Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στον ΟΠΕΚ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά φέτος

tags :
Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στον ΟΠΕΚ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά φέτος
Η παραγωγή ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 80.000 bpd τον Αύγουστο – Από  Νιγηρία και  Ιράκ η μεγαλύτερη άνοδος
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος, καθώς ο υψηλότερος εφοδιασμός από το Ιράκ και τη Νιγηρία αντιστάθμισε τους περιορισμούς που επέβαλε ο κορυφαίος εξαγωγέας Σαουδική Αραβία και από τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, σύμφωνα με έρευνα της Reuters.
Ο 14μελής Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου άντλησε 29,61 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Αύγουστο, αυξημένα 80.000 bpd (barrels per day)  σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο του OPEC από το 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα η Σαουδική Αραβία δεν παρεκκλίνει από το πρόγραμμά της για περιορισμό της παραγωγής,  από την  συμφωνία   του ΟΠΕΚ για τη στήριξη της αγοράς.
Παρά τις φετινές προσκλήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump για αύξηση , οι παραγωγοί ανανέωσαν την συμφωνία τον Ιούλιο.
Τα όρια στην προσφορά του ΟΠΕΚ θα πρέπει τελικά να αρχίσουν να υποστηρίζουν την τιμή του αργού, το οποίο έχει μειωθεί από το 2019 πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο σε 61 δολάρια την Παρασκευή 30/8/2019 λόγω ανησυχίας για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου και της οικονομικής ανάπτυξης, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.
"Ακόμα και η μέτρια αύξηση της ζήτησης που είναι πιθανή - δεδομένης της σημαντικής πειθαρχίας της παραγωγής που επιδεικνύει ο ΟΠΕΚ – αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση της προσφοράς και στήριξη της αύξησης των τιμών", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Eugen Weinberg.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλα μη μέλη, γνωστά ως OPEC +, συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν την προσφορά κατά 1,2 εκατομμύρια bpd από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Το μερίδιο του OPEC στην περικοπή είναι 800.000 bpd, το οποίο θα παραδοθεί από 11 μέλη εξαιρουμένων των Ιράν, Λιβύη και Βενεζουέλα.
Τον Αύγουστο, τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από τη συμφωνία, η οποία τώρα διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020, πέτυχαν το 136% των δεσμευμένων περικοπών, από 150% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα. Δύο από τους τρεις απαλλασσόμενους παραγωγούς άντλησαν λιγότερα πετρέλαια.
Η μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς των 80.000 bpd προήλθε από τη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Αφρικής, ο οποίος επιδιώκει υψηλότερη ποσόστωση OPEC και τον Αύγουστο συνέχισε να παράγει πάνω από το στόχο του.
Η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος των 60.000 bpd προήλθε από το Ιράκ, γεγονός που ενίσχυσε τις εξαγωγές τόσο από τα βόρεια όσο και από τα νότια σημεία πώλησης σύμφωνα με την έρευνα.
Μικρότερες αυξήσεις προήλθαν από τη Λιβύη, όπου το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της χώρας, El Sharara, συνέχισε την παραγωγή γύρω στις 8 Αυγούστου μετά από διακοπή.
Η παραγωγή του Κουβέιτ ενισχύθηκε ελαφρώς παραμένοντας κάτω από την ποσόστωσή της.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία τον Ιούλιο μείωσε την προσφορά κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να μειώσει τα αποθέματα, διατηρεί την παραγωγή σε παρόμοιο ρυθμό τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με  έρευνα η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκε στα 9,63 εκατ. Bpd, κάτω από την ποσόστωσή της των 10,311 bpd.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν επίσης την παραγωγή σταθερή και κάτω από τον στόχο τους.
Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερη παραγωγή, το Ιράν παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στα 50.000 bpd.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν κυρώσεις στο Ιράν τον Νοέμβριο μετά την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία του 2015  μεταξύ Τεχεράνης και έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Σε μια προσπάθεια να μηδενίσει τις πωλήσεις του Ιράν, η Ουάσιγκτον τον Μάιο επέβαλε κυρώσεις για τους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.
Στη Βενεζουέλα, η προσφορά μειώθηκε ελαφρά λόγω του αντίκτυπου των κυρώσεων των ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και της μακροπρόθεσμης μείωσης της παραγωγής.
Η παραγωγή του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη για τον ΟΠΕΚ από τον Μάρτιο του 2014, εξαιρουμένων των μεταβολών που έγιναν από τότε, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters η έρευνα βασίζεται στην παρακολούθηση της προσφοράς στην αγορά και στα δεδομένα αποστολής που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, τη ροή δεδομένων της Refinitiv Eikon και τις πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, ΟΠΕΚ και συμβουλευτικές εταιρείες.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης