Επιχειρήσεις

Ντ. Μπενρουμπή (Μυτιληναίος): Tα NOME έφθασαν στο τέλος τους - Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις

Ντ. Μπενρουμπή (Μυτιληναίος): Tα NOME έφθασαν στο τέλος τους - Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις
Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για τη ΔΕΗ δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος
Αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή αναφερόμενος στη ΔΕΗ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
«Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου.
Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.

Ο κ. Μπενρουμπή αναλυτικά σημείωσε:

Σε αυτά τα χρόνια έχει ανοίξει σε κάποιο βαθμό η αγορά λιανικής, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε κι αυτό όχι εξαιτίας του μεριδίου της ΔΕΗ.
Εξήγησε πως το γεγονός ότι 26% της κατανάλωσης σε Mwh αναλογεί σε ιδιώτες παρόχους, δεν αποδίδει την απόλυτη αλήθεια για την αγορά, διότι ανοιχτή αγορά προϋποθέτει πολλούς μετρητές και όχι πολλούς παρόχους.
Το μοντέλο λοιπόν που υιοθετήθηκε έχει εξαντλήσει τα όριά του, σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, ο οποίος μίλησε για μια σειρά από κακώς κείμενα, όπως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Όλοι κοιτάνε ποιoς θα μείνει με τον “μουτζούρη”. Όταν η δεσπόζουσα επιχείρηση βγάζει λειτουρικές ζημιές και έχει περιορισμένη ρευστότητα διότι δεν εισπράττει και είναι αυτή που κινεί τη ρευστότητα της αγοράς τι θα κάνουν όλοι οι υπόλοιποι;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενρουμπή, για να καταδείξει μια κατάσταση στην αγορά όπου ο καλύτερος βρίσκεται σε break even. «Κοιτάμε πως θα αυξήσουμε έσοδα και θα μειώσουμε κόστη» προσθέτοντας την παράμετρο να μην γίνονται μεγάλες εκπτώσεις.
Σχετικά με το target model ο κ. Μπενρουμπή είπε ότι έχει καθυστερήσει αλλά αν γίνει σωστά θα εξυγιάνει την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης