Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Το LNG αλλάζει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου - Equinor και Gazprom έχασαν για πρώτη φορά μερίδιο

Το LNG αλλάζει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου -  Equinor  και Gazprom έχασαν για πρώτη φορά μερίδιο

Το μερίδιο του LNG στο φυσικό αέριο που παραδόθηκε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αυξήθηκε σε 14% μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Αυγούστου 2019 από 5% την ίδια περίοδο του 2017-18

 Οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές αγωγού φυσικού αερίου της Ευρώπης, η νορβηγική Equinor και η ρωσική Gazprom έχουν χάσει για πρώτη φορά μερίδιο αγοράς, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με τριπλασιασμό των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή τους τελευταίους 10 μήνες.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο σε σχέση με την αναμενόμενη ζήτηση από την Ασία, η οποία οδήγησε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε 10ετή χαμηλά και τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε πολυετή υψηλά.
Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Refinitiv που δημοσιεύει το Reuters καταγράφονται  αλλαγές στο μερίδιο αγοράς του φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τη Ρωσία και είναι  το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το LNG μετασχηματίζει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Το μερίδιο του LNG στο φυσικό αέριο που παραδόθηκε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αυξήθηκε σε 14% μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Αυγούστου 2019 από 5% την ίδια περίοδο του 2017-18.
Το μερίδιο του νορβηγικού φυσικού αερίου υποχώρησε στο 33% από 38%, σε πολυετές χαμηλό  σύμφωνα με το Refintiv.
Το μερίδιο της Gazprom ήταν γύρω στο μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών, μειωμένο κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο 32%. Αλλά ήταν η πρώτη ετήσια πτώση από το 2014-2015, όταν επλήγη από τη χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βορειοδυτική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2% της συνολικής προσφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, συμβάλλοντας στην έντονη αύξηση του LNG στην Ευρώπη.
Παρά την απώλεια μεριδίου αγοράς, οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκαν καθώς η περιοχή εισήγαγε 9% περισσότερο φυσικό αέριο από τον Οκτώβριο έως τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017-2018.
"Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στη ρωσική προσφορά φέτος ήρθε στη Σλοβακία και την Τσεχία - χώρες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο LNG και οι οποίες πρέπει να προετοιμασθούν σε περίπτωση που η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας σταματήσει από τον Ιανουάριο του 2020"  επεσήμανε η Marina Tsygankova, αναλύτριας της αγοράς φυσικού αερίου στο Refintiv.
Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόκειται να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ώθησε την Ευρώπη να αποθηκεύσει φυσικό αέριο για να αποφευχθεί πιθανή διακοπή της προσφοράς το χειμώνα.
Σε χώρες με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι ρωσικές ροές έχουν δώσει έδαφος σε όγκους LNG, ανέφερε πηγή της αγοράς στο Reuters.
Η υποχώρηση των νορβηγικών ροών, εν τω μεταξύ, οδήγησε την Equinor να πραγματοποιεί εκτεταμένη συντήρηση των εγκαταστάσεων της και επίσης να μειώσει την παραγωγή, πιθανώς για εμπορικούς λόγους.
Αντίθετα, μια υποχώρηση στο ρωσικό αέριο που ρέει σε ορισμένες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούσε σε αγορές.
Η υποχώρηση της ολλανδικής παραγωγής συνέβαλε επίσης στη δημιουργία «χώρου» για τις αφίξεις LNG.
Η ανάλυση βασίστηκε σε όγκους αερίου για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία από τον Οκτώβριο έως τον Αύγουστο τα τελευταία έξι χρόνια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης