Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πακέτα υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ - Οριστικά άγονος και ο β διαγωνισμός για τους λιγνίτες

Πακέτα υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ - Οριστικά άγονος και ο β διαγωνισμός για τους λιγνίτες

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα δρομολογήσει επαφές με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα

Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα «θα αφεθεί να λήξει» όπως είναι προγραμματισμένο σήμερα (15/7) και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα υποβληθούν προσφορές αφού οι συμμετέχοντες έχουν εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από την όλη διαδικασία.
Κάτι το οποίο γνωρίζει καλά ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης που κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει τις τελευταίες ημέρες την ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζοντας το διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ως σαφή ένδειξη για την ανυπαρξία ενδιαφέροντος και για το σύνολο της ΔΕΗ σε περίπτωση που προωθούνταν υπό τις παρούσες συνθήκες, σχέδιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
«Δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά» λέει και ξαναλέει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ οι οποίες πέρυσι μόνο έφτασαν τα 900 εκατ. ευρώ».
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα δρομολογήσει επαφές με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα, αφού η πώληση των λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ είναι απότοκο απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Εντός της εβδομάδας θα βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν και προφανώς το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν θα γίνουν σε επίπεδο υπουργού.
Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να περιμένει έως ότου οριστούν οι νέοι Επίτροποι Ενέργειας και Ανταγωνισμού, αλλά έως τότε θα πρέπει να έχει καταστρωθεί το ελληνικό σχέδιο και να έχει υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τα μόνιμα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία άλλωστε γνωρίζει καλά και συνομιλεί στην ίδια γλώσσα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν και σήμερα πλέον, υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. 

Διαπραγμάτευση για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ

Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται ότι θα μπουν εξαρχής στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν είναι η υποχρέωση της ΔΕΗ, που είχε συμπεριληφθεί στο βασικό κείμενο του Τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, να μειώσει το μερίδιο της στο 50% έως το 2020.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που οδήγησε στην υιοθέτηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα καταργηθούν αφού επιβάρυναν οικονομικά τη ΔΕΗ χωρίς να έχουν την παραμικρή απόδοση σε ότι αφορά το στόχο της μείωσης του μεριδίου.
Όπως λέει χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική αγορά από το 90% στο 50% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η μετοχή της ΔΕΗ το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο, αποφάσισε να δώσει την καυτή πατάτα σε εμάς».
Πάντως γενικότερα ο κ. Χατζηδάκης κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα επιμένοντας στην ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση και παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις για τα περεταίρω.

«Πακέτα» ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων

Ωστόσο αντί της πώλησης μόνο των λιγνιτικών μονάδων που οι δυο προηγούμενοι διαγωνισμοί έδειξαν ότι δεν προχωράει, στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια όπως η δημιουργία πακέτων λιγντικών και υδροηλεκτρικών που θα βγουν προς πώληση.
Άλλωστε, η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ είχε επιλεγεί ως λύση και από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν στο πλαίσιο του σχεδίου πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ».
Σήμερα πλέον η κυβέρνηση δεν μιλά για «Μικρή ΔΕΗ», θεωρώντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα την εποχή που η ΔΕΗ ήταν οικονομικά εύρωστη.
Στα χρόνια που πέρασαν έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην αγορά. Αν κάποτε οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ήταν περιζήτητες, γιατί εξασφάλιζαν φθηνό ρεύμα, σήμερα κοντεύουν να περάσουν στα αζήτητα, λόγω τους κόστους των ρύπων, το οποίο κινείται στα 28 ευρώ/MWh, με προοπτική περαιτέρω ανόδου τα επόμενα χρόνια, όσο αυστηροποιείται η πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα. 
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ίδια η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι σε  περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες θα εξεταστούν περεταίρω δομικά μέτρα που δεν είναι άλλα από την πώληση και υδροηλεκτρικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης