Επικαιρότητα

State Department σε Τουρκία: Προκλητικό βήμα η αποστολή του Yavuz - Σταματήστε τις γεωτρήσεις

State Department σε Τουρκία: Προκλητικό βήμα η αποστολή του Yavuz - Σταματήστε τις γεωτρήσεις
Όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση ζητά το State Department
Να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καλεί την Τουρκία το State Department, το οποίο αφού ζητά από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνει ότι η αποστολή του γεωτρύπανου Yavuz ανοιχτά της Καρπασίας αποτελεί προκλητικό βήμα.
Το State Department καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του State Department.
Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Yavuz» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, το State Department επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από τη χερσόνησο της Καρπασίας».
Παράλληλα το State Department τονίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
«Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία» υποστηρίζει το State Department.
Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για την αποστολή του Yavuz είχε εκφράσει πρόσφατα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Με ανησυχία παρακολουθεί η Ρωσία τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την άφιξη του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή.

Ανησυχία και από τη Μόσχα

Στην ανακοίνωση του  το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως σε σχέση με τις αναφορές για την επίσκεψη «ακόμη ενός τουρκικού πλοίου για διενέργεια γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή».
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Προτρέπουμε όλες τις χώρες να απέχουν από βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση μιας πιθανότητας για κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, και να καταβάλουν προσπάθειες για επίλυση οποιασδήποτε διένεξης μέσω διαλόγου και σεβασμού στα συμφέροντα της κάθε πλευράς, σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει πως υπάρχει προφανής ανάγκη για επανέναρξη της δικοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια διευθέτηση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, «με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης