Ενέργεια

Γαλλία: Προς αύξηση της πυρηνικής ενέργειας που πουλά η EDF στους ανταγωνιστές της – Ενδεχόμενη άνοδος στην τιμή ARENH

tags :
Γαλλία: Προς αύξηση της πυρηνικής ενέργειας που πουλά η EDF στους ανταγωνιστές της – Ενδεχόμενη άνοδος στην τιμή ARENH
Η κυβέρνηση σκοπεύει να περάσει νομοσχέδιο για ενέργεια μέχρι τον Νοέμβριο
Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την ποσότητα της πυρηνικής ενέργειας που η  EDF αναγκάζεται να πουλήσει στους ανταγωνιστές της κατά 50% έως 150  terawatt /ώρα και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξήσει ενδεχομένως τη σταθερή τιμή.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει και τα δύο μέτρα έτοιμα πριν από το από τους διαγωνισμούς του Νοεμβρίου του λεγόμενου μηχανισμού αγοράς ARENH, σύμφωνα με τον οποίο οι ανταγωνιστές της EDF προσφέρουν χονδρική πυρηνική ενέργεια για το επόμενο έτος, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.
"Αν θέλουμε οι τιμές ενέργειας να περιοριστούν το 2020, πρέπει να αυξήσουμε το ανώτατο όριο και είναι  επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα σε αυτά τα δύο μέτρα πριν τους πλειστηριασμούς του Νοεμβρίου", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου ενέργειας στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters.
"Θα υπάρχει πιθανότητα ελαφράς αύξησης της σταθερής τιμής", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η οποία ρυθμίζει τον ανταγωνισμό στην κοινή αγορά θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή στη σταθερή χονδρική πυρηνική τιμή.
Ο μηχανισμός ARENH δημιουργήθηκε το 2010 μετά την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την τόνωση του ανταγωνισμού, προσφέροντας στους μικρότερους ανταγωνιστές πρόσβαση στη φτηνή πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια της Γαλλίας που παράγεται από τους 58 αντιδραστήρες της που διαχειρίζεται η EDF.
Αφού οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν έντονα το περασμένο έτος, η ζήτηση από το παράθυρο ARENH αυξήθηκε καθώς οι εναλλακτικοί προμηθευτές επιχείρησαν να αγοράσουν περισσότερη πυρηνική ενέργεια σε σταθερή τιμή 42 ευρώ ανά megawatt (MWh)/ώρα σε σύγκριση με τη μέση χονδρική τιμή αγοράς 54,8 ευρώ / MWh το 2018.
Στη δημοπρασία του περασμένου Νοεμβρίου, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ζήτησαν 132,93 terawatt /ώρα από την πυρηνική παραγωγή της EDF το 2019, πολύ πάνω από το όριο των 100 TWh. Το 2017, οι ανταγωνιστές υπέβαλαν προσφορά για 94,6 TWh στο πλαίσιο του μηχανισμού.
Η πυρηνική παραγωγή της EDF ανήλθε σε 393,2 TWh πέρυσι και στοχεύει σε 395 TWh το 2019.
Η εταιρεία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τιμή ARENH είναι πολύ χαμηλή και πολύ συμφέρουσα για τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μικρή δική τους ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέλει να καταργηθεί ο μηχανισμός ή να αυξηθεί η τιμή.
Οι ανταγωνιστές της EDF στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Total, η Engie, η Uniper και η Eni, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο ARENH σε τουλάχιστον 200 TWh.
Ο μηχανισμός ARENH αναμένεται να λήξει το 2025. Ο αξιωματούχος του υπουργείου ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Επιτροπή για έναν μακροπρόθεσμο μηχανισμό ο οποίος θα συνεχίσει να εγγυάται τον ανταγωνισμό στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο για την ενέργεια, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια την Τρίτη, αναμένεται επίσης να εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσει τα εναπομένοντα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, σύμφωνα με τον στόχο του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης