Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αύξηση 11% σε έναν χρόνο στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Αύξηση 11% σε έναν χρόνο στους λογαριασμούς της ΑΗΚ
Οι αυξήσεις στους τελικούς λογαριασμούς κυμαίνονται στο 5% και γύρω στο 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο
Σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού πρέπει να αναμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο, αφενός λόγω «καυτών» αυξήσεων που τέθηκαν σε ισχύ στις χρεώσεις κάθε κιλοβατώρας που καταναλώνουμε και αφετέρου λόγω της αύξησης στην ίδια την κατανάλωση που φέρνουν τα κλιματιστικά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. 
Οι αυξήσεις στους τελικούς λογαριασμούς, αν η κατανάλωση αυτό το δίμηνο είναι ακριβώς ίδια με το προηγούμενο, κυμαίνονται στο 5% και γύρω στο 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το κόστος καυσίμου που επιβαρύνει την κάθε κιλοβατώρα, αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο μήνα κατά 33%. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η συγκεκριμένη αύξηση είναι της τάξης του 80%. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση στην τιμή της κάθε κιλοβατώρας ήταν 2,30 σεντ πέρσι, 3,19 σεντ τον περασμένο μήνα και τώρα φτάνει τα 4,14 σεντ. 
Στο σύνολο, χωρίς τις άλλες επιβαρύνσεις, με βασική τιμή τα 9,46 σεντ, η κάθε κιλοβατώρα στοίχιζε μαζί με το επιπλέον κόστος καυσίμων πέρσι τον Ιούνιο 11,76 σεντ, τον περασμένο μήνα 12,66 σεντ και τώρα 14,60 σεντ, δηλαδή αύξηση της τάξης του 19,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο και 15,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνει ένα νοικοκυριό.
Η τελική αύξηση στους λογαριασμούς είναι της τάξης του 5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, επειδή παραμένουν σταθερές οι άλλες χρεώσεις, όπως είναι το κόστος μέτρησης και προμήθειας, όπως και των υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας και το τέλος ΑΠΕ.
Συνολικά, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, ένας συγκεκριμένος και πραγματικός λογαριασμός οικίας με σχετικά χαμηλή κατανάλωση της τάξης των  417 κιλοβατώρων, ο λογαριασμός πέρσι θα ήταν €87,5, το περασμένο δίμηνο €92,44 και το τρέχον δίμηνο €96,92.
Με διμηνιαία κατανάλωση των 800 κιλοβατώρων, ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρσι €161,60, το περασμένο δίμηνο €170,64 και αυτό το δίμηνο €179,70.
Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση των 1.200 κιλοβατώρων, πέρσι πλήρωσε €238,90, το περασμένο δίμηνο €252,55 και αυτό το δίμηνο θα πληρώσει €266,07, χωρίς πάντα να υπολογίζεται η αύξηση της κατανάλωσης λόγω κλιματιστικών.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης