Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παναγιωτάκης στη ΓΣ της ΔΕΗ: Με αυτές τις αλλαγές η επιχείρηση γίνεται κερδοφόρος - Τι είπε για Mckinsey και τιμολόγια

Παναγιωτάκης στη ΓΣ της ΔΕΗ: Με αυτές τις αλλαγές η επιχείρηση γίνεται κερδοφόρος - Τι είπε για Mckinsey και τιμολόγια

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές ελπίζουν να αποτύχει για να υλοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να πάρουν και νερά.

Εφιαλτικά για τη ΔΕΗ χαρακτήρισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Μ. Παναγιωτάκης τα σενάρια πώλησης πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή και ακόμα την πώληση παραγωγής από τέτοιες μονάδες, μιλώντας στην ετήσια Γ.Σ της επιχείρησης.
Ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εφόσον η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και σημείωσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση αλλά θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε κουφάρι.
Είπε ακόμη ότι αν πουληθεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια από την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης και ότι δεν έχει λογική να μπει στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ αφού έχουν πουληθεί περιουσιακά της στοιχεία.
Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές ελπίζουν να αποτύχει για να υλοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να πάρουν και νερά.
Ανέλυσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, την προοπτική διατήρησης της ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του δημοσίου και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να μην επιβαρύνεται καταρχήν με όλες τις δυσλειτουργίες μιας εταιρείας δημόσιου χαρακτήρα και κατά δεύτερο λόγο να μην σηκώνει όλα τα βάρη της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού, ούτε είναι καυτή πατάτα, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν.
«Όταν ακούω επιχειρηματίες, να λένε ότι προς Θεού δεν πρέπει να πάθει τίποτα η ΔΕΗ, τότε πραγματικά φοβάμαι» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και δεν πρέπει, για παράδειγμα να λογίζεται στο μερίδιό της το 6% της αγοράς που είναι το τιμολόγιο ΚΟΤ και το οποίο επιβαρύνει τη ΔΕΗ 200 εκατ. ετησίως.
Η ΔΕΗ είπε, «είναι φορέας ανάπτυξης και συνεχίζει να πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 790 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey το οποίο θα αποδώσει καρπούς.
Επανέλαβε, ότι η ΔΕΗ περιμένει με αγωνία ένα σήμα από τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Πτολεμαΐδας 5 στα ΑΔΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΒΙΚΕΝ, που όπως είπε, προσέφυγε κατά των ΑΔΙ, στη Γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.
«Οι Έλληνες βιομήχανοι ξέρουν πόσο τους έχουμε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και τώρα, και τους στηρίζουμε όχι για να έχουν υπερκέρδη αλλά για να έχουν ανταγωνιστικότητα. Ποιον πυροβολούν, τα πόδια τους; Αυτές οι ενέργειες είναι τουλάχιστον άστοχες».

Για την Πτολεμαΐδα 5 ανέφερε ότι ακόμα και αν δεν πάρει ΑΔΙ θα μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα και θα προσφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ μετά το 2022 οπότε και προβλέπεται να λειτουργήσει. Μάλιστα σημείωσε ότι η ΔΕΗ επένδυσε στην Πτολεμαΐδα 5 μόνο το 2018 250 εκατ ευρώ ενώ συνολικά οι επενδύσεις της για το 2019 προβλέπονται να ανέλθουν σε 950 εκατ. ευρώ. Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης δεν αποσαφήνισε ποιά θα είναι η τελική λύση για το σημαντικό αυτό θέμα.
Σε ότι αφορά τα ΝΟΜΕ η κατάσταση επιδεινώνεται αφού όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η επιχείρηση το 2018 διέθεσε μέσω ΝΟΜΕ όχι μόνο λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά και ποσότητες ρεύματος από φυσικό αέριο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για να καλύψει το σύνολο των πελατών της αναγκάστηκε να αγοράζει ρεύμα από την αγορά στην Οριακή Τιμή, δηλαδή στα 70 ευρώ ανά MWh, ενώ το είχε πουλήσει  στους ιδιώτες μέσω των ΝΟΜΕ 50 ευρώ ανά MWh. Επίσης έναν σημαντικό μέρος των ποσοτήτων ρεύματος από ΝΟΜΕ εξήχθη προς όφελος των γειτονικών αγορών και όχι των Ελλήνων καταναλωτών.
Κριτική άσκησε και για τις ρυθμιζομενες χρεώσεις και τις προβλέψεις απέναντι στον ΑΔΜΗΕ, καθώς ενώ η ΔΕΗ καλείται να πληρώνει σε έναν μήνα με έντοκες επιβαρύνσεις τα τέλη χρήσης δικτύου, η ίδια μπορεί να φτάνει να τα εισπράξει από τους πελάτες της ακόμη και μετά από 6 μήνες.

Οι στόχοι της Mckinsey

Για το πλάνο της Mckinsey ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί για την είσπραξη των επισφαλειών θα  φέρει την ΔΕΗ μπροστά από τους στόχους των 860-865 εκατ ευρώ που έχει θέσει η συμβουλευτική εταιρία, αφού θα προσεγγίσει τα 950 εκατ ευρώ μέχρι το 2020.
Ανέφερε ότι 890.000 τελικοί καταναλωτές οφείλουν 1,050 δισ και την τελευταία διετία υπήρξε αύξηση αυτής της κατηγορίας λόγω και της ισχύος της του καθεστώτος της καθολικής υπηρεσίας που παρέχει προστασία στους οφειλέτες.
Όσον αφορά την μείωση προσωπικού, όπου η Mckinsey ζητά 4.414 λιγότερους εργαζομένους μέχρι το 2022, σημείωσε ότι 1.338 είναι αυτοί που θα μειωθούν από την αποεπένδυση των λιγνιτικών, 340-350 από την Καρδιά και το Αμύνταιο, ενώ υπάρχουν και 500 συνταξιοδοτήσεις.
Το μισθολογικό κόστος βρίσκεται μέσα στους στόχους μείωσης του 2022 και μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη η μείωση κατά τουλάχιστον 40 εκατ ευρώ από το 1,3 δισ που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο του συμβούλου.
Οι ελεγχόμενες δαπάνες είναι μέσα στο πλαίσιο των 860 εκατ ευρώ μείωσης.

Τιμολόγια, Φυσικό Αέριο, Διασυνδέσεις

Η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτάκης τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αναδιαρθρωθεί και να συνοδευτεί από πρόγραμμα  marketing προς τους πελάτες.
Τόνισε τον στόχο εισόδου της ΔΕΗ στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου μπορεί να αποκτήσει γρήγορα,  (από τον Σεπτέμβριο) διψήφιο μερίδιο αγοράς και υπολογίζει στην ενεργοποίηση του Hedging για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των θερμικών μονάδων.

Επίσης αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά CO2, αξίας 650 εκατ. ευρώ  που έχει εξασφαλίσει και μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για τα νησιά,  μετά το 2020.
Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,1 δισ ευρώ, ενώ σημείωσε ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Target Model η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες των περιφερειακών αγορών όπως τα Βαλκάνια.

Ο κ. Παναγιωτάκης απέφυγε να μιλήσει για τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο. 
Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, οπ οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της επιχείρησης των προηγούμενων ετών, άσκησε κριτική στην ΡΑΕ για τη στάση της απέναντι στη ΔΕΗ και τόνισε ότι τα 5,5 δις. περικοπών στους μισούς των εργαζομένων από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν ωφέλησαν τελικώς του ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και όχι τη ΔΕΗ.
«Θα αντισταθούμε σε κάθε προοπτική πώλησης της ΔΕΗ» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.
Συμπερασματικά η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα ομιλία σε γενική συνέλευση του κ. Παναγιωτάκη, σαν διεθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ήταν ρεαλιστική και ανέδειξε τις αγκυλώσεις που έχουν οδηγήσει την επιχείρηση στα σημερινα αδιέξοδα.
Ζητούμενο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας με απελευθέρωση των πραγματικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων.


Όλη η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ  κ. Εμμ. Μ. Παναγιωτάκη στη Τακτική Γενική Συνέλευση  των μετόχων της εταιρίας
 
Σας καλωσορίζω στη 17η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, κορυφαίου θεσμού της Εταιρείας μας στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.
Το 2018 ήταν μια ακόμη χρονιά σοβαρότατων εξελίξεων στον τομέα του ηλεκτρισμού στη χώρα μας και διεθνώς, ειδικότερα στην ΕΕ. Εξελίξεων και αλλαγών που διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΔΕΗ.
Ως διοίκηση διαχειριστήκαμε παλιά και νέα προβλήματα που αφορούν την επιχείρηση και ταυτόχρονα προβήκαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ανάπτυξης της αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Καθοριστικές ήταν οι επιπτώσεις από τις πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, με σημαντικότερη συνέπεια την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων CO2.
Στη χώρα μας ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, για το οποίο η ΔΕΗ τοποθετήθηκε καταρχάς θετικά διατυπώνοντας παράλληλα συγκεκριμένες παρατηρήσεις.  
Για το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις, που αφορούν στο LNG αλλά και οι προοπτικές από τον υπό κατασκευή TAP. Εξελίξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα αναφορικά με τις δυνατότητες ευρύτερης χρήσης του φυσικού αερίου. και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
      
Από την πλευρά μας ξεχωρίζω, ανάμεσα σε πολλές άλλες, τις ακόλουθες δράσεις: • Εντατικοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε ποιοτικά τις δράσεις για την είσπραξη των
ανεξόφλητων λογαριασμών πελατών μας με τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου,
με θετική συνέπεια την αντιστροφή των προβλέψεών μας.  
• Τακτοποιήσαμε το θέμα των παλαιών οφειλών και των πληρωμών του Δημοσίου για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του, πρόβλημα που ταλάνιζε την
Επιχείρηση για πολλά χρόνια, με τη σύναψη συμφωνίας προπληρωμής. Στο σημείο
αυτό αναφέρω ότι οι προκαταβολές του Δημοσίου δεν γίνονται ως «ένεση» για τη
ρευστότητα μας. Είναι υποχρέωση, την οποία το Δημόσιο εκπληρώνει και μάλιστα μέχρι σήμερα με καθυστέρηση, για να τύχει των αντίστοιχων εκπτώσεων.
• Προβήκαμε, στην αναχρηματοδότηση του υπολοίπου των κοινοπρακτικών δανείων με τις Ελληνικές Τράπεζες ύψους 1,3 δισ. (έναντι αρχικού δανεισμού 2,2 δισ.) με ευνοϊκότερους όρους, και εξασφαλίσαμε νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. για έργα του Δικτύου Διανομής και ΑΠΕ.
• Ολοκληρώσαμε την κατάρτιση του Στρατηγικού και Επιχειρηματικού μας Σχεδίου με εξωτερικό Σύμβουλο, σημαντικές δράσεις του οποίου υλοποιούμε παρά την εκπλήρωση άλλων σοβαρών καθηκόντων όπως η αποεπένδυση και παρά τις δυσκολίες από τα γνωστά δεσμά των σχέσεων με το κράτος.
• Υλοποιήσαμε ευρείας έκτασης αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη μετά το 2001 με τη μετατροπή της επιχείρησης σε Α.Ε.. Στόχος μεταξύ άλλων η δημιουργία προϋποθέσεων για τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό στις ΑΠΕ, η ανάπτυξη του μηχανισμού των πωλήσεων με αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών μας, η πληρέστερη παρακολούθηση και προσαρμογή στις εξελίξεις της αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου, η ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και γενικά η δημιουργία προϋποθέσεων για τον εταιρικό μετασχηματισμό.
• Εφαρμόσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού όλων των βαθμίδων,
πλήρως μηχανογραφημένο για πρώτη φορά στην Επιχείρηση, και ανταμείψαμε τους
εργαζόμενους κάθε μονάδας με την καλύτερη επίδοση με χορήγηση σημαντικού
ποσοστού έναντι της επόμενης προαγωγής τους.  
Το σύστημα και τα κίνητρα αυτά είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του προσωπικού, την αλλαγή της κουλτούρας, την  αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας της Εταιρείας. Επιβάλλεται να γίνει υπόθεση όλων των στελεχών.  
• Εξαγοράσαμε την EDS, εταιρεία Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία
στα πλαίσια της στρατηγικής της διεθνοποίησης της Επιχειρηματικής μας
δραστηριότητας, και του Στρατηγικού μας στόχου να καταστεί η ΔΕΗ leader στην
περιφερειακή αγορά της Βαλκανικής.
• Ιδρύσαμε δύο θυγατρικές εταιρείες για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων
Μελίτης και Μεγαλόπολης και διεκπεραιώσαμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλα τα πολύπλοκα και μεγάλου όγκου αναγκαία για την πώληση ζητήματα τεχνικής,
οικονομικής, νομικής και διοικητικής φύσης. Παράλληλα αναλάβαμε συγκεκριμένες
δράσεις για τη μείωση του κόστους των εν λόγω μονάδων ώστε να καταστούν
κερδοφόρες.
• Θεσπίσαμε σύστημα αντιστάθμισης κινδύνου για την προμήθεια των δικαιωμάτων CO2 με σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που το επέτρεψε η διαθέσιμη ρευστότητα.  
• Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του Ορυχείου Αμυνταίου μετά την κατολίσθηση
δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του μέγιστου μέρους του
κοιτάσματος.
• Ολοκληρώθηκε ύστερα από χρόνια η κατασκευή του Σταθμού της Ν. Ρόδου, και διαχειριστήκαμε με επιτυχία το πρόβλημα της τροφοδοσίας του νησιού όπως και των λοιπών ΜΔΝ.  
 Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας Φ.Α., αγωγού και LNG, με ανταγωνιστικές τιμές, πράγμα για το οποίο ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.  
 Αναδείξαμε τεκμηριωμένα την αναγκαιότητα λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς για 32000 ώρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στη θετική κατάληξη του θέματος.
 Συνήψαμε 3ετή ΕΣΣΕ Προσωπικού ΔΕΗ, με σημαντικές παροχές με κορυφαία την ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
         
Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τη ΔΕΗ από τον Οίκο S&P σε CCC + με θετική προοπτική, το Νοέμβριο του 2018. Αξιολόγηση που επαναβεβαιώθηκε τον Απρίλιο του 2019.  
Ας προχωρήσουμε τώρα στην ανασκόπηση των βασικών μεγεθών του 2018:
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές της χώρας μειώθηκε κατά 1,2% στις 57.122 GWh έναντι του 2017. Ωστόσο, η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, αυξήθηκε το 2018 κατά 2,2% εξαιτίας των αυξημένων κατά 75,2% εξαγωγών από Τρίτους μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων. Η αύξηση αυτή των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαγωγή μέρους των ποσοτήτων που αποκτώνται μέσω των δημοπρασιών “ΝΟΜΕ”.  
 
Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε το 2018 σε 81,9% από 86,7% το 2017. Το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 80,3% τον Δεκέμβριο του 2018 από 85,4% τον Δεκέμβριο του 2017.  
Απόρροια της απώλειας μεριδίου αγοράς καθώς και της μείωσης της ζήτησης ήταν οι πωλήσεις της ΔΕΗ να μειωθούν κατά 6,6% το 2018.  
Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 47,9% της ζήτησης του συνόλου της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 49,4%. Το μερίδιο παραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2018 ήταν 44,3% έναντι 45,6% το 2017.  
Συγκεκριμένα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 2,8%. Η παραγωγή από ΦΑ μειώθηκε κατά 16,9% και από λιγνίτη κατά 7%. Αντίθετα η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 46,2%.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ σημειώνοντας ότι οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες παραδόθηκαν το 2018, αντιστοιχούσαν στο 77% του συνόλου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ενώ στους πρώτους μήνες του 2019 το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που ξεπερνούν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μας. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη μέσω των ΝΟΜΕ να παραδίδει σε Τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δεν προέρχεται μόνο από λιγνίτες και νερά αλλά και από άλλα καύσιμα όπως φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
         
Σε ότι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, όπως προανέφερα, με τις δράσεις της εταιρείας, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση τόσο της εισπραξιμότητας με συνέπεια την αντιστροφή των προβλέψεων, ενώ για ακόμη μία χρονιά, συνεχίστηκε η μείωση του κόστους μισθοδοσίας κυρίως από τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και η μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών.
Παρά ταύτα το 2018, σε σχέση με το 2017 το EBITDA μειώθηκε και καταγράφηκαν ζημιές μετά από φόρους συνεπεία εξωγενών παραγόντων τους οποίους θα αναλύσουμε στη συνέχεια και της μείωσης των πωλήσεων που αναφέραμε προηγουμένως.
Αναλυτικά: - Υπήρξε αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ύψους €198,6 εκατ.
ευρώ. - Το κόστος της μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 21,4 εκατ. ευρώ. - Η χρέωση για τον ΕΛΑΠΕ, το γνωστό ΠΧΕΦΕΛ, μειώθηκε κατά 157,2 εκατ. ευρώ. - Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,8 εκατ. ευρώ. - Είχαμε έσοδα από οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών 105,2 εκατ.
ευρώ.
Στον αντίποδα τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τους εξής παράγοντες. - Μείωση κύκλου εργασιών 201,8 εκατ. ευρώ. - Αύξηση δαπάνης για αγορά CO2 137,9 εκατ. ευρώ. - Αύξηση επιβάρυνσης από ΝΟΜΕ 151,6 εκατ. ευρώ. - Σχηματισμός πρόβλεψης ύψους 109,5 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας προς ΑΔΜΗΕ
και (από 1.4.2019) προς ΔΑΠΕΕΠ. - Σχηματισμός πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού λόγω λύσης σύμβασης εργασίας
148,8 εκατ. ευρώ.
 Κατόπιν των ανωτέρω το EBITDA διαμορφώθηκε σε 216,5 εκατ. ευρώ, και τα αποτελέσματα
προ φόρων κατέγραψαν ζημίες 509,1 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ.
Χωρίς τις ανωτέρω προβλέψεις αλλά και το έσοδο από την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών το EBITDA θα ήταν 369,6 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων 356 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, οι συνολικές επενδύσεις το 2018 ανήλθαν σε € 746,7 εκατ. έναντι € 410,7 εκατ. το 2017.  
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων Παραγωγής για την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα V (κατά € 280 εκατ. περίπου), σε επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ύψους € 50 εκατ. και σε αυξημένες επενδύσεις σε Δίκτυα Διανομής.
Η ΔΕΗ παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτικός φορέας της χώρας με επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια.
Aναφορικά με την εξέλιξη του χρέους, καταγράφηκε για ακόμα μία χρονιά σημαντική μείωση κατά 212 εκατ. ευρώ, με τις αποπληρωμές δανείων να ανέρχονται σε 570 εκατ. ευρώ και τις αντλήσεις κεφαλαίων σε 289 εκατ. ευρώ. Έτσι το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στις 31.12.2018 σε 3.744 εκατ. ευρώ.  
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι αυτονόητο ότι το βήμα της Γ.Σ. της εταιρείας είναι το πιο κατάλληλο μέσο για την ενημέρωση των μετόχων και γενικότερα για τις βασικές προβλέψεις του BP της McKinsey και την πορεία υλοποίησής τους. Παραθέτω λοιπόν αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες του BP:

• Ενίσχυση εισπραξιμότητας – μείωση των απαιτήσεων.
Για την 3ετία 2018-2020 στόχος είναι οι εμπορικές απαιτήσεις να μειωθούν κατά 865 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι και το τέλος του 2018 όλοι οι ενδιάμεσοι στόχοι έχουν
υπερκαλυφθεί, και με το ρυθμό αυτό το 2020 η μείωση των εμπορικών απαιτήσεων θα είναι της τάξης των 950 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά θα βελτιωθούν σημαντικά με τις δράσεις που δρομολογούνται ειδικά για τους τελικούς πελάτες, οι οποίοι είναι 890.000 και οφείλουν συνολικά 1.050.000. Στόχος είναι η στοχευμένη και συστηματική αναζήτηση των οφειλών σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή κατάλληλου ισχυρού δικτύου εξωτερικών συνεργατών.  
         
• Μείωση προσωπικού-κόστους μισθοδοσίας-ελεγχόμενων δαπανών. Το σχέδιο
προβλέπει μείωση 4.414 ατόμων την 5ετία μέχρι το 2022. Ήδη με την αποεπένδυση
υπήρξε μείωση 1.438 εργαζομένων. Το ισοζύγιο από τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, και της ένταξης της Πτολεμαΐδας V, συνεπάγεται μείωση περίπου 340 εργαζομένων.
Από τις αποχωρήσεις εργαζομένων (ήδη το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 500) λόγω συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες προσλήψεις ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί. Πάντως είναι σε εξέλιξη μελέτη ροής (Manpower planning) από την οποία αναμένεται να προκύψουν νεότερα δεδομένα. Το κύριο ζήτημα για τη ΔΕΗ είναι η μεγάλη ανανέωση του ΑΔ και η στελέχωση όλων των μονάδων της με τοκατάλληλο προσωπικό.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη για την 3ετία 2018-2020 συνολική μισθολογική δαπάνη
1.370 εκατ. ευρώ. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η δαπάνη θα ανέλθει στο 1.340 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι ελεγχόμενες δαπάνες θα κινούνται στο στόχο 865-870 εκατ. ευρώ.
 
• Επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής. Προβλέπονται για την 3ετία 2018-2020 592 εκατ. ευρώ. Με τους σημερινούς ρυθμούς οι επενδύσεις θα είναι 570 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή της ΔΕΗ στο έργο των έξυπνων μετρητών. Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των Δικτύων Διανομής πρέπει να αυξηθούν.
 
• Επενδύσεις ΑΠΕ. Στόχος 528 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Αν προβλέπονται επενδύσεις 334 εκατ. ευρώ. Με τα οργανωτικά μέτρα και την απορρόφηση της ΔΕΗ Αν, θα εκπονηθεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα αυξηθούν σημαντικά. Γενικά για την αύξηση του δυναμικού της ΔΕΗ σε ΑΠΕ θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα: κατασκευή ιδίων έργων, επιχειρηματικές συνεργασίες, εξαγορές κ.λπ. Πρόσφατη είναι η εξαγορά του 45% αιολικών πάρκων  ισχύος 69,2 MW της Volterra.
 
• Ενεργητική διαχείριση δικαιωμάτων ρύπων. Ήδη έχει θεσμοθετηθεί σύστημα
Hedging με απτά αποτελέσματα.
 
• Βιωσιμότητα θερμικών μονάδων.
 α.   Λειτουργική βελτιστοποίηση.
Ήδη έχουν γίνει οι δράσεις στις υπό αποεπένδυση μονάδες και είναι σε εξέλιξη
σχεδιασμοί για αναδιάρθρωση της συντήρησης όλων των θερμικών μονάδων της
ΔΕΗ και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.
β.  Αξιοποίηση διμερών συμβολαίων με βιομηχανικούς πελάτες που δικαιούνται αντιστάθμιση CO2. Προετοιμαζόμαστε ενόψει του Target Model.
γ.  Διεκδίκηση ΑΔΙ ύψους τουλάχιστον 39000€/MW.
Σύστημα – Νομοθ. Ρύθμιση Υπουργείου 40000€/MW.
Αναμένεται έγκριση από ΕΕ (DG Comp).  
• Βελτιστοποίηση διαχείρισης παραγωγής ΜΔΝ ενόψει των διασυνδέσεων.
-  Αξιοποιούνται οι μονάδες των νησιών που διασυνδέονται.
-  Τοπικές διασυνδέσεις (π.χ. Σάμος - Ικαρία)
-  Συστήματα αποθήκευσης για αύξηση βαθμού αξιοποίησης εγκατεστημένων ΑΠΕ.
Ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική υπηρεσιακή μονάδα στάθμης Κλάδου.
• Αλλαγή στρατηγικής διαχείρισης ενέργειας και προσφορών για την προσαρμογή στις
αλλαγές της αγοράς και την αντιμετώπιση της διαφοράς μεριδίων χονδρικής-λιανικής.
Ήδη προετοιμαζόμαστε από πλευράς ΑΔ και συστημάτων για τη λειτουργία του Target Model και του χρηματιστηρίου ενέργειας. Πρόκειται σύντομα να ανατεθεί μελέτη για την οργάνωση του trading της ΔΕΗ διεθνώς, πράγμα που εκτός των άλλων θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της χρήσης του παραγωγικού μας δυναμικού. Θα αξιοποιήσουμε
τις θυγατρικές μας και θα επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που αναμένονται από τη λειτουργία των αγορών και της παραγωγής των γειτονικών χωρών.  
• Αναδιοργάνωση-εταιρική διακυβέρνηση.
Ήδη αναφερθήκαμε στην αρχή. Προσθέτουμε τη σύσταση θέσης υπεύθυνου
συμμόρφωσης, την αναβάθμιση της επιτροπής ελέγχου και ορισμένων σημαντικών
επιτροπών του ΔΣ: αμοιβών, διαχείρισης ρύπων, προτάσεων για μέλη ΔΣ κ.λπ.  

• Εξισορρόπηση διαφοράς μεριδίων παραγωγής-εμπορίας.
Η μείωση του μεριδίου στην εμπορία θα συνεχιστεί. Πρόκειται να καταρτήσουμε
Marketing plan με το οποίο -εκτός των άλλων- θα προσδιοριστούν τα τμήματα της
αγοράς (segments) και η θέση της επιχείρησης σ’ αυτά (positioning, pricing) ώστε να διακρατηθούν οι καλύτεροι πελάτες και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο. Προϋπόθεση η αναδιάρθρωση της τιμολογιακής μας
πολιτικής.  - Επέκταση δραστηριότητας στο εξωτερικό: Εξαγορά EDS. Εξέταση συγκεκριμένων έργων
ΑΠΕ σε Βουλγαρία και Αλβανία.
 
• Αναζήτηση νέων πεδίων ανάπτυξης.
Ήδη έχουμε δημιουργήσει τις οργανωτικές προϋποθέσεις με τη σύσταση της Γενικής
Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Έτσι:
- Πρόοδος στο ΦΑ στην αγορά του οποίου προγραμματίζουμε να εισέλθουμε
δυναμικά το Σεπτέμβριο.
-  Ενεργειακές υπηρεσίες (πχ. οδοφωτισμός).
-  Ηλεκτροκίνηση.
 
Γίνεται φανερό από τα ανωτέρω ότι παρά την απορρόφηση σημαντικών πόρων για την αποεπένδυση και παρά τα γνωστά εμπόδια από τις σχέσεις ΔΕΗ-Κράτους, η υλοποίηση του BP έχει δρομολογηθεί και εξελίσσεται ικανοποιητικά. Βεβαίως πρέπει να επιταχύνουμε. Ωστόσο κατά την άποψή μου η ΔΕΗ χρειάζεται περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να απελευθερωθεί και να αξιοποιηθεί πλήρως το εξαιρετικό δυναμικό της. Σ’ αυτόθα αναφερθώ στη συνέχεια.
 
Κυρίες και Κύριοι,
Τους τελευταίους μήνες, με διάφορες αφορμές η ΔΕΗ βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Αν και τα διάφορα επιχειρήματα και βολές αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης έχουν από την πλευρά μας απαντηθεί κατά τη γνώμη μου με πληρότητα υπάρχει μια εμμονή ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ότι καταρρέει, ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο και άλλα παρόμοια. Προφανώς δεν θα εμπλακώ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο έχω την υποχρέωση από την ιδιότητά μου, από αυτό ακριβώς το βήμα απευθυνόμενος στους μετόχους μας αλλά και γενικότερα, να εκφράσω τη δική μας υπεύθυνη θέση για την κατάσταση της εταιρείας μας και τις προοπτικές της. Και ακόμη να εκφέρω γνώμη για προτάσεις και σχέδια που δημοσιεύονται και την αφορούν.
 
Όλοι ανεξάρτητα από πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της ΔΕΗ για την οικονομία της χώρας.  
Αυτό είναι προφανώς θετικό. Ωστόσο δεν είναι αρκετό για να διαμορφωθούν πολιτικές και σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης.
Είναι απαραίτητο όλοι να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για το ρόλο της ΔΕΗ σήμερα και στο μέλλον.  
Εμείς, ως Διοίκηση έχουμε πει τη θέση μας. Η ΔΕΗ πέρα από βασικός πυλώνας στον τομέα του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, είναι, και μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο, φορέας ανάπτυξης, που θα συμβάλλει στην έλευση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, και θα φέρει πλούτο στη χώρα με τη διεθνή της δραστηριότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για το εθνικό μας συμφέρον.  
Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτό το ρόλο της ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσουμε στο αμέσως επόμενο ερώτημα: Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί η επιχείρηση να εκπληρώσει αυτό το ρόλο;  
Η απάντηση σ’ αυτό είναι μονοσήμαντη. Λαμβάνοντας υπόψη το ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ανάγκη παρακολούθησης, προσαρμογής και ανταπόκρισης στις εξελίξεις που μεταβάλλονται ταχύτατα, η ΔΕΗ πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει και να λειτουργήσει ως εταιρεία, με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.  
 
Κι αυτό, για ν’ απαντήσω σε τυχόν απορίες, μπορεί κάλλιστα να γίνει χωρίς ούτε στο ελάχιστο να απεμπολήσει την κοινωνική της υπευθυνότητα. Ούτε σε ότι αφορά στο εσωτερικό της, στις σχέσεις της με το προσωπικό της και τις συνθήκες δουλειάς, ούτε σε ότι αφορά στους πελάτες της, στη λειτουργία της αγοράς, στο περιβάλλον. Βεβαίως στην κοινωνική υπευθυνότητα δεν συγκαταλέγονται βάρη που επωμίζεται σήμερα ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας.
 
Σε μια τέτοια επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα μας, τις παραδόσεις μας και κυρίως τις δομές της οικονομίας μας, ο ρόλος του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός. Άλλο όμως αυτό και άλλο τα δεσμά που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και καταπνίγουν την επιχειρηματική μας δραστηριότητα.
 
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να μιμηθώ την πρακτική των Βρετανικών κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες προσαρμόζουν τα προγράμματα των κομμάτων που προαλείφονται για την Κυβέρνηση και τα εξειδικεύουν στον τομέα τους.
 Είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από επί μέρους παραλλαγές και κάνοντας αφαίρεση από μνημονιακές δεσμεύσεις (πώληση 17%) υπάρχουν δύο στρατηγικές. Η μια θέλει το δημόσιο να έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και να ελέγχει και τη Διοίκηση. Η άλλη πρεσβεύει ότι η πλειοψηφία του δημοσίου δεν χρειάζεται, αντίθετα είναιπροτιμότερη η μειοψηφία.  
 
Προκειμένου, με το δημόσιο στην πλειοψηφία, η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ΑΕ επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αναγνώριση του ρόλου των εταιρικών οργάνων, στην κατοχύρωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Άρση όλων των εμποδίων και φραγμών στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις προμήθειες και τις αναθέσεις των έργων. Ο έλεγχος του κράτους ασκείται μέσω των εταιρικών οργάνων και διαδικασιών με εργαλείο την ΕΕΣΥΠ, στην οποία έχει μεταφερθεί η ιδιοκτησία των μετοχών του δημοσίου. Εφόσον οι πολιτικές συνθήκες οδηγήσουν σ’ αυτή τη στρατηγική η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα ανωτέρω. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.  
         
Στην περίπτωση που το δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία τα θεσμικά εμπόδια της εταιρικής λειτουργίας αίρονται. Ωστόσο εγείρονται άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή του δημοσίου στη στρατηγική της επιχείρησης ώστε να εκπληρώσει το ρόλο που περιγράψαμε προηγουμένως. Η απάντηση σ’ αυτό είναι ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής με
συγκεκριμένη συμφωνία μετόχων, στην οποία θα περιγράφεται και η διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων και η στελέχωση της ανώτατης διοίκησης.
 
Εφόσον οι πολιτικές συνθήκες οδηγήσουν σ’ αυτή τη στρατηγική, τότε οι διεργασίες για τον στρατηγικό επενδυτή πρέπει να δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα. Στο σημείο αυτό, με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης μου, χαρακτηρίζω εφιαλτικά τα σχέδια που βλέπουν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει πρώτα να πωληθούν πακέτα μονάδων παραγωγής ή μόνο της παραγωγής ως δήθεν μέσο για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, και στη συνέχεια να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής.
 
Στον ενδεχόμενο αντίλογο ότι πρώτα η εξυγίανση και ύστερα ο στρατηγικόςεπενδυτής ώστε να αυξηθεί το τίμημα της εξαγοράς του 17%, η απάντηση είναι απλή. Η ΔΕΗ μόνο ως όμιλος με τα πολυτιμότερα περιουσιακά του στοιχεία μπορεί να υπάρξει και να έχει αναπτυξιακή προοπτική. Ένας κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής, που ενδιαφέρεται να ευδοκιμήσει η επένδυσή του, μπορεί να καταβάλει πολλαπλάσιο τίμημα για το 17% από αυτό, που αντιστοιχεί στη σημερινή χρηματιστηριακή της αξία. Αρκεί να υπάρξει ένα κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο με αξιοποίηση του δυναμικού της ΔΕΗ και των επιχειρηματικών ευκαιριών στη χώρα και στο εξωτερικό. Μόνο από την αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας με μικρότερα επιτόκια, όπως μπορεί να το κάνει ένας στρατηγικός επενδυτής – επενδυτικό κεφάλαιο, μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να αυξήσει αντίστοιχα την κερδοφορία κατά 80-85 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Κυρίες και κύριοι,  
Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ούτε βέβαια αποτελείσυστημικό κίνδυνο ή καυτή πατάτα όπως λέγεται.
 
Το 2018 υπήρξαν ζημιές που οφείλονται στη ραγδαία επιδείνωση εξωγενών παραγόντων που επιβάρυναν τα κόστη της. Επιβαρύνσεις που απέφυγε να ματακυλίσει στην κατανάλωση. Η ΔΕΗ, λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση. Οι ενέργειες και η λειτουργία της έχουν άμεσοαντίκτυπο μεγάλων διαστάσεων.
 
Όλα αυτά τα χρόνια μειώσαμε τα λειτουργικά μας κόστη. Υπάρχουν, από προϋποθέσεις, και άλλα περιθώρια με διαρθρωτικά μέτρα. Όμως αυτό δεν φθάνει για να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις. Την αύξηση της οριακής τιμής, των καυσίμων, των δικαιωμάτων CO2. Τις επιπτώσεις από μέτρα όπως τα ΝΟΜΕ, που ευελπιστούμε ότι φέτος μετά την αποεπένδυση θα μειωθούν σημαντικά, και με το Target Model θα καταργηθούν.  
Σχεδιάζουμε ή έχουμε δρομολογήσει σημαντικές δράσεις. Αναφέρω ενδεικτικά: - Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η λογιστική αξία της οποίας υπερβαίνει το 1,1 δισ.
Σχεδιάζουμε την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών για τη Διαχείριση και την Ανάπτυξη με προοπτική την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020. - Βελτίωση της αποδοτικότητας-μείωση του λειτουργικού κόστους ενίσχυση της ομιλικής λειτουργίας, με τη σύσταση κοινής θυγατρικής ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο ενδεικτικά την εκπαίδευση, τη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας, τη στέγαση και –υπό
προϋποθέσεις την πληροφορική. - Αξιοποίηση του Δικτύου Διανομής ενόψει της εισαγωγής του 5G, που είναι το μέλλον
στη μετάδοση δεδομένων. Και βέβαια υλοποίηση επί τέλους του μεγάλου έργου της
τηλεμέτρησης με ψηφιακούς μετρητές. - Αξιοποίηση και ανάπτυξη του ΚΔΕΠ με ενδεχόμενη επιχειρηματική συνεργασία με μεγάλο οίκο του εξωτερικού. - Εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα συμβάλουν και στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Είναι ήδη γνωστές οι πρωτοβουλίες για μετατροπή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο
πολιτισμού με αιχμή τη λειτουργία του ως κινηματογραφικού στούντιο, καθώς και για την επιστημονική καλλιέργεια αρωματικών φυτών στα εξοφλημένα ορυχεία.
                                                                             Κυρίες και κύριοι,  
Η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει, να γίνει σημαντικά κερδοφόρα, με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης.
Μπορεί κάλλιστα, να έχει κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων το χρόνο.
Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά. Αλλά και στήριξη από την Πολιτεία, η οποία πρέπει να τερματίσει την πάγια πρακτική της να αναθέτει στη ΔΕΗ την εκπλήρωση δικών της υποχρεώσεων: κοινωνική πολιτική, βιομηχανική πολιτική, νησιωτική πολιτική, αγροτική πολιτική.
Και ακόμη νομοθέτηση μέτρων που θα αίρουν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφυκτικό πιστωτικό περιθώριο για πληρωμές ρυθμιζόμενων χρεώσεων που
δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης επιβάρυνσης με τόκους υπερημερίας. Ή μέτρων που θα εξυγιαίνουν την αγορά και θα εμποδίζουν καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως συμβαίνει με
τους πελάτες καθολικής υπηρεσίας, που μπορούν να παραμένουν σ’ αυτό τοκαθεστώς επ’ αόριστο.
Οι αλλαγές δεν μας φοβίζουν. Μπορεί όλοι να τις αποδεχθούν και να συστρατευθούν. Αρκεί να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, που θα οδηγούν αποδεδειγμένα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Και βέβαια διάλογος με τους εργαζομένους.
Ας είναι αυτό το σημερινό μας μήνυμα προς την πολιτεία. Μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα δέσμευσης μας.


www.worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης