Διεθνή

Eμπορικός πόλεμος και καταστροφή Αμαζονίου στο επίκεντρο των G-7

Eμπορικός πόλεμος και καταστροφή Αμαζονίου στο επίκεντρο των G-7
Καυτή ατζέντα στους G-7
Εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλίμα στη συνάντηση των G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, όπου οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη συναντώνται σήμερα (24/8) έχοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη ατζέντα συνομιλιών που περιλαμβάνει το Ιράν, τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Βραζιλία αλλά και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η συνάντηση των G7, που ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Donald Tusk χαρακτήρισε "ασυνήθιστα δύσκολη" γίνεται υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης που προσδοκά σειρά λύσεων στις μεγάλες κρίσεις που μαστίζουν  τον πλανήτη, την ώρα που πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη της νότιας Γαλλίας για την ασφάλεια των ηγετών και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Εμπορικός πόλεμος και παγκόσμια οικονομία

Μάλιστα, έντονες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για θέματα όπως η  εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, η  φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αναφορικά  με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,  ο Macron αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, E.Macron, αναμένεται σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) να «εξηγήσει τα διακυβεύματα» της συνόδου, η οποία θέλει να είναι «χρήσιμη» για τους λαούς, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, θέμα που μπήκε στην ατζέντα της συνόδου την τελευταία στιγμή, θα είναι βασικό θέμα συζήτησης σήμερα και μάλιστα, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των συζητήσεων που θα έχουν απόψε στη διάρκεια του δείπνου στη Μπιαρίτς ο Γάλλος πρόεδρος, E. Macron, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel, ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson, ο ιταλός G. Conte , ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Jair  Bolsonaro για «ψέματα» σχετικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα, αλλά  και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές, επικρίσεις που δεν αναμένεται να βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump.
Στο μεταξύ, επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Γερμανία σχετικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, κάτι που συζητηθεί εκτενώς μεταξύ Macron και Merkel.

Tusk: Η ΕΕ θα απαντήσει στις αυξήσεις των δασμών Trump στο γαλλικό κρασί

Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της ΕΕ απέναντι στους δασμούς του αμερικανικού προέδρου στο Γαλλικό κρασί εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Σε δηλώσεις του σήμερα (24/8) ενόψει της Συνόδου των G7 στη Γαλλία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως «η φετινή Σύνοδος Κορυφής των Επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη θα είναι «ασυνήθιστα δύσκολη».
«Η συνάντηση των ηγετών των G7 θα είναι ένα δύσκολο τεστ για την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών αδυνατούν να βρουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας» υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Tusk προειδοποίησε ιδιαίτερα ενάντια στους εμπορικούς πολέμους, οι οποίοι, όπως είπε, «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση».
Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν αν συμβάλλουν η αλλαγή του κλίματος και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τετ α τετ Trump – Johnson με φόντο το Brexit - Νέες απειλές Trump για δασμούς στα γαλλικά κρασιά

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συναντήσεις της συνόδου θα είναι αυτή του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump  με τον Βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson, αφού το ερωτηματικό για τη στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου για το αν θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, παραμένει.
Πάντως, ο Trump όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 23/8, είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Johnson το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Μάλιστα,  ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ότι αναμένει «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες στη σύνοδο της G7, ενώ
απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά ως αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
Όπως εξήγησε ο Trump δεν είναι «μεγάλος οπαδός» των τεχνολογικών εταιρειών, όμως «αυτές είναι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και ειλικρινά δεν θέλω η Γαλλία να πάει και να επιβάλει φόρους στις εταιρείες μας».
«Αν το κάνουν», πρόσθεσε ο Trump, «θα επιβάλουμε τέτοιους δασμούς στα κρασιά τους που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ».

Διαδηλώσεις

Πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της συνόδου και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της έναρξης της συνόδου G7 οι πρώτες ταραχές.
Μάλιστα, 17 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής 23/8 στην Ιρούν,  στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κοντά στο σημείο όπου έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές που διεξάγουν κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο της G7.
Από τις συγκρούσεις 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ δεν αναφέρφθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών.
Σε αποκλεισμό και σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το παραθαλάσσιο θέρετρο Biarritz της Γαλλίας λόγω της Συνόδου των G7, όπως αναφέρει ο Guardian.
Συγκεκριμένα, έχουν αναπτυχθεί 13.000 αστυνομικοί, ενώ έχει στηθεί και ειδικό δικαστήριο για όσους διαπράξουν αδικήματα.
Το ιστορικό κέντρο της βάσκικης πόλης άδειασε από τουρίστες από την Παρασκευή 23/8, παραμονή της Συνόδου και των αφίξεων των ηγετών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως του Donald Trump και του Borris Johnson.
Στους σέρφερ δόθηκε εντολή να μην μπαίνουν στο νερό στην κεντρική παραλία Grande Plage, ενώ απομακρύνθηκαν και όλα τα σκάφη.
Kλειστός θα παραμείνει ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπως και το αεροδρόμιο για όλο το Σαββατοκύριακο 24-25/8, δημιουργώντας έτσι μία απροσπέλαστη ζώνη στο κέντρο.
Υπάρχουν οδικοί έλεγχοι στα ισπανικά σύνορα και η αστυνομική παρουσία είναι έντονη γύρω από την πόλη και στις οροφές των κτιρίων.
Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς φοβούνται κινητοποιήσεις από τα κίτρινα γιλέκα ή, και αναρχικούς.
"Ο στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση, αλλά δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή αναταραχή και αν συμβεί θα αντιδράσουμε" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner.

Η καατστροφή στον Αμαζόνιο

Τη χρήση ακόμη και δυνάμεων του στρατού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, που δέχεται πληθώρα επικρίσεων
Η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες φωτιές να μετατρέπουν σε στάχτες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και αυτό δεν είναι καλό για το περιβάλλον της γης και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από 72.000 φωτιές είχαν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου από την αρχή του έτους, θέτοντας σε κίνδυνο ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας του πλανήτη και δημιουργώντας ανησυχία για τις δυνατότητες της περιοχής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν μέσω της ανάκλησης μιας σειράς μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τον ακροδεξιό ηγέτη της χώρας.
Ο αριθμός των πυρκαγιών και η έκταση είναι αυτές που κάνουν την ισχυρότερη εντύπωση, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να τονιστούν στη μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή, που είναι κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη.

Γιατί ο Αμαζόνιος αποκαλείται «πνεύμονας του πλανήτη»;

Τα τροπικά δάση καλύπτουν περίπου 2,12 εκατ. τετραγωνικά μίλια (5,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην περιοχή πέριξ του ποταμού Αμαζονίου και είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη από άποψη βιοποικιλότητας. Συχνά αναφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς και ένας μηχανισμός- κλειδί για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Όταν εν συνόλω τα δάση του πλανήτη μπορούν να απορροφούν 2,4 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, και από αυτήν την ποσότητα τα δάση του Αμαζονίου απορροφούν το 1/4 εξ'αυτών, και παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση αυτή μειώνεται τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντιληπτό αμέσως πόσο συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Οι πυρκαγιές απλά εντείνουν αυτή την αδυναμία.

Είναι πρωτοφανής ο αριθμός των πυρκαγιών

Με βάση τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας, ως την Τετάρτη, στο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία καταμετρήθηκαν 75.336 φωτιές από την αρχή του έτους, αριθμός πρωτοφανής όχι μόνο σε σχέση με το 2018, αλλά συνιστούν και άνοδο πάνω από 85% σε σχέση με το 2017.
Το 2016, ξέσπασαν 67.790 φωτιές ωστόσο οι συγκεκριμένες πυρκαγιές συνδέθηκαν όπως αναφέρει η WashingtonPost με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που επέφερε συνθήκες ακραίας ξηρασίας στην περιοχή.
Κατά την άφιξη της περιόδου ξηρασίας στη Βραζιλία οι φωτιές αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο δίμηνο. Το EarthObservatoryτης NASAαποτύπωσε και δημοσιοποίησε εικόνες καπνών να καλύπτουν τη λεκάνη του Αμαζονίου, θυμίζοντας εικόνες αποκάλυψης με τη μαυρίλα να είναι τόσο έντονη όσο η φωτογραφία που ελήφθηκε από το Σάο Πάολο στις 3 το μεσημέρι. Ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει τόσο πολύ σαν να έρχεται σφοδρή καταιγίδα όπως δημοσίευσε το BBC. Στα socialmedia μάλιστα ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία με σχόλια, όπως «ήρθε η Αποκάλυψη» ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν το hashtag #prayforamazonia.

 Οι φωτιές δεν είναι τυχαίες

Ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών δεν είναι τυχαίος, είναι ανθρώπινη ευθύνη όπως ανέφερε ο Alberto Setzer, ερευνητής του ΙΝΡΕ, στο Reuters. Και γι'αυτό φέρεται να αποδίδεται ευθύνη και στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaroο οποίος περιόρισε τις προσπάθειες ελέγχου της καταστροφής, υποσχόμενος να "ανοίξει" προστατευόμενες εκτάσεις για αξιοποίηση προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, χαρακτήρισε "βιομηχανία" τη δημιουργία δρυμών και προστατευόμενων περιοχών, όπου ζουν φυλές ιθαγενών, την οποία "έστησαν προηγούμενες κυβερνήσεις" εκφράζοντας την ειλικρινή του επιθυμία να αναπτυχθεί η περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου «με λογικό τρόπο». Ενδεχομένως αυτό ενθάρρυνε αγρότες, να βάλουν παράνομα φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για κτηνοτροφία και καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον Setzer, «Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο με το κλίμα φέτος, ή τις βροχοπτώσεις στον Αμαζόνιο, που είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο.
[…] Η ξηρή περίοδος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη χρήση και την εξάπλωση της φωτιάς, αλλά το άναμμα της φωτιάς είναι έργο ανθρώπων, είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Michaela Weise, μάνατζερ στο Global Forest Watch, του World Resources Institute, δήλωσε στους New York Times ότι οι φωτιές από φυσικά αίτια είναι σπάνιες στον Αμαζόνιο, «Οπότε όλες, ή σχεδόν όλες οι φωτιές που βλέπουμε αρχίζουν από ανθρώπους»
Σε αφιέρωμά τους οι Times αναφέρουν πως ο Bolsonaro ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε ήταν ο περιορισμός επιβολής περιβαλλοντικών πολιτικών.
Αποτέλεσμα, ο Αμαζόνιος έχει χάσει πάνω από 1.330 τετραγωνικά μίλια (3.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δάσους από τον Ιούλιο ως σήμερα.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο περιβαλλοντικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στις πολιτικές του ακροδεξιού προέδρου.
Όπως τονίζει ο διευθυντής προγράμματος AmazonWatch, «η καταστροφή συνδέεται ευθέως με την αντιπεριβαλλοντική ρητορική του προέδρου Bolsonaro, ο οποίος εσφαλμένα υποδεικνύει τα μέτρα προστασίας του δάσους και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας.
Αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων εκλαμβάνουν το μήνυμα του προέδρου ως άδεια να διαπράξουν εμπρησμό ατιμωρητί, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο δάσος. […]
Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο είναι μια διεθνής τραγωδία και μια επικίνδυνη συμβολή στο κλιματικό χάος».
Μαζί του, πως είναι δηλαδή μια διεθνής τραγωδία που συνιστά ταυτόχρονα και μια καινοφανή διεθνή κρίση συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες πολλών κρατών, με τη ΕΕ να ετοιμάζεται να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία.  
Γεγονός που θα αποτελεί πλήγμα για την πρώτη σε εξαγωγές βοδικού κρέατος Βραζιλία.

Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης