Περιβάλλον

Αφρικανικός καύσωνας προ των πυλών: Που θα «χτυπήσει» 42άρια ο υδράργυρος

Αφρικανικός καύσωνας προ των πυλών: Που θα «χτυπήσει» 42άρια ο υδράργυρος
Συναγερμό για αφρικανικό καύσωνα που θα «χτυπήσει» από αύριο έως και το Σάββατο τη χώρα σήμανε η υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι περισσότερες περιοχές της χώρας θα «γευτούν» από σήμερα τις πρώτες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από την Παρασκευή θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.
Οπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον καύσωνα, «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο 03/08».
Να σημειωθεί ότι για τον καύσωνα εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Ο καύσωνας θα «εκτινάξει» τον υδράργυρο έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου [χάρτης]
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo για τον καύσωνα, οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή 02/08 και το Σάββατο 03/08, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41 – 42 ⁰C.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών της Παρασκευής:

0578
 


Το meteo αναφέρει ότι οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 02/08 θα φτάσουν τους 39 - 40 βαθμούς Κελσίου. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καύσωνα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καλεί τους πολίτες να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προφύλαξης που αναφέρονται στον εξής πίνακα:
 

0576

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα καύσωνα θα είναι σύντομο καθώς από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων με συνέπεια την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών. Το meteo επισημαίνει ότι το Σάββατο στα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης