Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοπεγχάγη: Η πρώτη πρωτεύουσα παγκοσμίως με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2025 - Βίντεο

Κοπεγχάγη: Η πρώτη πρωτεύουσα παγκοσμίως με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2025 - Βίντεο

Η σκανδιναβική χώρα διαθέτει ήδη πολλές ανεμογεννήτριες, με την αιολική ενέργεια να αποτελεί το 33% του ενεργειακού της εφοδιασμού

Όταν η θεωρία καταρρίπτεται από την πράξη, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και η επόμενη μέρα είναι ήδη πραγματικότητα.
Κάτι τέτοιο λοιπόν, ισχύει και στην περίπτωση της Κοπεγχάγης, η οποία μέσω του δημάρχου της, Frank Jensen, ευελπιστεί ότι «μέχρι το 2025 η πόλη της Δανίας θα καταφέρει να είναι ουδέτερη για το CO2», με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με μηδενικό άνθρακα.
Η σκανδιναβική χώρα διαθέτει ήδη πολλές ανεμογεννήτριες, με την αιολική ενέργεια να αποτελεί το 33% του ενεργειακού της εφοδιασμού.
«Εάν υπάρχει χώρος για ανεμογεννήτριες στις πόλεις, θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιηθεί», εξηγεί ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής ενεργειακού προγραμματισμού στο πανεπιστήμιο του Aalborg της Δανίας, όπου διευθύνει το πρόγραμμα «Αειφόρες πόλεις».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Οι χερσαίες τουρμπίνες είναι η φθηνότερη δυνατή πηγή ενέργειας που υπάρχει σήμερα και η εγκατάσταση τους καθιστά τους κατοίκους πιο ενημερωμένους για την κατανάλωση ενέργειας».
Οι σκανδιναβικές πόλεις θεωρούνται από καιρό πράσινοι ηγέτες - και η Κοπεγχάγη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ενώ άλλες πόλεις διαθέτουν γκαράζ για αυτοκίνητα, η Κοπεγχάγη έχει για ποδήλατα. Αναλογικά όλοι οι 600.000 κάτοικοί της διαθέτουν ποδήλατο και η πόλη διαθέτει 375 χιλιόμετρα αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων.
Μάλιστα, στους κρύους δρόμους της Κοπεγχάγης, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι είναι όλοι με ποδήλατα, γονείς και παιδιά σε ποδήλατα μεταφοράς (το ένα τέταρτο των οικογενειών στην Κοπεγχάγη έχουν από ένα). Μπορεί να φαίνεται σαν να λαχταρούν το ύπαιθρο, να θέλουν να είναι γυμνασμένοι και υγιείς, αλλά όχι. Δεν είναι τίποτα από αυτά, λένε οι αρχές της πόλης. Είναι απλά ο πιο ευκολότερος τρόπος για να φτάσεις οπουδήποτε.

 
777


Ένα 62% των ανθρώπων που ζουν στην πόλη πάνε με το ποδήλατο στη δουλειά κάθε μέρα και η συντριπτική πλειοψηφία το κάνει και με κρύο και βροχή.
Ο δήμος του λιμανιού τροφοδοτείται ως επί το πλείστον ενέργεια με καθαρή ενέργεια, ενώ διαθέτει δική του εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανεμογεννήτριες.
Η λειτουργία των δικών της ενεργειακών συστημάτων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κοπεγχάγη είναι ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2025.
Οι αξιωματούχοι της Κοπεγχάγης είναι σίγουροι ότι η πόλη μπορεί να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους φιλόδοξους στόχους της.

Πράσινη ενέργεια

Το 2017, η Κοπεγχάγη παρήγαγε περίπου 1,37 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, μειωμένα κατά 40% από το 2005, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για περίπου 2,2 τόνους εκπομπών ανά κάτοικο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά για μια ευρωπαϊκή πόλη.
Η πόλη δήλωσε ότι η μείωση των εκπομπών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μετάβαση στην αιολική ενέργεια στο πλαίσιο της HOFOR, της εταιρείας κοινής ωφέλειας της πόλης.

 
Δείτε ΕΔΩ το βίντεο
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης