Ενέργεια

Επτά "μνηστήρες" για το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στη Βουλγαρία – Rosatom, CNNC και KHNP υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές

Επτά
Petkova: Eνδιαφέρον από Σκόπια για μειοψηφικό μερίδιο και αγορά ενέργειας - Σε τρεις μήνες η shortlist
Οι κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα συγκαταλέγονται μεταξύ επτά ομίλων που ενδιαφέρονται να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές στο έργο πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας για την πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε την Τρίτη 20/8/2019 η υπουργός Ενέργειας της χώρας.
Τα Σκόπια εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για μειοψηφικό πακέτο και μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο των 2.000 μεγαβάτ στον ποταμό Δούναβη, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Temenuzhka Petkova σύμφωνα με το Reuters.
Η Σοφία αναβίωσε το έργο του Belene το περασμένο έτος, αφού το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να ζητήσει από τους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τους δύο αντιδραστήρες για τους οποίους κατέβαλαν πάνω από 620 εκατομμύρια ευρώ στη ρωσική Rosatom για αποζημίωση μετά την ματαίωση του αρχικού έργου το 2012.
"Υπήρξε πολύ σκεπτικισμός αν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το έργο. Με τις αιτήσεις  που έχουμε δεν θέλουμε τίποτε άλλο, επειδή είναι μερικοί από τους παγκόσμιους ηγέτες στην πυρηνική ενέργεια ", δήλωσε η Petkova.
Σύμφωνα με την υπουργό ενέργειας  η ρωσική Rosatom, η κινεζική CNNC και η κορεατική Hydro & Nuclear Power Co (KHNP), θυγατρική της Korea Electric Power Corp, έχουν υποβάλει αιτήσεις.
Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την τσεχική εταιρεία Vitkovice Heavy Machinery, δύο βουλγαρικές και μία εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Γερμανία εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον.
Η γαλλική  Framatome της Γαλλίας, μια μονάδα της EDF, και της General Electric έχουν καταθέσει επιστολές λέγοντας ότι ενδιαφέρονται για την παροχή εξοπλισμού και τη διευθέτηση χρηματοδότησης για το έργο, ανέφερε η Petkova.
Μια βουλγαρική επιχείρηση ενέργειας ενδιαφέρεται  για ένα μειοψηφικό μερίδιο και μια μακροπρόθεσμη σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μία ακόμη ενδιαφέρεται για μερίδιο μειοψηφίας και μια τρίτη εταιρεία θέλει μια συμφωνία αγοράς ενέργειας.
Η Βουλγαρία θα καταρτίσει  την shortlist  σε τρεις μήνες και θα ζητήσει  από τους υποψηφίους να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Δεν θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για τη διαδικασία, την οποία ελπίζει να ολοκληρώσει τον Μάιο του 2020.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου δέκα χρόνια.
Οι προτιμώμενοι υποψήφιοι θα κληθούν να εξετάσουν τα δηλωθέν ενδιαφέροντα για μειοψηφικά μερίδια και συμβάσεις αγοράς ενέργειας.
Η Βουλγαρία ακύρωσε το Belene πριν από επτά χρόνια μετά την αποτυχία να βρει επενδυτές και υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία είχε συμμετείχε στην κατασκευή του εργοστασίου.
Οι επικριτές του έργου, που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, λένε ότι αποτελεί «όχημα» για τη διαφθορά για δεκαετίες και ότι η επένδυση δεν δικαιολογεί τα οφέλη.
Η Σόφια σχεδιάζει να διατηρήσει ένα δεσμευτικό μερίδιο στην επιχείρηση και να συμμετάσχει στις εγκαταστάσεις, στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στις αποκτηθείσες άδειες.
Αλλά δεν θα επεκτείνει κρατικές ή εταιρικές εγγυήσεις ή προσφορά για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και προτιμησιακούς συντελεστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης