Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Καλοβλέπουν» την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ επενδυτικά funds – Στόχος η εξασφάλιση 300 εκατ. ευρώ

«Καλοβλέπουν» την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ επενδυτικά funds – Στόχος η εξασφάλιση 300 εκατ. ευρώ

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του data room, μέσω του οποίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Αποδέκτης σημαντικού ενδιαφέροντος από funds έχει γίνει η ΔΕΗ σε ότι αφορά στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, γεγονός που κάνει την επιχείρηση να αισιοδοξεί για την ανταπόκριση επενδυτών στη διαδικασία και επομένως για το ότι θα καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που προγραμματίζει.
Υπενθυμίζεται πως το ύψος των οφειλών που θα τιτλοποιηθούν κινείται στο 1,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες η ΔΕΗ εκτιμά πως θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης 20 - 25%, δηλαδή 300 με 375 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, οι έως τώρα βολιδοσκοπήσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν φαίνεται να ανατρέπουν το αρχικό πλάνο της επιχείρησης, σύμφωνα με το οποίο μέσω της διαδικασίας θα αξιοποιηθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ανώτερο έως και 60 ημέρες, και μία για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 90 ημερών.
Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των δύο αυτών κατηγοριών χρεών, τα οποία όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό, θα μεταφερθούν σε ισάριθμες και διακριτές εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV).
Την ίδια στιγμή, η προεργασία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του data room, μέσω του οποίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το σχετικό χαρτοφυλάκιο.
Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η κυρίως φάση της διαδικασίας.

Κεφάλαια με εγγύηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΔΕΗ θα είναι μοναδικός μέτοχος των SPV, οι οποίες θα αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές (και θα μεταφέρουν στη μητρική εταιρεία), παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι επενδυτές θα αποπληρώνονται από τις εταιρείες ειδικού σκοπού με σταθερό επιτόκιο, μέσω των ποσών που θα συγκεντρώνονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από την άλλη πλευρά, καθώς τα χρέη δεν θα πωληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν ως εγγύηση, η διεκδίκηση και η είσπραξή τους θα συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τη ΔΕΗ και την Qualco, για το συμβόλαιο της οποίας πρόσφατα εγκρίθηκε ολιγόμηνη ανανέωση με στόχο τη διαχείριση πελατολογίου της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός της ΔΕΗ με αντικείμενο και πάλι την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης στη διαχείριση του πελατολογίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η αμοιβή του συμβούλου που θα επιλεγεί θα διαμορφωθεί στα 15 εκατ. ευρώ, μέσω της προμήθειας από την ανάκτηση ποσών τόσο από ενεργούς όσο και από τελικούς πελάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης