Χρηματιστήριο

Shareholder Expectations ζητάει το ΤΧΣ με στόχο την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες - Σε τι στοιχεία επικεντρώνεται

tags :
Shareholder Expectations ζητάει το ΤΧΣ με στόχο την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες - Σε τι στοιχεία επικεντρώνεται
Πως σχεδιάζει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες το ΤΧΣ
Τις προβλέψεις των τραπεζών για το πως θα εξελιχθούν τα μεγέθη τους έχει αναζητήσει από τις αρχές του Αυγούστου 2019 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε μια λογική εστίασης στα βασικά θεμελιώδη μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ από την τρέχουσα εβδομάδα θα εξειδικεύσει σύμφωνα με πληροφορίες τις απαιτήσεις του αυτές.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποεπένδυσης του Ταμείου από τον κλάδο η οποία φέρει το χαρακτηρισμό Shareholder Expectations και την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί απέναντι στο Ταμείο να τη δουλέψουν το προσεχές χρονικό διάστημα. 
Από αυτήν την εβδομάδα το Ταμείο θα πυκνώσει τις επαφές του με τις τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα.
Η σύσταση μια παλέτας πληροφοριών γύρω από τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών - αποτελέσματα, κόκκινα δάνεια, κίνδυνος, αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και άλλα επί μέρους θέματα που αφορούν κάθε μια τράπεζα χωριστά - είναι ζητήματα  για τα οποία το Ταμείο ως το βασικός μέτοχος ορισμένων εκ των συστημικών τραπεζών ζητάει πληροφόρηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποεπένδυσης που του έχει επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο συμμετέχοντας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ως μέτοχος διαθέτει μεγάλο κομμάτι της πληροφόρησης αυτής η οποία βεβαίως με την καινούρια διαδικασία ίσως να πάει σε μεγαλύτερο βάθος.
Από την άλλη πλευρά το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πως η πληροφόρηση προς τους μετόχους δεν δίδεται με προνομιακούς όρους και τούτο είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο πρέπει να έχει αποεπενδύσει ως τις 31.12.22 από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά το θέμα αφορά τις τρεις συστημικές καθώς το ΤΧΣ είναι μέτοχος κατά 25% στην Πειραιώς, κατά 40% στην Εθνική, κατά 11% στην Alpha Bank .
Εφόσον οι διαδικασίες γύρω από το APS κινηθούν ομαλά είναι απολύτως βέβαιο πως το ΤΧΣ θα έχει την ευκαιρία σε σχετικώς μικρό χρονικό διάστημα να επιτύχει καλύτερες αποδόσεις ως μέτοχος.
Οπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις των τεσσάρων τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, οι τέσσερις τράπεζες  παρουσιάζουν σαφή διαφοροποίηση  σε όρους στρατηγικής και επιλογών κατά το μέλλον.
Ολα τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την άρση των capital controls προχωρούν σε ανάκτηση καταθέσεων ενώ φροντίζουν την πιστωτική επέκατση.
Συγχρόνως αντιμετωπίζουν μειωμένους κινδύνους στο πλαίσιο της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.
Σημαντικές είναι οι προσπάθειες των τραπεζών για πιστωτική επέκταση.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει στόχο για το 2019 να πραγματοποιήσει 4 δισ. νέες εκταμιεύσεις.
Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις  το επόμενο τρίμηνο, η Πειραιώς προχωράει φουλ τις διαδικασίες με την Intrum  ενώ η  Eurobank ανακοίνωσε την τελική έγκριση του SSM για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Ως προς το APS αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν την εβδομάδα διευκρινίστηκε πως στην περίπτωση που οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν το Asset Protection Scheme τότε και μόνον τότε τα senior bonds είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι οι τράπεζες γλυτώνουν κεφάλαια που σε αντίθετη περίπτωση τα επιβαρύνονται.
Το στοιχείο αυτό είναι που διαμορφώνει συνθήκες υποχρέωσης στη χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης