Ασία

Οι Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τον ISIS τμήμα της πετρελαιοπαραγωγού Μοσούλης

Οι Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τον ISIS τμήμα της πετρελαιοπαραγωγού Μοσούλης
Η ανακατάληψη της Μοσούλης εκτός από το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, έχει και οικονομικό ενδιαφέρον για το Ιράκ, καθώς η πόλη είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haider al-Abadi ανακοίνωσε σήμερα (25/1), ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος το ανατολικό τμήμα της πετρελαιοπαραγωγού Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.
Υποσχέθηκε δε, ότι πολύ σύντομα θα ανακαταληφθεί και το δυτικό τμήμα, όπου υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 750.000 άμαχοι υπό τον έλεγχο των μαχητών του ISIS.
Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου 2016 και η απελευθέρωση του ανατολικού τμήματος επιτεύχθηκε με την συνδρομή των από αέρος επιχειρήσεων αμερικανικών αεροσκαφών.
Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι η ανακατάληψη του δυτικού τμήματος, καθώς όπως προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι μαχητές του ISIS χρησιμοποιούν κατά την προσφιλή τους τακτική τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Η ανακατάληψη της Μοσούλης μετά από 2,5 χρόνια κατοχής από το Ισλαμικό Κράτος, εκτός από το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, καθώς στην πόλη βρίσκονταν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπό τον αυστηρό έλεγχο των ισλαμιστών, έχει και οικονομικό ενδιαφέρον για το Ιράκ, καθώς η πόλη είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης