Επιχειρήσεις

Πράσινο φως από το ΔΣ της Anadarko στην προσφορά της Occidental

Πράσινο φως από το ΔΣ της  Anadarko στην προσφορά της Occidental

Η Chevron έχει τέσσερις ημέρες για να «χτυπήσει»  την υπάρχουσα συμφωνία συγχώνευσης που η Anadarko έχει ήδη αποδεχθεί και να υποβάλλει  νέα προσφορά

Το διοικητικό συμβούλιο της Anadarko Petroleum Corp, υποστήριξε την προσφορά ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Occidental Petroleum Corp, εντείνοντας την πίεση στη Chevron Corp να αυξήσει την προσφορά της ή να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό εξαγοράς.
Η απόφαση κάλυψε μια σειρά κινήσεων από την Occidental για τη χρηματοδότηση και τη μείωση των εμποδίων πριν από τη διαπραγμάτευση των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Anadarko απέρριψε αρκετές προηγούμενες προσφορές.
Η Occidental έλαβε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου μετά την αύξηση των 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά που της επέτρεψαν να κερδίσει την ψήφο των μετόχων της για τη συμφωνία.
Η Chevron έχει τέσσερις ημέρες για να αποφασίσει αν θέλει να «χτυπήσει» υπάρχουσα συμφωνία συγχώνευσης που η Anadarko έχει ήδη αποδεχθεί και να υποβάλλει  νέα προσφορά.
Η Anadarko δήλωσε ότι το συμβούλιο της έχει εγκρίνει ομόφωνα ότι η αναθεωρημένη πρόταση Occidental αποτελούσε «ανώτερη πρόταση» και ότι σκόπευε να τερματίσει τη συμφωνία συγχώνευσης Chevron, μια απόφαση που θα οδηγούσε την Chevron να καταβάλει τέλος τερματισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η απόφαση είναι μια νίκη για την CEO της Occidental,  Vicki Hollub, η οποία πίεσε το διοικητικό συμβούλιο της  Anadarko να απορρίψει τη συμφωνία της Chevron και έλαβε την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett για τη συμφωνία.
Έπεισε τον Buffett να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία.
Επίσης η Hollub έκλεισε συμφωνία με τη γαλλική Total SA για την πώληση διεθνών περιουσιακών στοιχείων της Anadarko, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη που εκτιμάται ότι κοστίζει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί.
Η Total συμφώνησε να καταβάλει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία μετά τη συνέχιση της συγχώνευσης.

Στους στόχους της Hollub είναι το  κορυφαίο πεδίο σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ. Η Anadarko κατέχει 102.000 εκτάρια γης στην λεκάνη της Permian, την μεγαλύτερη έκταση από την Chevron και την Occidental. Η Permian έχει γίνει το επίκεντρο της έκρηξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, βοηθώντας την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να φθάσει στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Η Anadarko δημοσίευσε για πρώτη φορά μια συμφωνία συγχώνευσης με την Chevron στις 12 Απριλίου. Αυτό ώθησε την Hollub της Occidental να κάνει δημόσια την προσφορά της και να πιέσει την Anadarko να επανεξετάσει τη στάση του.
Η αλλαγή έγινε όταν η Occidental αύξησε το ποσοστό των μετρητών στην προσφορά της κατά 76 δολάρια ανά μετοχή σε 78 % μετρητά και 22% μετοχές, αφαιρώντας μια χρηματιστηριακή απαίτηση για την έγκριση των μετόχων της Occidental.
Ορισμένοι επενδυτές στην Occidental αντιτάσσονται στην απόφαση να παρακάμψουν την ψήφιση της έγκρισης από τους μετόχους. Η T. Rowe Price Group Inc, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να ψηφίσει κατά στην συνάντησης την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του συμβουλίου του Occidental.
Η Occidental δήλωσε σε δήλωσή της ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων και στην "εκτέλεση της συμφωνίας συγχώνευσης με την Anadarko για την ολοκλήρωση αυτής της συναρπαστικής συναλλαγής."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης