Ενέργεια

Παναγιωτάκης: Αισιοδοξία για σοβαρές προσφορές στο διαγωνισμό των λιγνιτικών - Μείωση 7% στα τιμολόγια

Παναγιωτάκης: Αισιοδοξία για σοβαρές προσφορές στο διαγωνισμό των λιγνιτικών - Μείωση 7% στα τιμολόγια

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμολογίων παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος του ρεύματος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη

Έκκληση στα κόμματα να αφήσουν την ΔΕΗ έξω από το πολιτικό – προεκλογικό παιχνίδι απηύθυνε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open TV.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα υπάρξουν «σοβαρές προσφορές», ενώ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις τιμολογίων και ότι η ΔΕΗ το 2019 θα «γυρίσει σε κέρδη».
Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε τις ζημιές κυρίως στους επιπλέον φόρους και τις αποσβέσεις και τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν κατέρρευσε και δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει.
Όπως είπε χαρακτηριστικά οι ζημιές ήταν κυρίως λογιστικές, εξαιτίας των αποσβέσεων για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη (243 εκατ. ευρώ), των προβλέψεων για αποζημιώσεις εργαζομένων (164 εκατ. ευρώ) και των τόκων που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ στα δικαστήρια.
Πρόκειται για εφάπαξ επιπτώσεις και «δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμολογίων παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος του ρεύματος, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης τιμολογίων, αυτή είναι η προσπάθειά μας ακόμη και αν μειώνονται τα κέρδη ή έχουμε ζημιές όπως φέτος».
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια από πλευράς παραγωγής, ότι τα δίκτυα μεταφοράς είναι άρτια συντηρημένα ενώ σε ότι αφορά τη διανομή, είπε ότι υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα όπως πάντα, αλλά σε τοπικό επίπεδο.
Για την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών και ιδιαίτερα της Κρήτης τους καλοκαιρινούς μήνες , είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι εξαντλούνται όλα τα περιθώρια διαλόγου και μόνο όταν φθάνει ο κόμπος στο χτένι, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα καθώς υπάρχουν καταναλωτές που δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις και μπορεί να οφείλουν ακόμη και από το 2015.
Είπε επίσης, ότι γίνονται ειδικοί διακανονισμοί σε ειδικές περιπτώσεις και ότι ο ίδιος κάνει περίπου χίλιους διακανονισμούς το χρόνο.
Για τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των λογαριασμών του ρεύματος κατά 7% και ότι η ΔΕΗ ελπίζει σε έμμεση θετική επίπτωση αύξησης των διακανονισμών.
Για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ και προανήγγειλε το άνοιγμα τριών καταστημάτων της ΔΕΗ και τη σύναψη συνεργασίας με μεγάλη εμπορική αλυσίδα για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων.
Τέλος, ο κ Παναγιωτάκης χαρακτήρισε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων δύσκολο project λόγω του ότι ο άνθρακας βρίσκεται υπό διωγμό στην Ευρώπη, ωστόσο σημείωσε ότι οι μονάδες έχουν καταστεί κερδοφόρες και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν σοβαρές προσφορές και τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα αυτή την φορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης