Περιβάλλον

Πρόωροι θάνατοι στα Δυτικά Βαλκάνια λόγω των 16 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Πρόωροι θάνατοι στα Δυτικά Βαλκάνια λόγω των 16 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Eξαρτημένα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, τα Δυτικά Βαλκάνια
Οι 16 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παράγουν περισσότερα σωματίδια διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου από τους 250 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας Janez Kopac, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σιμπένικ.
"Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μεγάλο πρόβλημα που ξεπερνά την ενεργειακή πολιτική. Είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, καθώς και στο Κόσοβο" δήλωσε ο Kopac.
"Η Αλβανία είναι αρκετά τυχερή που δεν διαθέτει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα" πρόσθεσε ο κ. Kopac, συμπληρώνοντας ότι οι δεκαέξι σταθμοί πέραν της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία των πολιτών χωρών της περιοχής και "προκαλούν περίπου 4.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης