Χρηματιστήριο

HSBC: Μειώνονται τα περιθώρια ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών

tags :
HSBC: Μειώνονται τα περιθώρια ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών
Το πιθανότερο σενάριο είναι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων να έχει εξαντληθεί
Μπορεί οι πολιτικές που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, ως η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, αλλά μετά από χρόνια λιτότητας τα περιθώρια κινήσεων της επόμενης κυβέρνησης είναι μικρά.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή (25 Ιουνίου 2019), 15σέλιδη ανάλυσή της η HSBC, "Further to run? - Greek election preview" (περιθώρια ανόδου; - Προεπισκόπηση ελληνικών εκλογών), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι το ράλι ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έχει μικρά περιθώρια ακόμη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η HSBC, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει στις 7 Ιουλίου, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική (περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες) διαφορά και σταθερό προβάδισμα για το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, από το σημερινό κυβερνών κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική της απόλυτης πλειοψηφίας είναι λιγότερο βέβαιη, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό όσον αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Οι πολιτικές της ΝΔ μπορεί να θεωρηθούν από τις αγορές ως περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, γι' αυτό και μέχρι στιγμής οι αγορές έχουν αποδώσει πολύ καλά σε όλες τις κατηγορίες χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και, σε κάποιο βαθμό, μια νίκη από την ΝΔ θα μπορούσε ήδη να έχει τιμολογηθεί.

Αλλά υπάρχουν και κάποιες πολιτικές - οι οποίες απαιτούν έγκριση από την ΕΕ - η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την επενδυτική εμπστοσύνη.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος των μεγάλων ταμειακών αποθεμάτων για να πληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.
Επίσης,το ανώτατο όριο διακράτησης κρατικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αρθεί, βοηθώντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, ενώ δρομολογημένη είναι και η άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
Σημαντική θα κριθεί και η πρόοδος αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), σύμφωνα με την HSBC.
Στο σκέλος των κινδύνων, η HSBC βλέπει αυτοί να σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική απόκλιση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι βασικό διακύβευμα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ είναι οι χαμηλότεροι φόροι, που θα χρηματοδοτηθούν από τις περικοπές δαπανών.
Αλλά μετά από χρόνια λιτότητας, είναι αμφισβητήσιμο πόσα μπορεί να αφεθεί να κόψει.
Στο μεταξύ, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, με την HSBC να εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,7%.
Μια παρατεταμένη επιβράδυνση θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία για τη διατηρησιμότητα του χρέους, ενώ η προώθηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει την κυβέρνηση ΝΔ αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Επενδυτική στρατηγική

Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους σε 260 μ.β. τώρα.
Το πιθανότερο είναι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων να έχει εξαντληθεί, αλλά το σταθερό περιβάλλον βοηθά τη βάση των επενδυτών να αναπτυχθεί και η ΕΚΤ να στηρίξει τη ζήτηση.
Η ζήτηση αποδόσεων βέβαια ήταν εμφανής το Μάρτιο, όταν η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο.
Σε μετοχικό επίπεδο, οι θετικές εξελίξεις στους κρατικούς τίτλους και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs, έχουν οδηγήσει το ράλι ανόδου στις τραπεζικές μετοχές.
Επίσης, όπως επισημαίνει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σημαντικές αντοχές στο να παράγουν κέρδη και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ομαλοποίησης των ισολογισμών.
Ωστόσο, η βασική της υπόθεση δείχνει ότι η ανοδική τάση είναι τώρα περιορισμένη.

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την επόμενη κυβέρνηση

Η ΝΔ θέλει να μειώσει τους φόρους

Η ΝΔ υποσχέθηκε σημαντικές περικοπές φόρων, στοχεύοντας στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε διάστημα δύο ετών, τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων και του φόρου εισοδήματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Επίσης, θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και θα αυξήσει τον συντελεστή απόσβεσης για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Το κόμμα έχει ισχυριστεί ότι θέλει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές με περικοπές δαπανών, αλλά μέχρι στιγμής είναι απροσδιόριστες.
Αλλά μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και περιορισμού των δαπανών, το περιθώριο περικοπής αυτών περαιτέρω είναι πιθανό να είναι περιορισμένο.

Η ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξοδέψει περισσότερα

Πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε περαιτέρω επεκτατικά μέτρα αξίας 1,2 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσθετης χορήγησης στους συνταξιούχους και χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για εστιατόρια, ηλεκτρική ενέργεια και ορισμένα προϊόντα διατροφής.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, προκειμένου αυτός να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ του 2020 και του 2022.
Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε αμέσως από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν περαιτέρω αυξήσεις του κατώτατου μισθού (κατά 7,5%) το 2020 και 2021, μετά την άνοδο κατά 11% φέτος, η οποία προκάλεσε κάποιες κριτικές τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το ΔΝΤ, περισσότερες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και ελεύθερη πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί.

Κίνδυνος εφαρμογής

Υπό το φως όλων αυτών, σχεδόν ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, η HSBC βλέπει κάποιο κίνδυνο φορολογικών αποκλίσεων και διαφωνίες με τις αρχές της ΕΕ σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού για το 2020.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΝΔ ευνοεί φορολογικές περικοπές έναντι περισσότερων δαπανών, είναι πιθανό να θεωρηθούν από τους επενδυτές ως πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ (2012- 2015), το κόμμα είχε μια πιο συνεργατική στάση απέναντι στις αρχές της ΕΕ, αλλά αντιμετώπισε επίσης περισσότερες αντιδράσεις στους δρόμους και η επιστροφή αυτών των πολιτικών θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης