Ενέργεια

Γ. Μπασιάς (Ελληνική Εταιρία Υδρογονανθράκων): Πριν τα τέλη του 2019 οριστικές απαντήσεις για το ποιες εταιρείες θα κάνουν επενδύσεις

Γ. Μπασιάς (Ελληνική Εταιρία Υδρογονανθράκων): Πριν τα τέλη του 2019 οριστικές απαντήσεις για το ποιες εταιρείες θα κάνουν επενδύσεις
«Σημαντικό το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα» τόνισε ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων
«Το φυσικό αέριο θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, πριν η τεχνολογία μπορέσει να υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.
«Υπάρχει ανταγωνισμός κόστους» εξήγησε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε ότι ποιο μοντέλο θα επιλεχθεί τελικώς για τη διακίνηση των υδρογονανθράκων εξαρτάται από το κόστος, εάν αυτό θα είναι μέσω αγωγών, ή μέσω πλοίων για το LNG.
«Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα, αν η αγορά μπορεί να καλύψει το κόστος γίνονται» είπε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε ότι σημασία έχει «το πολιτικό όραμα και η τεχνική ανάλυση που υποστηρίζει αυτό το όραμα», αλλά και «η παρουσία της αγοράς που θα πάρει τις αποφάσεις» και θα στηρίξει με τη χρήση της τεχνολογίας αυτό και το πολιτικό όραμα.
Ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι αναμένονται από τη Βουλή εγκρίσεις για τέσσερα μπλοκ, στο κεντρικό Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό, στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ ήδη έχουν παραχωρηθεί έντεκα περιοχές.
Ο κ. Μπαστιάς ανέφερε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση των κοιτασμάτων για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου ενέργειας της χώρας, καθώς οι εισαγωγές φτάνουν τα έντεκα δισ. το χρόνο.
«Πριν τα τέλη του 2019 θα έχουμε οριστικές απαντήσεις για το ποιες εταιρείες θα αρχίσουν να κάνουν επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ.
Αναφερόμενος για τις εκτιμήσεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μπαστιάς τόνισε : «Αν το 30% των δεδομένων που έχουμε επαληθευτεί, θα έχουμε περίπου την ίδια πυκνότητα κουκίδων (σημείων με ενδιαφέρον) στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Όλα αυτά θα καθορίσουν πόσες επενδύσεις θα γίνουν την επόμενη δεκαετία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης