Ενέργεια

Σπυράκη: Η Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στον Ευρωπαϊκό Νότο

Σπυράκη: Η Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στον Ευρωπαϊκό Νότο
H κ. Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες του Νότου, με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση και ενθάρρυνση ιδιωτικής συμμετοχής.
Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για την ενεργειακή φτώχεια ως το τέλος του 2017 ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της Ενεργειακής Ένωσης στην οποία έλαβε μέρος και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν να στηρίξει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες του Νότου, με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση και ενθάρρυνση ιδιωτικής συμμετοχής.
«Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κατοικιών δίνει δουλειές σε μας στο Νότο, δίνει κέρδη, μειώνει το λογαριασμό και ωφελεί την υγεία των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, ότι το Παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, ότι 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέγουν αναμεσά στα βασικά είδη διατροφής και τη θέρμανση.
Στην παρέμβαση της στη συζήτηση για την ενεργειακή ένωση η κ. Σπυράκη ζήτησε από την Κομισιόν μετρά για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να προχωρήσει με επάρκεια και ασφάλεια στην σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, προτείνοντας ως τέτοια την παράταση της διακοψιμότητας και τη διατήρηση δωρεάν δικαιωμάτων εναέριων ρύπων στην Ελλάδα με βάση την απόφαση της επιτροπής Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, η κ. Σπυράκη είπε στην ομιλία της:
«Η Ενεργειακή Ένωση μπορεί να αποτελέσει όχημα για να δημιουργηθούν δουλειές και να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, αρκεί να κατορθώσουμε να βάλουμε τους πολίτες στην καρδιά αυτής της προσπάθειας.
Οφείλουμε γι’ αυτό:
α. Να δράσουμε άμεσα ιδρύοντας επενδυτικές πλατφόρμες στα Κράτη-Μέλη αλλά ταυτόχρονα η Κομισιόν να σεβαστεί τις αρμοδιότητες τους στο ενεργειακό μείγμα.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, αντικαθιστούμε σταδιακά το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, χρειαζόμαστε όμως στήριξη ώστε να εξασφαλίζουμε επάρκεια και ασφάλεια σε ακραίες συνθήκες επεκτείνοντας για παράδειγμα τη διακοψιμότητα και διατηρώντας τα δωρεάν δικαιώματα όπως ψηφίσαμε στην ITRE για την αλλαγή του ETS.
β. Χρειαζόμαστε στήριξη και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με στοχευμένη κοινοτική χρηματοδότηση αλλά και ενθάρρυνση των ιδιωτών.
Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κατοικιών μας δίνει δουλειές  σε εμάς στο Νότο, δίνει κέρδη, μειώνει το λογαριασμό και ωφελεί την υγεία των πολιτών.
Και όλα αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε άμεσα, ώστε οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης