Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Τα ψέμματα τελείωσαν, αν δεν θέλουμε αυξήσεις τιμολογίων πρέπει να μπουν και υδροηλεκτρικές στα πακέτα πώλησης

ΔΕΗ: Τα ψέμματα τελείωσαν, αν δεν θέλουμε αυξήσεις τιμολογίων πρέπει να μπουν και υδροηλεκτρικές στα πακέτα πώλησης

Τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης και η αποφυγή των αντικοινωνικών επιλογών

Σε δυο άξονες θα κληθεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση την επομένη κιόλας των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για να αποτρέψει τον κίνδυνο έκρηξης της «απασφαλισμένης βόμβας» που ονομάζεται ΔΕΗ και αφήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ΔΕΗ θα είναι τεράστιες τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία, αφού θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και αυτό το γνωρίζει καλά η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ως εκ τούτου καλείται να έχει ένα σαφές σχέδιο που θα κινείται σε δυο κατευθύνσεις: 
•    Πρώτον θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει καταστεί τόσο επικίνδυνο, ώστε η ΔΕΗ να κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο»
•    Δεύτερον η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς ολιγωρίες να προχωρήσει στον εμπλουτισμό της αποεπένδυσης των λιγνιτικών με μονάδες και από άλλους κλάδους, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι - Εταίροι πιστωτές, που είναι οι υδροηλεκτρικές, ώστε τα πακέτα να καταστούν ελκυστικότερα προς την αγορά.
Και αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό μαζί με την υιοθέτηση των εισηγήσεων της Mckinsey για μετατάξεις και εθελουσίες, αν πράγματι όπως η ΝΔ διακηρύσσει, θέλει να αποφύγει πάση θυσία την αύξηση των τιμολογίων.

Η αποτυχία της σημερινής πολιτικής

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει τη ΔΕΗ με ζημίες ύψους 540 εκατ. ευρώ για το 2018 και 254 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τα EBITDA του πρώτου τριμήνου του έτους είναι αρνητικά κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη – αν όχι χειρότερη – είναι η κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων και του πρώτου εξαμήνου.
Έτσι η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν ρήτρα επιστροφής των δανείων που της έχουν δώσει και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και εργολάβους, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει απαίτηση επιστροφής των δανείων από τις τράπεζες.
Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΗ απέτυχε και αυτό συνέβη γιατί ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός δεν άκουσε τα αιτήματα της σημερινής δίοικησης που ζητούσε δραστικότερες παρεμβάσεις.
Το κυριότερο δε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν ότι η ίδια η ΔΕΗ δεν είχε ικανό απόθεμα κεφαλαίων για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο της αύξησης των τιμών των CO2 που επί της ουσίας ακύρωσε το όλο πλάνο πώλησης των λιγνιτικών.
Επίσης η δίοικηση της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική απέναντι σε αυτά που λέει όταν έλεγε πριν από λίγον καιρό ότι η Επιχείρηση θα έχει φέτος κέρδη.

Πρώτα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά ο επενδυτής

Εν όψει αυτής της κατάστασης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μίλησε χθες (20/6) για σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ το οποίο στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν περιλαμβάνει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής: «Στρατηγικός επενδυτής αυτή την ώρα στην ΔΕΗ δεν θα βρεθεί. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δις ευρώ».
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στους ανήμπορούς ανθρώπους, αλλά υπογράμμισε ότι πίσω από ρυθμίσεις για ανήμπορους έχουν κρυφτεί στρατηγικοί κακοπληρωτές
Το σχέδιο της ΝΔ σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, προβλέπει την κατάρτιση ενός νέου bussiness plan της ΔΕΗ, που «θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα κάνει την επιχείρηση περισσότερο λειτουργική και σύγχρονη».
Βεβαίως σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ έχει ήδη εκπονηθεί από την εταιρία McKinsey, το οποίο όμως παρέμεινε στα συρτάρια της διοίκησης Παναγιωτάκη, αφού η κυβέρνηση στάθηκε απέναντι σε κάθε συζήτηση για αύξηση τιμολογίων και μείωση του προσωπικού.
Αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μεταφέρει στη ΔΕΗ όλα τα βάρη της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο για την απελευθέρωση μέσω των ΝΟΜΕ, όσο και για την εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ μέσω του ΠΧΕΦΕΛ. 
Πρέπει να σημειωθεί εδώ, πάντως, ότι και η επόμενη κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι θα επιλέξει την αύξηση τιμολογίων ως λύση του προβλήματος.
Άλλωστε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πρόσφατα με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ενδεχομένως μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων που θα επιχειρηθούν να είναι η διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό των 250 - 300 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ ως οφειλές από ΥΚΩ του 2011.
Ποσό, που αρνήθηκε να εγκρίνει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποτέλεσμα να μείνει στα συρτάρια του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη η σχετική τροπολογία που ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, γνωρίζοντας την κατάσταση της επιχείρησης.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης όταν είδε ότι οι πόρτες της κυβέρνησης κλείνουν, επεδίωξε την έγκριση των οφειλόμενων ΥΚΩ από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή.
Έτσι βρέθηκε αντιμέτωπος με τη ΡΑΕ που υποστήριζε ότι για να εκτιμήσει το ύψος των οφειλόμενων ΥΚΩ χρειάζεται νομική βάση, δηλαδή την τροπολογία και την κυβέρνηση που υποστήριζε ότι για να γίνει τροπολογία χρειάζεται υπολογισμός του κόστους από τη ΡΑΕ.
Έτσι η βόμβα ΔΕΗ απασφαλισμένη περνάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης με τον Γιώργο Σταθάκη που ήδη βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια τα Χανιά και ο οποίος δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή κίνηση για τη ΔΕΗ.
Να δηλώνει, μάλιστα, ότι ο θόρυβος των ημερών οφείλεται σε κινδυνολογία της ΝΔ με στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει.

Πώληση μονάδων

Πάντως το τρίτο σημείο των θέσεων της ΝΔ όπως το περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης αφορά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η μόνη λύση για τη ΝΔ είναι να δημιουργήσει πακέτα προς πώληση μονάδων στα οποία θα περιλαμβάνονται πέραν των λιγνιτικών που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η ΔΕΗ να εισπράξει σοβαρά έσοδα και ταυτοχρόνως να απαλλαγεί από το υψηλό κόστος των ρύπων που επιβαρύνουν τις λιγνιτικές μονάδες με αποτέλεσμα την αποτυχία του σχετικού διαγωνισμού που θεωρητικά λήγει στις 15 Ιουλίου αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τη μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει χθες (20/6) στο -17,32%, ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από την κυβέρνηση, αναμένεται να ενημερώσει τους μετόχους στη γενική συνέλευση της 27ης Ιουνίου, ενώ χθες περιορίστηκε να πει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ότι χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Παναγιωτάκης: Λύση το σχέδιο τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο κ. Παναγιωτάκης τη Δευτέρα 24 Ιουνίου προβλέπεται να υπογράψει δανειακή σύμβαση της ΔΕΗ με την Τράπεζα Ευξείνου Πόντου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει το σχέδιο του για τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ως λύση για το πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης.
Άλλωστε το σχέδιο αυτό αναφερόταν και στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ αν και η προώθηση του θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση αφού απαιτείται ισχυρή πολιτική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.
Μέσω της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, κ. Παναγιωτάκης ελπίζει η ΔΕΗ να πάρει από funds ρευστότητα της τάξης των 350 με 400 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης