Επικαιρότητα

Κυρώσεις στην Τουρκία θα ζητηθούν από την ΕΕ αν επιβεβαιωθούν οι τούρκικες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον Τσίπρα

Κυρώσεις στην Τουρκία θα ζητηθούν από την ΕΕ αν επιβεβαιωθούν οι τούρκικες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον Τσίπρα

Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με την  Κυπριακή Δημοκρατία συνδιαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Την πρόθεση Αθήνας και Λευκωσίας να ζητήσουν από την ΕΕ και ειδικότερα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής  την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθούν οι γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή (16/6/2019) που συγκλήθηκε με αφορμή την προκλητικότητα της Άγκυρας.
Με την  Κυπριακή Δημοκρατία συνδιαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα κράτους - μέλους της ΕΕ, όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να γνωρίζει πως θα έχει κυρώσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Άγκυρα.
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας, υπερτόνισε πως ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο είναι αναβαθμισμένος μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα.
Επίσης έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας καλώντας τους πολίτες να απορρίψουν την κινδυνολογία, που όπως είπε, είναι ένδειξη αδυναμίας.
Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Συγκάλεσα πριν από λίγο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι -και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται - απόλυτα ασφαλείς.
Η Τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε.
Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα την ευκαιρία, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη.
Επιτρέψτε μου, όμως, πριν σας πω για το τι αποφασίσαμε από κοινού, να επισημάνω ότι η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την Τουρκική προκλητικότητα.
Κυρίως, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες, ειδικότερα τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αλλά, βεβαίως, και από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα».

Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ

Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία.
Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Ο yπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.
Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Μία ακόμη σημαντική πολιτική είδηση προέκυψε από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε λόγω της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Αποστολάκης συμφώνησαν από κοινού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσει απερίσπαστος ως  πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα είχε ο πρωθυπουργός.
Αντικείμενο της επικοινωνίας των δύο ανδρών ήταν ο συντονισμός των επόμενων κινήσεων Αθήνας – Λευκωσίας στον απόηχο της τουρκικής επιθετικότητας.
«Με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.
Οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επιβεβαίωνε τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης, που συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.
Την ίδια ώρα το State Department χαρακτηρίζει προκλητικό βήμα, που θα αυξήσει την ένταση, τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων.
Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός και εάν η Άγκυρα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης