Φυσικό Αέριο

Ενδιαφέρον της βρετανικής BP για απόκτηση συμμετοχής στον αγωγό αερίου TANAP

Ενδιαφέρον της βρετανικής BP για απόκτηση συμμετοχής στον αγωγό αερίου TANAP

Ο ΤΑΝΑΡ εφοδιάζει ήδη από τα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους την Τουρκία με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν

Η βρετανική BP υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στην εταιρεία εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian Pipeine (TANAP), σύμφωνα με τουρκικά και αζέρικα μέσα ενημέρωσης.
Η BP είναι ο leader στο κονσόρτσιουμ που ελέγχει το αγωγό ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), o οποίος στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνδέεται με τον αγωγό TANAP, από το οποίο θα παραλαμβάνει το αζέρικο αέριο με τελικό προορισμό την Ιταλία, μέσω Αλβανίας.
Πριν λίγο καιρό οι δύο βασικοί εταίροι του TANAP που διασχίζει την Τουρκία μεταφέροντας αζέρικο αέριο, δηλαδή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η τουρκική εταιρία BOTAS Petroleum Pipeline Corporation, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία κοινή εταιρία για την εκμετάλλευση του αγωγού σε βάση ισοτιμίας.
Η δομή της νέας αυτής εταιρείας, η οποία θα λειτουργεί τον TANAP πρέπει να είναι παρόμοια με την εταιρεία εκμετάλλευσης του αγωγού πετρελαίου Baku – Tbilisi – Ceyhan, όπως αναφέρει η συμφωνία.
Πρόσφατα στη νέα εταιρία εισήλθε και η BP.
Οι όροι εισόδου της ΒΡ και κυρίως το μερίδιο που θα κατέχει, από το οποίο θα εξαρτηθεί το πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά της SOCAR και της BOTAS, εξακολουθούν να είναι ασαφείς.
Ο ΤΑΝΑΡ εφοδιάζει ήδη από τα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους την Τουρκία με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Η διαδικασία πλήρωσης του αγωγού με αέριο μέχρι τα ελληνοτουρκικά  σύνορα, για τα δοκιμαστικά τεστ, ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και έληξε πριν από λίγες ημέρες.
Ο TANAP ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να προμηθεύει καύσιμα στην Ευρώπη αμέσως μόλις ο αγωγός φυσικού αερίου της Ευρώπης, ο ΤΑΡ, θα είναι έτοιμος να παραλάβει φυσικό αέριο, εξέλιξη που αναμένεται εντός του 2020.
Το μήκος του TANAP είναι 1.850 χιλιόμετρα και η αρχική ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς φθάνει στα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτού του φυσικού αερίου θα παραδίδονται στην Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο φορτίο, τα 10 δις κ.μ. θα παραδίδονται  στην Ευρώπη.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης