπει να καλύψει αυτή την ανάγκη και να κερδίσει από αυτό.
Όσο οι αδύναμοι φεύγουν από το παιχνίδι, όσοι παραμένουν μοιράζονται όλο τον εναπομείναντα τζίρο και γίνονται πιο δυνατοί.
Όταν ένα χρηματιστήριο έχει δυνατές εταιρείες που κάνουν τζίρο, παράγουν κέρδη και δίνουν μερίσματα, δεν μπορεί παρά να προξενήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και να πάει καλά. Πρόδρομα σημάδια για κάτι τέτοιο είναι συνήθως οι νέες εισαγωγές εταιρειών σε αυτό το χρηματιστήριο, γεγονός που ούτε καν συζητείται στην Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, όλα πάνε καλά, αλλά όχι επαρκώς καλά μετά από τη μακροχρόνια κρίση.
Στο εξωτερικό τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ανοδική δυναμική της αρχής του χρόνου έχει μειωθεί, ενώ η Αμερική για πολλοστή φορά δίνει σημάδια χαλάρωσης και πυροδοτεί αναλύσεις μεγάλων οίκων που προβλέπουν μεγάλη διόρθωση.
Στην Ελλάδα, τεχνικά παραμένουμε στα σημαντικά επίπεδα των 770 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά όσο δεν καταφέρνουμε να απομακρυνθούμε ανοδικά από αυτά τα επίπεδα, οι πιθανότητες διόρθωσης αυξάνονται. Αν φυσικά ξεφύγουμε ανοδικά, έχουμε τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν όσοι πιστεύουν στο Sell in May and go away.
Προς τα κάτω στηρίξεις βρίσκονται στις 750 μονάδες και μετά στις 735 μονάδες, ενώ οι 700 περίπου μονάδες συνεχώς ενδυναμώνονται σαν επίπεδο που δύσκολα θα ξαναδούμε.
Η παρακολούθηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου και η διατήρηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου μπορεί να φέρει καλές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Όμως κατά τη διάρκεια του Μαίου, καλό είναι να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
 
Κωνσταντίνος Β. Φέγγος
Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης