Ενέργεια

Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ στο πρώτο «κύμα» των προς απόσυρση λιγνιτικών μονάδων - Τα πλάνα για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ στο πρώτο «κύμα» των προς απόσυρση λιγνιτικών μονάδων - Τα πλάνα για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας
Σε λειτουργία οι μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς, λόγω της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας
Τις πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Ενέργειας, που όπως είχε γράψει το Worldenergynews επισήμαιναν πως η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα συμπεριληφθούν στο αρχικό «κύμα» αποσύρσεων, επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στη χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Έτσι, όπως ανέφερε ο υπουργός, στα πρώτα εργοστάσια προς απόσυρση περιλαμβάνονται ο ΑΗΣ Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ, με τη σχετική μάλιστα διαδικασία να δρομολογείται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020.
Αντίθετα, στη σχετική λίστα δεν συμπεριέλαβε τις μονάδες ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Καρδιάς, παρόλο που εντός της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ολοκληρώσουν τις 17.500 ώρες που, σύμφωνα με την Κομισιόν δικαιούνται να λειτουργήσουν, έχοντας υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης περιορισμένης διάρκειας, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων.

Προγραμματισμένη απόσυρση στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023

Από την άλλη πλευρά, η αναφορά του υπουργού στη Μεγαλόπολη ΙΙΙ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα, για το γεγονός ότι «φωτογράφιζε» την εν λόγω μονάδα, όταν αναφερόταν σε λιγνιτικά εργοστάσια τα οποία θα επέφεραν μικρότερη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ, αν έκλειναν και η επιχείρηση συνέχιζε να πληρώνει τους εργαζομένους.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από υποψήφιους επενδυτές στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης (στην οποία περιλαμβανόταν ο εν λόγω ΑΗΣ), η μονάδα παρέμενε ζημιογόνα παρά τη μείωση του προσωπικού της, λόγω των υψηλών τιμών ρύπων.
Υπενθυμίζεται ότι η Μεγαλόπολη ΙΙΙ προγραμματιζόταν έτσι κι αλλιώς να αποσυρθεί στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023, κάτι που σημαίνει ότι η νέα εξέλιξη φέρνει το «σβήσιμό» της περίπου ενάμιση έτος νωρίτερα.
Παράλληλα, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ έχει βρει μία λύση που θα μπορεί να είναι έτοιμη από τη μεθεπόμενη χειμερινή περίοδο για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της από την πρόωρη απόσυρση του λιγνιτικού εργοστασίου.

Μονάδες βιομάζας για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου

Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση του Αμυνταίου, όλα δείχνουν πως τη θέση του λιγνίτη για τη θέρμανση της πόλης θα πάρει η βιομάζα.
Κι αυτό γιατί την επόμενη άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μονάδων παραγωγής θερμότητας ισχύος 30 ΜW, που θα τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση.
Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση των δύο μονάδων της Καρδιάς, που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
Έτσι, με δεδομένο ότι την τροφοδοσία θα αναλάβει η «Πτολεμαΐδα V», όταν ολοκληρωθεί, προς το παρόν δεν υπάρχει επί τάπητος κάποια προσωρινή λύση-γέφυρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης