Φυσικό Αέριο

Ακόμη πιο κάτω από το υφιστάμενο χαμηλό 10ετίας οι τιμές φυσικού αερίου το φθινόπωρο στην Ευρώπη

Ακόμη πιο κάτω από το υφιστάμενο χαμηλό 10ετίας οι τιμές φυσικού αερίου το φθινόπωρο στην Ευρώπη
Μεγάλοι προμηθευτές όπως η Ρωσία προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς
Περαιτέρω μείωση από το υφιστάμενο χαμηλό 10ετίας αναμένεται να σημειωθεί στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg οι παραγωγοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποκλιμακώσουν την τροφοδοσία της "Γηραιάς Ηπείρου".
«Ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη θα είναι πλήρεις, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης των τιμών. Κάτω από μια ορισμένη τιμή, οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να εξορύσσουν μικρότερες ποσότητες καυσίμου. Αλλά ταυτόχρονα, μεγάλοι προμηθευτές όπως η Ρωσία προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Niek van Kouteren, στέλεχος στην PZEM, μια ολλανδική εταιρεία ενέργειας.
Παράλληλα, η προσφορά συνεχίζει να υπερβαίνει τη ζήτηση. Μάλιστα, οι υποδομές αποθήκευσης σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη, την Ιταλία και την Αυστρία άγγιξαν στις 28 Αυγούστου το 94% της δυναμικότητάς τους.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Norbert Ruecker από την Julius Baer Group Ltd.: «Ο μόνος τρόπος για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές τιμές θα είναι να μειωθούν οι ροές από τη Ρωσία ή τη Νορβηγία, ή να ανακοπούν οι προσεχείς αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ολλανδία, στις συμφωνίες παράδοσεις τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να μειωθούν κατά 20% το φθινόπωρο.

15


Επιπλέον, η Gazprom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εξαγωγές του στην Ευρώπη θα μειωθούν φέτος σε 192 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή κατά 4,5% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των όγκων πωλήσεων του 2018, με μέση τιμή 13% χαμηλότερη από την περσινή χρονιά. 
Πάντως, είναι απίθανο ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός να μειώσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, λόγω των χαμηλότερων τιμών.
«Όταν έχουμε μια ευκαιρία, πραγματοποιούμε επιπλέον πωλήσεις. Το μερίδιο της αγοράς δεν είναι στόχος μας, αλλά μάλλον συνέπεια των ενεργειών μας» δήλωσε ο Mikhail Malgin, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος της Gazprom Export, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την περασμένη εβδομάδα.
Για να μειώσουν σημαντικά τις ροές τροφοδοσίας οι παραγωγοί, θα πρέπει οι τιμές να μειωθούν πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τον Ahmed Hammoudan από την ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Eneco.
Όπως προσθέτει ο ίδιος: «Οι μεγάλοι προμηθευτές δεν καθοδηγούνται από την τιμή, αλλά από τα έσοδα. Ακόμη και αν οι τιμές καταρρεύσουν, ενδέχεται να μην υποστούν πίεση για μείωση των ροών, χάρις στις δυνατότητες αντιστάθμισης του ρίσκου που διαθέτουν.
Και αυτές οι εταιρείες θέλουν να διακινούν υψηλούς όγκους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης