Ενέργεια

Γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές: Με επιχορηγήσεις από την ΕΕ η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ενέργειας

Γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές: Με επιχορηγήσεις από την ΕΕ η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ενέργειας
Το έργο καλωδίου υψηλής τάσης των 700 μεγαβάτ, με επικεφαλής τον γαλλικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE και την EirGrid της Ιρλανδίας, θα είναι η πρώτη διασύνδεση που συνδέει την Ιρλανδία με τη Γαλλία
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια CRE και η αντίστοιχη ιρλανδική CRU ανακοίνωσαν τη Δευτέρα  6/5/2019 ότι υποστηρίζουν μια προσφορά από το Celtic Interconnector, υποθαλάσσιο καλώδιο ενέργειας για την χρηματοδότηση τουλάχιστον του 60% των επενδύσεών της ύψους 930 εκατ. Ευρώ από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο καλωδίου υψηλής τάσης των 700 μεγαβάτ, με επικεφαλής τον γαλλικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE και την EirGrid της Ιρλανδίας, θα είναι η πρώτη διασύνδεση που συνδέει την Ιρλανδία με τη Γαλλία.
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι στο πλαίσιο της έξοδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο θα δημιουργήσει μια άμεση σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ιρλανδίας και της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιρλανδίας.
Η κελτική γραμμή διασύνδεσης, που πρόκειται να εκτείνεται από τη νότια ακτή της Ιρλανδίας στη Βρετάνη στη Γαλλία από το 2026, κηρύχθηκε έργο κοινού ενδιαφέροντος από το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας το επιλέξιμο για επιχορηγήσεις από την ΕΕ.
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι συμφώνησαν ότι το 65% του εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους του έργου θα καλυφθεί από την Ιρλανδία και το 35% από την Γαλλία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης