Ενέργεια

Οι τρεις επιλογές της Άγκυρας με βάση τους στόχους στην Αν. Μεσόγειο σύμφωνα με το Al-Monitor

Οι τρεις επιλογές της Άγκυρας με βάση τους στόχους στην Αν. Μεσόγειο σύμφωνα με το Al-Monitor

Οι Τούρκοι αποβλέπουν σε δύο βασικά σενάρια

Η αποστολή από την Τουρκία ενός δεύτερου γεωτρύπανου σε αμφισβητούμενα νερά εκτός Κύπρου έθεσε το φάσμα των ανανεωμένων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το  Al-Monitor η Άγκυρα βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη στην ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου της περιοχής, αντιμετωπίζοντας μια κρίσιμη επιλογή μεταξύ στρατιωτικής κλιμάκωσης ή διπλωματικής ώθησης για να κερδίσει συμμάχους.
Το Yavuz, το οποίο αγόρασε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας για 262 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, εγκαινιάστηκε σε μια μεγάλη τελετή στις 20 Ιουνίου στο Dilovasi, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχεδόν δύο μήνες συντήρησης και εκπαίδευσης του πληρώματος.
Το Yavuz, στο δρόμο προς την ανατολική Μεσόγειο μέσω του Αιγαίου, αναμένεται να φτάσει στον κόλπο της Αμμοχώστου στην ανατολική πλευρά της Κύπρου τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και να ξεκινήσει διερευνητικές εργασίες  σε μια υπεράκτια ζώνη γνωστή ως Karpas-1, στα νότια της χερσονήσου Κάρπα.
Το σκάφος θα φθάσει σε βάθος γεώτρησης πάνω από 3.000 μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας  Fatih Donmez στην τελετή.
Με το πλήρωμα 150 ατόμων, εκ των οποίων οι μισοί αλλοδαποί, το πλοίο στοχεύει να προχωρήσει σε μακρύτερες τοποθεσίες σε αποστολές παρακολούθησης.
Ένας κύριος στόχος της αποστολής, που σχεδιάζεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, είναι να αυξηθεί η τεχνογνωσία γεώτρησης βαθέων υδάτων από Τούρκους μηχανικούς επί του σκάφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yavuz θα ταξιδέψει στα νότια της Κύπρου στα τέλη Αυγούστου για διερευνητική διάτρηση σε περιοχή όπου υπάρχει ήδη το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin.

H Aνατολική Μεσόγειος θυμίζει Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ενώ το γεωτρύπανο Fatih είναι ήδη ενεργό στα δυτικά του νησιού σε περιοχές κοντά στα μπλοκ 1 και 6, υπό την προστασία δύο τουρκικών στρατιωτικών φρεγατών και τριών πυροβόλων όπλων, το Yavuz θα εξερευνήσει το νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στα Block 2, 3 και 9, όπου οι Ελληνοκύπριοι έχουν αναθέσει  δικαιώματα εξερεύνησης στην Ιταλική Eni, συνοδευόμενο και πάλι από μια τουρκική στρατιωτική φρεγάτα , σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Τον Φεβρουάριο του 2018, τα τουρκικά στρατιωτικά σκάφη σταμάτησαν τη διενέργεια διελεύσεων από την Eni από την πρόσβαση στο μπλοκ 3, το οποίο επικαλύπτεται με την περιοχή F, όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν χορηγήσει άδεια στην κύρια εταιρεία εξερεύνησης της Τουρκίας, TPAO, με το σκεπτικό ότι γίνονται ασκήσεις στην περιοχή.
Τώρα, καθώς ο Yavuz κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο φαίνονται έτοιμες να κλιμακώσουν περαιτέρω στα μέσα Ιουλίου.
Όπως αναφέρετε στο Al-Monitor τον Μάρτιο του 2018, η ανατολική Μεσόγειος μοιάζει όλο και περισσότερο με την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που εξελίσσεται σε ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εν μέσω συγκρούσεων για αποθέματα υδρογονανθράκων, στρατιωτικών ασκήσεων, συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία και ροών προσφύγων .
Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ελληνοκυπριακές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τους αλλοδαπά πληρώματα του Fatih, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών και τεχνικών από τη Βρετανία, την Κροατία, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία, για τη συμμετοχή τους σε μια επιχείρηση στα ύδατα που οι Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται μονομερώς, -όπως αναφέρει το δημοσίευμα - ως αποκλειστική οικονομική ζώνη , που καλύπτει ολόκληρη την ακτογραμμή του νησιού.
Στο βόρειο τρίτο του νησιού, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) υποστηρίζεται και αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση στο νότο είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αγνοεί τα εντάλματα σύλληψης, οι Ελληνοκύπριοι τα επέβαλαν μέσω της Ιντερπόλ παρακολουθώντας προσεκτικά τις δραστηριότητες ορισμένων αμερικανικών και κροατικών εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία.
Η ελληνοκυπριακή πίεση για την ποινικοποίηση του ερευνητικού έργου της Τουρκίας συνδυάστηκε με διπλωματικές επιθέσεις στην ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ απειλούσαν να επιβάλουν κυρώσεις για την Τουρκία αν συνέχιζε "παράνομη διάτρηση" στα κυπριακά ύδατα.

Η Ελληνοκυπριακή στρατηγική

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εν τω μεταξύ, ένα νομοσχέδιο για την άρση του μακρόπνοου εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την εξουσιοδότηση της κυβέρνηση να συνάψει συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ υποβλήθηκε στη Γερουσία στις αρχές Απριλίου, με Ελληνικο- κυπριακή πρωτοβουλία.

Οι Ελληνοκύπριοι κατέληξαν σε συμφωνία με τη Γαλλία για να επιτρέψουν στο γαλλικό ναυτικό να έχει μόνιμη βάση στο νησί.
Στα μέσα Ιουνίου, ο γάλλος πρόεδρος Macron προειδοποίησε την Τουρκία να «σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», υπογραμμίζοντας ότι οι υπεράκτιες γεωτρήσεις φυσικού αερίου ήταν το κυρίαρχο προνόμιο της Κύπρου, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι με την ιδιότητά τους ως διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού.
Σύμφωνα με το  Al-Monitor  η ελληνοκυπριακή στρατηγική στοχεύει να «στριμώξει» την Τουρκία απέναντι στη Δύση, προσπαθώντας να προσελκύσει την ΕΕ και άλλους Δυτικούς  στην πλευρά της.
Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να επωφεληθούν από τις ρωγμές στις σχέσεις  της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για να προσφύγουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και να προκαλέσουν την Τουρκία σε παρορμητικές και στρατιωτικές αντιδράσεις.
Πράγματι, αυτή η στρατηγική δεν είναι εύκολη για την Άγκυρα  ειδικά  σε μια εποχή κατά την οποία απομακρύνεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εν μέσω εμβάθυνσης κρίσεων με την Ουάσινγκτον και εξασθενημένης υποστήριξης από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει κάνει αρκετούς αντισταθμιστές.
Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ, Ersin Tatar, ανακοίνωσε μια απογραφή με σκοπό να ανοίξει ξανά την Αμμόχωστο, τον κύριο τουριστικό κόμβο του νησιού, πριν εγκαταλειφθεί και σφραγισθεί μετά το διαχωρισμό, αν και ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Mustafa Akinci  διαφώνησε με την κίνηση.
Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης την ανακοίνωση της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό.

Δύο σενάρια κυριαρχούν στο πλαίσιο αυτό.

Το πρώτο, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με το Λίβανο, τη Λιβύη και τη Συρία,και τη Ρωσία να προσκληθεί ως παρατηρητής.
Η κίνηση προτείνεται ως αντίποινα στο Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου με έδρα το Κάιρο, το οποίο ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και τους Παλαιστινίους.

Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στην υποστήριξη της Βρετανίας, ενός κράτους εγγυητής της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα.
Η εντατικοποίηση των τουρκικών λόμπι στο Λονδίνο τις προσεχείς εβδομάδες δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί σε ένα άλλο πεδίο κρίσης που η Άγκυρα πρέπει να διαχειριστεί στην εξωτερική της πολιτική, με αποκορύφωμα τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη απομόνωση στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ενδέχεται να επιλέξει ανάμεσα στα ακόλουθα:

1. Να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της κλιμάκωσης της κρίσης.

2.  Να αυξήσει τις διπλωματικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει τους Ελληνοκυπρίους και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύστημα συμμαχιών μέσα στο δυτικό μπλοκ, προσελκύοντας  στην πλευρά της χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Ιορδανία και ακόμη και η Ιταλία.

 3.  Να κινηθεί πιο κοντά στη Μόσχα και να προσπαθήσει να εξισορροπήσει το μπλοκ που αναδύεται γύρω από τους Ελληνοκύπριους με ρωσική υποστήριξη.
Η επιλογή της  Άγκυρας θα είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης