Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Καλύτερος δημοτικός οδοφωτισμός με φωτιστικά LED και με εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει έως 80%

Καλύτερος δημοτικός οδοφωτισμός με φωτιστικά LED και με εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει έως 80%
Η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών στους δρόμους με καινούρια τύπου LED θα μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ που δαπανούν σήμερα οι δήμοι για φωτισμό
Και μόνο το γεγονός ότι για τους κακοφωτισμένους πολλές φορές δρόμους οι δήμοι δαπανούν ούτε λίγο ούτε πολύ μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ενώ θα μπορούσαν με τουλάχιστον τα μισά χρήματα να εξασφαλίσουν πολύ καλύτερες από τις σημερινές συνθήκες φωτισμού, είναι αρκετό να κάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού.
Ένα πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει και προωθούν από κοινού το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών - Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το οποίο χρηματοδοτεί μέχρι και το 100% του κόστους για την προμήθεια και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου LED στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.
Σήμερα, ο οδοφωτισμός παρέχεται κατά βάση από παλαιά φωτιστικά, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούν ακόμη λαμπτήρες πυρακτώσεως με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας να είναι μεγάλη τόσο σε ποσότητα όσο και σε κόστος.
Η αντικατάστασή τους με σύγχρονα φωτιστικά LED, πέρα από την αισθητή βελτίωση του οδοφωτισμού, θα μειώσει σημαντικά τη σχετική δαπάνη των δήμων και παράλληλα θα περιορίσει αντίστοιχα τις εκπομπές ρύπων.
Όπως αναφέρει στο World Energy News ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης, η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της λειτουργίας φωτιστικών τύπου LED στους δρόμους θα είναι σίγουρα της τάξεως του 50 – 60%, ενώ ενδεχομένως να αγγίξει ακόμη και το 80%.
«Οι 325 δήμοι της χώρας ξοδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ για τον οδοφωτισμό, ο οποίος μάλιστα είναι κακός και ανεπαρκής σε ορισμένες περιοχές. Είναι προφανές πως η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών δεν θα επιφέρει μόνο σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και πόρων που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη άλλων χρήσιμων δραστηριοτήτων εκ μέρους των δημοτικών αρχών», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης.

Χρηματοδότηση με επιτόκιο 3,2%

Το πρόγραμμα για τον δημοτικό οδοφωτισμό είναι δυνατόν να διασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύνολο της δαπάνης του έργου, αρκεί φυσικά ο ενδιαφερόμενος δήμος να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τη χρηματοδότηση κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, ενώ το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι δήμοι διαμορφώνεται στο 3,2%.
Η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σε βάθος χρόνου και ουσιαστικά θα εξασφαλίζεται μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα έχει επιτευχθεί στο μεταξύ.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη που μίλησε στο World Energy News, έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα προκειμένου να λάβουν  χρηματοδότηση περίπου 20 δήμοι, ενώ σε τρεις δήμους θα «τρέξουν» το προσεχές διάστημα τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα για την τοποθέτηση και λειτουργία σύγχρονου οδοφωτισμού.
«Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των δήμων που θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού στις περιοχές ευθύνης τους θα αυξηθεί σταδιακά και πιθανότατα θα ανέλθει στο σύνολό τους. Σύντομα, πιθανότατα μέσα στο Μάρτιο, θα ξεκινήσουν τρία πιλοτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε ένα δήμο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε δύο δήμους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με το πέρας της εγκατάστασης του νέου οδοφωτισμού στους τρεις αυτούς δήμους θα πραγματοποιηθούν μια σειρά ελέγχων και μετρήσεων για να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα έργα στους υπόλοιπους δήμους που θα έχουν πάρει στο μεταξύ την έγκριση χρηματοδότησης», εξηγεί ο κ. Βαρλαμίτης.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για την προμήθεια των νέων φωτιστικών και την εγκατάστασή τους, οι δήμοι θα πρέπει να διενεργούν μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ενώ οφείλουν να ολοκληρώνουν τα έργα μέσα σε διάστημα τριών μηνών.
Προς διευκόλυνσή τους, το ΚΑΠΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών έχουν δημιουργήσει προτυποποίηση των αναγκαίων μελετών και των όρων των διαγωνισμών, έτσι ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες από την πλευρά των δήμων να ολοκληρώνονται στο συντομότερο δυνατόν διάστημα.

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό

Το ζήτημα της βελτίωσης του οδοφωτισμού απασχολεί εδώ και χρόνια τους δήμους, αλλά λόγω του κόστους δεν προώθησαν τα απαραίτητα έργα.
Μάλιστα, ορισμένοι δήμοι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς όμως οι ενέργειές τους να έχουν θετική κατάληξη.
Το πρόγραμμα που δημιούργησαν το Ταμείο Παρακαταθηκών και το ΚΑΠΕ δίνει την ευκαιρία στους δήμους να εκσυγχρονίσουν το σύστημα οδοφωτισμού των πόλεων, κάτι που εδώ και χρόνια υλοποιούν πολλοί δήμοι δυτικοευρωπαϊκών κρατών.   
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ αναφέρει πως δήμοι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία εφαρμόζουν εδώ και περίπου μια δεκαετία προγράμματα βελτίωσης του οδοφωτισμού με πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα του φωτισμού των δρόμων όσο και με την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Ενδεικτικά ο δήμος του Αννόβερου στη Γερμανία, τον οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ελληνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί και να λάβει σχετική τεχνογνωσία, πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία σταδιακή αντικατάσταση 52.000 συμβατικών λαμπτήρων με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες και φωτιστικά τύπου LED, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας που ανήλθε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης.
Το ΚΑΠΕ θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποστήριξη στο πρόγραμμα του δημοτικού οδοφωτισμού, πραγματοποιώντας παράλληλα τις μετρήσεις που χρειάζονται για την επαλήθευση της εξοικονόμησης ενέργειας και της φωτεινής απόδοσης που επιτυγχάνεται με τα νέα φωτιστικά, τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους σταδιακά από τα μέσα του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης