Ηλεκτρισμός

Η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως στην Αριάδνη για την προκήρυξη του έργου Αττικής - Κρήτης

Η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως στην Αριάδνη για την προκήρυξη του έργου Αττικής - Κρήτης

Οι αντιδράσεις από την κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία EuroAsia Interconnector φαίνεται ότι πλέον δεν εισακούονται όπως στο παρελθόν από την Κομισιόν

Θέμα ωρών, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που έχει φτάσει στον ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ, είναι η αποστολή στη θυγατρική του Διαχειριστή «Αριάδνη» της επιστολής της Αρχής, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Έτσι, με βάση πηγές του ΑΔΜΗΕ, είναι πιθανόν η επιστολή να παραλειφθεί ακόμη και σήμερα (15/5), επισημοποιώντας επομένως το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για την εκκίνηση της διαδικασίας υλοποίησης του έργου.
Με βάση τις ίδιες πηγές, εκτιμάται πως η Αρχή θα ζητά από την «Αριάδνη» να υποβάλει τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου άμεσα και πιο συγκεκριμένα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητά του με άλλα τμήματα διασυνδέσεων, τα οποία ενδεχομένως θα κατασκευασθούν στο μέλλον.
Παράλληλα, θα ζητά από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στον Μάιο, με κατευθύνσεις που θα δώσει η ίδια αργότερα.
Στην επιστολή, η Αρχή θα τονίζει επίσης την κρισιμότητα αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
Έτσι, θα επισημαίνει ότι η «μεγάλη διασύνδεση» πρέπει να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο, είτε ως εθνικό είτε ως σκέλος του project διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα εγκρίνει την εκκίνηση της διαδικασίας προκήρυξης, παραπέμποντας σε μεταγενέστερο χρόνο το ζήτημα του καθεστώτος της υποδομής.

Πανέτοιμη η Αριάδνη

Από την πλευρά του, μέσω της «Αριάδνη» ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος για την προκήρυξη, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης,  παρά το συνεχιζόμενο «θόρυβο» από την κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, που επιμένει στην λεκτική αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, όπως δήλωναν πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη του διαχειριστή, αν το έργο προκηρυχθεί εντός Μαΐου, τότε θα παραμείνει εκτός της «τροχιάς» υλοποίησης που προβλέπει ο υφιστάμενος προγραμματισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα ηλεκτρισθεί το φθινόπωρο του 2022.
Πάντως, ο συνεχιζόμενος θόρυβος από την κυπριακών συμφερόντων  EuroAsia Interconnector φαίνεται ότι πλέον δεν εισακούεται όπως στο παρελθόν από την Κομισιόν.
Ενδεικτική του κλίματος, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο με τις Ευρωεκλογές, είναι η επιστολή προς τη ΡΑΕ της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής, η οποία απλώς υπενθυμίζει στην ελληνική Ρυθμιστική Αρχή ότι η διασύνδεση Αττική – Κρήτη – Κύπρος - Ισραήλ έχει ενταχθεί στη 3η λίστα των έργων PCI και θα πρέπει να παραμείνει έτσι μέχρι την έγκριση της 4ης λίστας που προβλέπεται για το Φθινόπωρο.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική πλευρά τον Απρίλιο όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την 4η λίστα των έργων PCI υποστήριξε την ένταξη στην 4η λίστα της διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα την απένταξη του τμήματος Κρήτη - Αττική.
Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η ένταξη του καλωδίου Κρήτη - Αττική στη μεγάλη διασύνδεση, ένα έργο τεράστιο με πολλές αβεβαιότητες ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις και στα ελληνικά σχέδια.
Άλλωστε με βάση την παλαιότερη συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του EuroAsia Interconnector, οι Έλληνες καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν με περίπου 300 εκατ. ευρώ τη διασύνδεση Κρήτη – Κύπρος, αφού το MOU προέβλεπε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα κατέβαλε το 37% του μη χρηματοδοτούμενου κόστους του έργου.

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Εξάλλου όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των υποψήφιων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή σε εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής όλοι τάσσονται υπέρ της ταχείας προώθησης του έργου ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης.  
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της κ. Σπυράκη, η οποία αποδεχόμενη ότι η διασύνδεση θα προχωρήσει ως εθνικό έργο υπερθεμάτισε για την παροχή δυνατότητας συμμετοχής στην κατασκευή και ελληνικών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της, η κ. Καιλή επέρριψε ευθύνες για καθυστερήσεις στην Επιτροπή, ενώ ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για κυπριακή offshore και λομπίστες χωρίς κεφάλαια, που όμως δεν πρέπει να καθυστερήσουν το έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης