Ναυτιλία

Το Γιβραλτάρ παρατείνει την κράτηση ιρανικού δεξαμενόπλοιου κατά 14 ημέρες

Το Γιβραλτάρ παρατείνει την κράτηση ιρανικού δεξαμενόπλοιου κατά 14 ημέρες
Υπόνοιες για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε  την Παρασκευή  5/7/2019 ότι είχε λάβει εντολή να παρατείνει την κράτηση του ιρανικού supertanker Grace I κατά 14 ημέρες, επειδή υπήρχαν λόγοι που πιστεύεται ότι «σπάνε»  τις κυρώσεις μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία.
"Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τη σημερινή διαταγή με βάση το ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι η κράτηση της Grace I απαιτείται για λόγους συμμόρφωσης με τον Κανονισμό της ΕΕ 36/2012 για κυρώσεις στη Συρία", επεσήμανε η βρετανική αρχή στο νότιο άκρο της Ισπανίας, ανέφερε η ανακοίνωση.
Το πλοίο, που κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού, συνελήφθη χθες στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Οι αρχές μπορούσαν να το ακινητοποιήσουν για 72 ώρες πριν ζητήσουν παράταση από τις δικαστικές αρχές.
Η δικαστική αρχή έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 παραβίαζε τις κυρώσεις, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στα ανατολικά του «Βράχου».
Η Τεχεράνη κάλεσε χθες τον Βρετανό πρέσβη στο Ιράν για να διαμαρτυθεί και σήμερα ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του πετρελαιοφόρου καταγγέλλοντας την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη «πειρατείας».
Τα μέλη του πληρώματος του Grace 1 και ο Ινδός καπετάνιος ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι από τις αστυνομικές αρχές του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης