Ενέργεια

Επανήλθε ξανά στον κατάλογο PCI η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

tags :
Επανήλθε ξανά στον κατάλογο PCI η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας
Η υπόγεια αποθήκη Καβάλας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας
Μετά από παρέμβαση από το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τη DG Energy και την Ecfin το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας, επανήλθε στον Κατάλογο PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της ΕΕ.

Νωρίτερα, το worldenergynews.gr έγραφε:

Την απένταξη του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας από τον κατάλογο PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο ΤΑΙΠΕΔ ως ιδιοκτήτη της εγκατάστασης καθώς το συγκεκριμένο project είχε τεθεί ως προτεραιότητα για το 2019 και δεν συνοδεύεται από κάποια εκκρεμότητα ή παρατυπία που θα μπορούσε να το θέσει εκτός της εν λόγω λίστας.
Είναι ίσως η τελευταία "επιτυχία" της κυβερνητικής πολιτικής στο ενεργειακό.

Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας είχε ενταχθεί στη λίστα PCI από τον Οκτώβριο του 2017, αφού σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον στόχο για ασφάλεια του εφοδιασμού και διαφοροποίησης των πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση της έργου από τη λίστα έγινε την περασμένη εβδομάδα και συνδέεται με τις μονομερείς αποφάσεις που έλαβε η ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισαν να προχωρήσει η υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως εθνικό έργο και όχι ως τμήμα του PCI Aττική - Κρήτη - Κύπρος - Ισραήλ, γνωστοποιώντας στην Κομισιόν στις αρχές του περασμένου Απριλίου, την απόφασή τους για την απένταξή του από τον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
Η Ελλάδα επικαλέστηκε γι’ αυτή την απόφασή της τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου για την επάρκεια της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα και τις καθυστερήσεις που θα προκαλούσε η υλοποίησή του ως τμήμα του PCI.

Αντίποινα και ενστάσεις

Έτσι, το έλλειμμα εμπιστοσύνης που προκάλεσε στην Κομισιόν η στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα, είχε ως αποτέλεσμα η Επιτροπή να προχωρήσει σε «αντίποινα» μέσω της απένταξης από τα έργα PCI της υπόγειας αποθήκης Καβάλας.
Ήδη, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει περιέλθει το υπόγειο κοίτασμα Καβάλας από το 2011 έχει ήδη εκφράσει γραπτώς τις ενστάσεις του στην Κομισιόν για αυτή την εξέλιξη και βρίσκεται σε στάση αναμονής.
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη και εκφράζουν ανησυχίες για την εξέλιξη του έργου, επισημαίνοντας ότι χωρίς το ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης των PCI η υλοποίησή του καθίσταται από αρκετά δύσκολη έως και αβέβαιη.
Η υπόγεια αποθήκη Καβάλας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο έχει σχεδιασθεί για να συμπληρώσει τα clasters των υποδομών που αναπτύσσονται στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή των αγωγών TAP και IGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης.
Μπορεί να διασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα για τη χώρα και παράλληλα να ενισχύσει τη λειτουργία της Ρεβυθούσας και τον στρατηγικό τους ρόλο για την τροφοδοσία των Βαλκανίων με φυσικό αέριο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης