Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Capital Link: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν - Όλα τα βλέμματα σε Trump, Κίνα

Capital Link: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν - Όλα τα βλέμματα σε Trump, Κίνα
Το μήνυμα του προέδρου της Κίνας ήταν σαφές: Κανείς δεν θα βγει νικητής από ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν, προειδοποιεί η Capital Link, σχολιάζοντας τις απειλές Trump κατά της Κίνας, η οποία αποτελεί την «ατμομηχανή» του παγκόσμιου εμπορίου.
Στο εβδομαδιαίο της σχόλιο, η Capital Link κάνει λόγο για την ιστορική πρώτη συμμετοχή Κινέζου ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Από την ομιλία του προέδρου της Κίνας Xi Jinping είναι ξεκάθαρο ότι η προσοχή του πλανήτη στρέφεται πλέον στη μελλοντική πορεία που θα ακολουθήσει το παγκόσμιο εμπόριο, στη νέα εποχή που ξεκινά με τη διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Το μήνυμα του προέδρου της Κίνας ήταν σαφές: Κανείς δεν θα βγει νικητής από ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι η Κίνα «θα κρατήσει την πόρτα ανοικτή».
Φυσικά αυτά τα σχόλια ήταν πολύ προσεκτικά και στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί η Κίνα προκειμένου να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο, σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Link.
H θέση αυτή φαίνεται πως εκφράζει και ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής αγοράς, καθώς πολλοί τομείς (ιδιαίτερα η αγορά dry bulk και ο κλάδος των τάνκερς), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και μία από τις ισχυρότερες του πλανήτη.
H ναυτιλιακή αγοράα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου εξαγωγών.
Η Κίνα, παίκτης - κλειδί στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων dry bulk στον πλανήτη και οι διαθέσεις της καθορίζουν τις τιμές των ναύλων.
H «ατμομηχανή» της παγκόσμιας βιομηχανίας κινεί τα νήματα στο εμπόριο και παρά το γεγονός ότι η Δύση απειλεί να αλλάξει το status quo, μια τέτοια κίνηση δεν συμφέρει καμία πλευρά, σχολιάζει η Capital Link, με φόντο τις απειλές Trump κατά της Κίνας για εμπορικό πόλεμο.
Ένας εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο που χρειάζεται επί του παρόντος, καθώς μπορεί εύκολα να προκαλέσει μια πτώση στις αγορές ανά τον πλανήτη, οδηγώντας κάθε χώρα που θα υποστεί πλήγμα, στη λήψη αντιποίνων.
Υπό αυτό το πρίσμα η προσοχή στρέφεται στις επόμενες πολιτικές κινήσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων ηγετών και φυσικά της Κίνας.
Πολλοί ελπίζουν πως όσα έχουν ειπωθεί τον τελευταίο χρόνο θα αποδειχθούν «λόγια του αέρα», ωστόσο μια σειρά από διεθνείς επιχειρήσεις - κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες- έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τις απειλές Trump και έχουν υποσχεθεί μεταφορά των εγκαταστάσεών τους στις ΗΠΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την Capital Link, θα προκαλέσει πλήγμα τόσο στους καταναλωτές όσο και στις ίδιες τις κυβερνήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης