Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, οι προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ

Η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, οι προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ
Η Φινλανδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θέλει να αφήσει το οικολογικό της αποτύπωμα δήλωσε ο ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα
Η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, από την οποία θα προκύψει ένα νέο οικονομικό μοντέλο και νέες θέσεις εργασίας, είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Φιλανδικής προεδρίας στην ΕΕ, την οποία και παρουσίασε σήμερα ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Γιούχα Πίκο.
Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην αίθουσα συνεδρίων του Σεράφειου πολυχώρου, υπήρξε ζωντανή συζήτηση και το νεανικό κοινό έθεσε τα ερωτήματά του στον κ. Πίκο, αλλά και στον πρέσβη Ρουμανίας, Λούσιαν Φάτο, η χώρα του οποίου είχε την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο.
Η Φινλανδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θέλει να αφήσει το οικολογικό της αποτύπωμα, όπως είπε ο κ. Πίκο, καλώντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το Ελσίνκι με τρένα, ποδήλατα και άλλα μέσα μη ρυπογόνα. «Η περιβαλλοντική πολιτική μας πρέπει να αφορά τα μικρά και τα μεγάλα, τα τοπικά και τα παγκόσμια», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, ότι οι εκπομπές των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας θα αντισταθμιστούν με τη χρηματοδότηση δράσεων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και, ταυτόχρονα, προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
Αναφερόμενος σε άλλες προτεραιότητες, ο Φιλανδός πρέσβης είπε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί και θα προωθήσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα ισότητας, καθώς και την εμβάθυνση της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ένωσης.
Ενδεικτική της φιλανδικής οπτικής ήταν, επίσης, και η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Πίκο στη σημασία του Αρκτικού Κύκλου, η οποία όπως είπε αυξάνεται για την ασφάλεια και για την ευημερία της Ευρώπης.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και του ανοιχτού εμπορίου, αλλά με κανόνες, και σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται εκσυγχρονισμό και νέες διαδικασίες επίλυσης των διαφορών.
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της ΕΕ στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, είπε ότι η ΕΕ ήταν μέρος της λύσης και ότι η Ελλάδα θα βρει τα «κλειδιά» για βιώσιμη ανάπτυξη, που εκτός από την οικονομία θα στηρίζεται στον οικολογικό και τον κοινωνικό πυλώνα, «όπως λέμε την Αγία Τριάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το κρίσιμο θέμα της έγκρισης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το φθινόπωρο η προεδρία θα έχει προωθήσει μια καλή βάση διαπραγμάτευσης ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχουμε συμφωνία. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο.
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τα πεπραγμένα της ρουμανικής προεδρίας, ο κ. Φάτο, αφού τόνισε ότι ήταν η πρώτη προεδρία της Ρουμανίας, μίλησε για τη διαχείριση των ευρωεκλογών, του Brexit, την προετοιμασία για τον πολυετή προϋπολογισμό, τη σύνοδο του Σιμπίου με τις 10 δεσμεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της ΕΕ και τη γόνιμη, όπως είπε, συζήτηση για τη διεύρυνση που αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης