Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής - Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών βαρών

Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής - Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών βαρών
Επίθεση στη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών
Αντιμέτωπη με έναν ακόμη πονοκέφαλο βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για τις τεράστιες απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά την πολιτική μείωσης των φόρων.
Την ίδια ώρα η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο του EuroWorkingGroup, με δεδομένο ότι αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020 αλλά και η «αποκάλυψη» του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης.

Σταϊκούρας: Η υπέρ-φορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014», σχολιάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο "κενό ΦΠΑ" ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο "κενό ΦΠΑ", δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014.
Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.
Επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».

Κομισιόν: Απώλειες 137 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ για την Ελλάδα το 2017

Στα 137 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απώλειες από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017 στην ΕΕ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία στο ποσοστό απωλειών (33,6%), ενώ επιπλέον το εν λόγω έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το 2016.
Σε απόλυτους αριθμούς, το 2017 η Ελλάδα έχασε 7,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ.
Κληθείσα να σχολιάσει τα ποσοστά στην Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Vanessa Mock εξήγησε ότι ο λόγος για τις άσχημες επιδόσεις του παρελθόντος οφείλεται στην «παραδοσιακά ισχυρή μαύρη οικονομία» αλλά αναμένεται μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 3 μονάδες το επόμενο έτος, το 2018.
Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση αυτού φαινομένου στοχεύει μεγάλο μέρος των εν εξελίξει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά στην ΕΕ το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» -δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε- έχει μειωθεί κάπως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αλλά παραμένει πολύ υψηλό.
Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους.
«Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Φορολογίας, Pierre Moscovici, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα κράτη μέλη για «αδράνεια», λέγοντας πως «δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα».
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους 36% το 2017.
Ακολουθούν η Ελλάδα (33,6%) και η Λιθουανία (25%).
Τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, χώρες οι οποίες απώλεσαν έσοδα από τον ΦΠΑ μόνο σε ποσοστό 1% κατά μέσο όρο.
Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους περίπου 33,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.
Όπως τονίζει η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, το χάσμα ΦΠΑ μετρά μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής του ΦΠΑ και συμμόρφωσης σε κάθε κράτος-μέλος, δεδομένου ότι παρέχει εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτωχεύσεων, οικονομικών αφερεγγυότητας καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών.
Οι επιμέρους επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό.
Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 25 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε τρία.
Η Μάλτα (-7 ποσοστιαίες μονάδες), η Πολωνία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Κύπρος (-4 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς κατέγραψαν σημαντική μείωση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Επτά κράτη-μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντική αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ελλάδα (2,6%) και τη Λετονία (1,9%) και οριακή αύξηση στη Γερμανία (0,2%).

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group η ελληνική οικονομία

Οι εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού μαζί με τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις το 2020 και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, συγκροτούν μεταξύ άλλων την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο σημερινό 5 Σεπτεμβρίου 2019 Euro Working Group  (EWG).
Ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας, καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, θα κληθεί να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση.
Ο Μιχάλης Αργυρού θα επιχειρήσει παράλληλα να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός δύο ημέρες μετά από το βήμα της ΔΕΘ και τα οποία μεταξύ άλλων θα αφορούν:

1. Στη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ο συντελεστής θα υποχωρήσει περεταίρω στο 20% το 2021.

2. Στη  μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.

3. Στη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.

4. Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας, καθώς και την έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Στην… αναγνωριστική αποστολή του κ. Αργυρού στις Βρυξέλλες θέση έχει και το αφορολόγητο, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω του τεράστιου κόστους που έχει για τον προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ).
Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου και την παραμονή του στις 8.636 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα την …τελευταία τους λέξη για το θέμα.
Στο περιθώριο του EWG θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνουν χαλαρές συζητήσεις σχετικά με την επιδίωξη της Αθήνας για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 αφού πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πολύ σύντομα θα περάσει και σε επίσημο πεδίο.
Εξάλλου παρασκηνιακά ζυμώνεται από το οικονομικό επιτελείο το σενάριο να συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SNP’s) που βρίσκονται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.
Η Ελλάδα, εφόσον είναι συνεπής στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, πρόκειται να λάβει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τα εν λόγω κέρδη έως το 2022, τα οποία ωστόσο, με βάση τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν προσμετρώνται στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα προέκυπτε έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,7% του ΑΕΠ και θα διασφαλιζόταν δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.
Ένα άλλο ζήτημα στο  οποίο οι ευρωπαίοι δίνουν ιδιαίτερης σημασία και το λόγο θα έχει ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του σημερινού EWG είναι αυτό της αναπτυξιακής πολιτικής.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον όπως άλλωστε φάνηκε και από τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έκλεισε με μία ασθενική ανάπτυξη μόλις 1,5% (1,1% το 1ο τρίμηνο και 1,9% το 2ο τρίμηνο) με αποτέλεσμα ο στόχος για πάνω από 2% να φαντάζει ακατόρθωτος…

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης