Διεθνή

Σταματούν την εκπαίδευση της Τουρκίας στα F-35 οι ΗΠΑ, λόγω των ρώσικων S-400

Σταματούν την εκπαίδευση της Τουρκίας στα F-35 οι ΗΠΑ, λόγω των ρώσικων S-400
Κλιμακώνουν την ένταση με την Τουρκία οι ΗΠΑ με στόχο να σταματήσει η παραγγελία της Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400
Να σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους που σχεδίαζαν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-35, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, σαφής ένδειξη της κλιμακούμενης διένεξης σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών αεροπορικών συστημάτων άμυνας.
Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι αποτελεί απειλή για τα F-35 της Lockheed Martin Corp, τα οποία η Τουρκία σκοπεύει επίσης να αγοράσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα δύο, αλλά απέφυγε να λάβει μέτρα μέχρι τώρα για να περιορίσει ή να σταματήσει την προγραμματισμένη εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο πρόγραμμα.
Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να ανατραπεί, ίσως εάν η Τουρκία τροποποιήσει τα σχέδιά της.
Ανέφεραν ότι η μέχρι τώρα απόφαση ισχύει μόνο για τους επερχόμενους πιλότους, ενώ δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη απόφαση να σταματήσει η εκπαίδευση των πιλότων στη βάση πολεμικής αεροπορίας στην Αριζόνα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη βάση της Αριζόνα υπάρχουν έξι Τούρκοι αξιωματικοί πιλότοι, και επιπλέον 20 Τούρκοι συντηρητές αεροσκαφών.
Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα έχουν συνολική αξία 9 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.
Εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από το πρόγραμμα F-35, θα ήταν μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας στη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η αποκάλυψη της απόφασης σχετικά το ότι η Τουρκία προχωράει στην αγορά ρωσικών S-400 έχει διαταράξει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Και αυτό διότι τα S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα σχεδιασμένο να καταρρίπτει αεροσκάφη όπως το F-35.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης