Χρηματιστήριο

«Σκληρό ροκ» από τους long στο ΧΑ – Το μετακλογικό πάρτι με… ονόματα και η συνέχεια

tags :
«Σκληρό ροκ» από τους long στο ΧΑ – Το μετακλογικό πάρτι με… ονόματα και η συνέχεια
Τις 900 μονάδες βλέπουν οι αναλυτές μετά τη διάσπαση των 790 μονάδων, αλλά θα χρειαστεί ο γενικός δείκτης να αναμετρηθεί πρώτα με τις 850 μονάδες
Την πολιτική του… σκληρού ροκ εφαρμόζουν οι long στο ΧΑ επιδιδόμενοι σε ένα πάρτι που κόβει την ανάσα στου short και σε όσους έχουν μείνει εκτός αγοράς.
Ο τζίρος έχει εκτοξευτεί στα ύψη και η αγορά παρά τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις έχει κλείσει τα αυτιά της στις «σειρήνες» των ξένων αγορών οι οποίες δέχονται τα πυρά του εμπορικού πολέμου.
Ο Μάιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας και έδωσε άνοδο 7,37% στο ΧΑ, αφού η εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και με την είδηση των πρόωρων εθνικών εκλογών ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 13,42%.
Η εβδομάδα, ο μήνας και το πρώτο πεντάμηνο κατέγραψαν εξαιρετικά κέρδη.
Από την αρχή του έτους η άνοδος είναι της τάξης του 35,37%.
Μάλιστα και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια είναι εξίσου θετικές.
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο.
Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες.
Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες θεωρείται μικρής σημασίας».
Ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στην Αenaon Markets, αναφέρει πως «η διαγραμματικά  επιτυχής ανοδική διάσπαση των 780 μονάδων έχει ανοίξει για τα καλά το δρόμο για τη ζώνη αντίστασης των 860 με 850 μονάδων.
Η γωνιά δε ανόδου των 850 εάν συνδυαστεί με τον ισχυρότατο τζίρο συναλλαγών δίνει το στίγμα διάθεσης της αγοράς για μια ανοδική κίνηση, που στη παρούσα φάση μέσα από τις αναμενόμενες πτωτικές διακυμάνσεις, να προσεγγίσει τις 895 με 900 μονάδες».   
Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αγοράς, και σύμφωνα με στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ο Μάιος έδωσε άνοδο 23,19% στις τράπεζες, ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή του έτους στο 78,94%.
Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές του έτους στα 62,9 εκατ. ευρώ.
Για ένα ακόμη μήνα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πρωταγωνίστησε μεταξύ των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφοντας άνοδο 60% ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 244%.
Η ΔΕΗ ενισχύθηκε το Μάιο κατά 58% αφού η αγορά προεξοφλεί σχέδιο διάσωσης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 54%.
Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 23,3% και από την αρχή του έτους 53,6%, η Εθνική 21,2% και 115% αντίστοιχα και η Eurobank κατά 18% και 62,7% αντίστοιχα.
Τον Μάιο ξεχώρισε και η Lamda Dev με άνοδο 10%, ο ΑΔΜΗΕ με άνοδο 9% και η Ελλάκτωρ με 6,5%.
Το πρώτο κύμα ανόδου είχε κατεύθυνση τις «εκλογικές» μετοχές ήτοι τράπεζες, κατασκευές, ΔΕΗ, Lamda κ.α., ενώ εκτιμάται ότι το δεύτερο κύμα θα δώσει ώθηση και σε εισηγμένες με χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Έτσι λοιπόν ο Μάιος έδωσε άνοδο 36% στην Άβαξ, 15% στην Παπουτσάνης και τη MIG και 14,6% στην Quest.
Από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Αλουμύλ με άνοδο 51% αλλά 234% από την αρχή του έτους.
Μικρότερη άνοδο κατέγραψαν τον μήνα που πέρασε η ΣΙΔΜΑ λόγω συμφωνίας με τη Μπήτρος (+58%), η Κυριακούλης (+50%) και η Μοτοδυναμική (+38%).

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης