Ενέργεια

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι πολλαπλοί στόχοι που θέλει να πετύχει

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι πολλαπλοί στόχοι που θέλει να πετύχει
Η Λευκωσία ρίχνει εκ νέου, αυτή την εβδομάδα, το βάρος της προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ΕΕ
Πολλαπλοί οι στόχοι που θέλει να πετύχει η Τουρκία μέσω των ενεργειών της όχι μόνο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά ευρύτερα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας σειράς ενεργειών που άρχισε εδώ και ένα δεκαήμερο να υλοποιεί η Τουρκία.
Χθες έγινε ακόμα ένα βήμα με αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να γκριζάρει όλο το ανατολικό Αιγαίο. Απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα εμφανώς η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση τις όποιες συνεργασίες και συμμαχίας έχουν επιτύχει σε διμερές και τριμερές επίπεδο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. Παράλληλα βάζει πίεση στις δυνατότητες που έχουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα για να επιτύχουν μέτρα εναντίον της.
Το «Φατίχ» έπλευσε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, έριξε άγκυρα. Αυτή είναι η εικόνα που έχει υπόψη της, μέχρι στιγμής, η Λευκωσία. Παραμένει άγνωστο εάν τελικά το «Φατίχ» κατέβασε και τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πέραν όμως αυτού, φαίνεται πως τα σχέδια δεν θα περιοριστούν μόνο στις κυπριακές θάλασσες, αλλά θα κινηθούν και προς Ελλάδα. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας θα είναι προς την κατεύθυνση της Ρόδου και του Καστελόριζου. Μια περιοχή όπου η Άγκυρα εκφράζει έντονες αμφισβητήσεις ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η Άγκυρα εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, απευθύνοντας προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, οι οποίες «δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα» και –όπως υποστηρίζει η Άγκυρα– ορίζουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημαίνει πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά ούτε για λόγους ανεφοδιασμού. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει «ανοχή», σημειώνει ότι η Τουρκία λειτουργεί με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία εκλαμβάνει τη μη λήψη τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της ως έγκριση των ενεργειών της. Κατ’ αυτό τον τρόπο ερμηνεύει τις έως τώρα τοποθετήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα επιχειρεί να πετύχει κάτι ανάλογο και στην περίπτωση της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ. Να προκύψει τοποθέτηση την οποία θα μπορεί η Άγκυρα να ερμηνεύει και ως ανοχή των ενεργειών της.
Η Λευκωσία ρίχνει εκ νέου, αυτή την εβδομάδα, το βάρος της προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις.
Αναλόγως αναμένεται ότι θα πράξει και ο Σάββας Αγγελίδης κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Χθες ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις ενέργειές της σε διάφορα μέτωπα ώστε να υπάρξει τερματισμός της κατάφωρης παραβίασης της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία. Σίγουρα δεν σταματούμε εδώ και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με διάφορες ενέργειες σε διάφορα μέτωπα, έτσι ώστε να έχουμε και το ουσιαστικό αποτέλεσμα, που είναι ο τερματισμός αυτής της παρανομίας».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε η κατάσταση στην Περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι οι ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις για μία σειρά επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στη Βενεζουέλα, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ – Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου με την ευκαιρία της δέκατης επετείου της σχετικής πρωτοβουλίας.
Θα πραγματοποιήσει επίσης διμερείς επαφές με ομολόγους του, τόσο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο και από τις χώρες που μετέχουν στην ΑΕΣ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης