Επικαιρότητα

Εκπρόσωπος Τουρκίας σε ΝΑΤΟ για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εκπρόσωπος Τουρκίας σε ΝΑΤΟ για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες με αφορμή την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει το προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400
Oι δραστηριότητες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αν και μεταφέρθηκαν στην ΕΕ, δήλωσε ο μόνιμος Τούρκος Εκπρόσωπος στην Ατλαντική Συμμαχία Basat Ozturk στο πρακτορείο Anadolu.
«Καθώς η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν συζητείται εκεί με δηλητηριώδη τρόπο», τόνισε, προσθέτοντας πως αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, η Ένωση δεν θα μπορούσε να λάβει θέση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο όπως έπραξε.
«Η ΕΕ δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μεταξύ των μελών της», τόνισε.    
Σχετικά με τα θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, είπε πως είναι θέμα που αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, όχι το ΝΑΤΟ.
«Οι S-400 δεν είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, είναι διμερές πρόβλημα, η συμπερίληψη του ΝΑΤΟ εκ μέρους των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα θα βλάψει τη συνοχή της συμμαχίας και θα ήταν ένα λάθος", δήλωσε.
Στην πιο πάνω φωτογραφία του 2018 φαίνεται ο Ozturk να ενημερώνει αξιωματούχους του ΝΑΤΟ κρατώντας χάρτη όπου φαίνεται η Κύπρος και το σημείο όπου οι Τούρκοι παρεμπόδισαν τη γεώτρηση του Saipem 12 000 στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μεταξύ άλλων, είπε στο Anadolu πως αναμένει από τις ΗΠΑ να είναι σε συνεργασία και ενότητα, σύμφωνα με τις κοινές αξίες του ΝΑΤΟ, και να συμμορφωθούν με το πνεύμα της συμμαχίας.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες με αφορμή την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει το προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο δήλωσε η Ουάσινγκτον ότι θα διακυβεύσει τον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 και θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις.
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα Patriot των ΗΠΑ αντί των S-400s από τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τα F-35 προς τη Ρωσία. Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία.




Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης