Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P Platts: Έρχεται κυριαρχία των μονάδων φυσικού αερίου τον χειμώνα του 2020 - HSBC: Πτωτικά το LNG

S&P Platts: Έρχεται κυριαρχία των μονάδων φυσικού αερίου τον χειμώνα του 2020 - HSBC: Πτωτικά το LNG
Kαταρρέουν τα μερίδια του άνθρακα στην γερμανική παραγωγή - Άμεσες λύσεις χρειάζονται στην ΔΕΗ για τις λιγνιτικές
Οι μονάδες φυσικού αερίου θα κυριαρχήσουν τον επόμενο χειμώνα σύμφωνα με τον ενεργειακό οίκο S&P Platts καθώς η απογείωση των τιμών των CO2 στα 30 ευρώ /τόνο αυξάνουν το discount του δείκτη TTF σαν αντικίνητρο για ζημιογόνο λειτουργία των λιγνιτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2019 την κατιούσα πήρε με βάση τα νέα δεδομένα, η παραγωγή ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα στη Γερμανία.
Ειδικότερα, κατά 1/3 υποχώρησε η χρήση ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία τον Ιούνιο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2018.
Οι λόγοι της συγκεκριμένης εξέλιξης εδράζονται στις χαμηλότερες τιμές του αερίου αλλά και το υψηλότερο κόστος για τα δικαιώματα εκπομπών CO2.
Οι γερμανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα εκπέμπουν 33% λιγότερο CO2 τον Ιούνιο του 2019 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, λόγω της μετατόπισης καυσίμων από άνθρακα σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας για την ηλιακή ενέργεια Fraunhofer ISE.
Το ζήτημα αυτό θέτει επιτακτικά το πρόβλημα για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που καλώς μεν ο Κ.Χατζηδάκης δήλωσε ότι πρέπει να πάνε σε σταδιακό κλείσιμο, το ερώτημα είναι όμως με ποιούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα η HSBC αναμένει οι τιμές LNG σε Ευρώπη και Ασία να μείνουν πτωτικές μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με κάποια εποχική ανάκαμψη στην διάρκεια της περιόδου.

Ο άνθρακας χάνει γεωμετρικά έδαφος από το φυσικό αέριο

Με απλά λόγια, η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έγινε πιο ακριβή από την εναλλακτική λύση, το φυσικό αέριο.
Μερικοί αναλυτές της αγοράς δήλωσαν ότι ο διακόπτης μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
«Από τον Ιανουάριο, διαπιστώσαμε ότι η υψηλή τιμή άνθρακα ευνοεί την αγορά για φυσικό αέριο», δήλωσε ο Yan Qin, αναλυτής του άνθρακα στο Refinitiv, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γερμανία.
«Στην πραγματικότητα βλέπουμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: στην καθημερινή γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η υψηλή τιμή άνθρακα και η πολύ χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου ωθούν το αέριο μπροστά από το λιγνίτη», είπε στην εταιρεία Clean Energy Wire.

Κατά το τελευταίο έτος, το μέσο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 65% - από 15 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τόνο CO2 τον Ιούνιο του 2018 σε 25 ευρώ ανά τόνο τον Ιούνιο του 2019.
Όπως παρατηρείται, η εναλλαγή καυσίμων από άνθρακα σε αέριο έρχεται σε μια εποχή που η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα και ηλεκτροπαραγωγής όπως η RWE για την παύση λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής εξόδου άνθρακα.
Η Επιτροπή είχε προτείνει να τερματιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη Γερμανία το αργότερο το 2038 και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης.
Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους φορείς εκμετάλλευσης μόλις οι εγκαταστάσεις τους αποσυρθούν από το δίκτυο στο πλαίσιο του σχεδίου εξόδου άνθρακα της Γερμανίας.

Πτώση στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα τον Ιούνιο του 2019

Λόγω της αλλαγής καυσίμων στη Γερμανία, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 38% τον Ιούνιο του 2018 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά, αύξησαν την παραγωγή τους κατά 62%.
Οι καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο αυξήθηκε κατά 14%, ενώ η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21%. Η μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε στην πτώση των εκπομπών CO2 από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 65% μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Energiewende να αντικαταστήσει την παραγωγή ορυκτών και πυρηνικών.

Οι αντίθετες πορείες άνθρακαι και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια


pon1
 


pon 34
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης