Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ προς Τουρκία: Μην προχωρήσετε στην απόκτηση των S-400 – Ή με εμάς ή με τη Ρωσία

ΗΠΑ προς Τουρκία: Μην προχωρήσετε στην απόκτηση των S-400 – Ή με εμάς ή με τη Ρωσία
Έκκληση στον Erdogan να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση
Κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία οι ΗΠΑ καθώς διακομματικό ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή καλεί τον πρόεδρο Erdogan να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Το ψήφισμα με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία» φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το Κογκρέσο δεν θα μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο απόκτησης των S-400 και ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην Τουρκία.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Eliot Engel, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα.
Δεν υπάρχει μέση λύση.
Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει.
Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35.
Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα.
Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία» υποστήριξε ο Engel ενώ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Michael McCaul, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η αμερικανική προσφορά προβλέπει την επιτάχυνση της παράδοσης τους συστήματος Patriot με στόχο να δώσει στην Άγκυρα μια εναλλακτική επιλογή που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το S-400.
Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot.
Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ» τόνισε ο McCaul.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης