Επιχειρήσεις

Διχάζουν ΥΠΕΝ και ΔΕΠΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι – Άμεση πρόσληψη ζητά ο Σταθάκης, απειλεί με παραίτηση ο Τζώρτζης

Διχάζουν ΥΠΕΝ και ΔΕΠΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι – Άμεση πρόσληψη ζητά ο Σταθάκης, απειλεί με παραίτηση ο Τζώρτζης

ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ προειδοποιούν ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση χωρίς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες εισηγήσεις

Μια έκρυθμη κατάσταση διαμορφώνεται στη ΔΕΠΑ ως αποτέλεσμα των χειρισμών για τα εργασιακά, εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας για την έγκριση του σχεδίου διάσπασης, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαίου.
Στη ΔΕΠΑ σήμερα απασχολείται προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς και συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονται.
Για να προσληφθούν οι συμβασιούχοι καθώς και οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος στη ΔΕΠΑ με σύμβαση αορίστου χρόνου απαιτείται η διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Ωστόσο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι για τους περίπου 200 συμβασιούχους της επιχείρησης θα βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν στις δύο εταιρείες που θα προκύψουν από τη διάσπαση της σημερινής ΔΕΠΑ χωρίς ΑΣΕΠ.
Το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε την πρόσληψή τους από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ και Αέριο Αττικής) πριν τη διάσπασή της υφιστάμενης ΔΕΠΑ, ώστε μετά την απορρόφηση των θυγατρικών από τις δύο νέες εταιρείες που θα προκύψουν (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών) να ενταχθούν στο δυναμικό τους ως μόνιμοι.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, τόσο οι διοικήσεις των θυγατρικών, όσο και η διοίκηση της ΔΕΠΑ, θεωρούν ότι διαδικασία αυτή γεννά ευθύνες γι’ αυτούς που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, καθώς δεν μπορεί να τεκμηριωθεί για ποιο λόγο οι τρεις θυγατρικές θα προσλάβουν συγκεκριμένα άτομα χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Και επίσης, για ποιο λόγο, ακόμη κι αν αυτοί προσληφθούν, θα χρειαστεί να παραμείνουν την ίδια στιγμή στη ΔΕΠΑ εξυπηρετώντας ανάγκες της μητρικής εταιρείας.

Κάλυψη ευθυνών μέσω γενικής συνέλευσης

Για το λόγο αυτό ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους δύο μετόχους της ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, να καλύψουν με γενική συνέλευση τις όποιες αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ, κάτι ωστόσο το οποίο αμφότεροι οι μέτοχοι αρνήθηκαν σύμφωνα με πηγές τους.
Δεδομένου ότι το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε θέμα αρχής για την πολιτική ηγεσία, η άρνηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της και η κωλυσιεργία του Δ. Τζώρτζη στην προώθηση των διαδικασιών για την απόσχιση της εταιρίας και την τακτοποίηση των εργαζομένων, έχει δημιουργήσει εκνευρισμό, δεδομένου ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαμηνύσει στις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της να προχωρήσουν στην πρόσληψη έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας των εργολαβικών εργαζομένων του Ομίλου. 
Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαίου να έχει πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ για την ολοκλήρωση της διάσπασης.
Το ζήτημα όμως παραμένει σε εκκρεμότητα προκαλώντας απεργιακές κινητοποιήσεις και την οργή των εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης φέρεται να έχει διαμηνύσει σε διάφορους κύκλους ακόμη και την πρόθεσή του να παραιτηθεί, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν συγκρούστηκε με τον Χρίστο Σπίρτζη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών.
Από την πλευρά τους, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, παραπέμπουν στις αποφάσεις των καθ’ ύλη και κατά νόμο αρμοδίων και προειδοποιούν ότι καμία Γενική Συνέλευση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες εισηγήσεις εκ μέρους της διοίκησης για όλα τα ζητήματα του μετασχηματισμού της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης