Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Πραγματοποιήθηκε το Southeast Europe Energy Forum 2019

Πραγματοποιήθηκε το Southeast Europe Energy Forum 2019
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας, οι τρέχουσες εξελίξεις και οι μελλοντικές προκλήσεις
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε το Southeast Europe Energy Forum 2019 το οποίο διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με την συμβολή του Atlantic Council την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο The ΜET στη Θεσσαλονίκη.
Στο βήμα του Southeast Europe Energy Forum, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, ανέβηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής από την Ελλάδα και από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης καθώς και εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και έμπειρα στελέχη κορυφαίων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων του τομέα ενέργειας. 
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν  όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας, οι τρέχουσες εξελίξεις και οι μελλοντικές προκλήσεις.
 
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος ανέφερε ότι: «Είναι πλέον σαφές πως  η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον ενεργειακό χάρτη. Με βάση τα σχέδια κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και με δεδομένη την πρόοδο στην ολοκλήρωση αυτών η χώρα μας αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας  ισχυροποιώντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και την πολιτική της δύναμη και επιρροή ενώ ταυτόχρονα της δίνεται η ευκαιρία για οικονομική βελτίωση της θέσης της. Παράλληλα, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και η προσδοκία εκμετάλλευσης ανάλογων κοιτασμάτων στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες, και παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας - όσο το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα είναι στραμμένο στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά. Η  νέα κυβέρνηση εντάσσει στις μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα τον κλάδο της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι θα προωθήσει μια σειρά από συνεργασίες και συμμαχίες στη ΝΑ Ευρώπη ισχυροποιώντας περαιτέρω το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή.  Η φιλοεπενδυτική πολιτική που εφαρμόζεται, προσδοκώ να φέρει μια νέα δυναμική προσέγγιση στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία μας. Το ενδιαφέρον υπάρχει και τουλάχιστον οι ΗΠΑ το έχουν επιβεβαιώσει τόσο ο πρέσβης κος Pyatt , όσο και ο υπουργός εμπορίου κος Ρος τον οποίο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε έχεις σε ένα πάνελ συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τις εταιρείες μέλη μας. Πέραν αυτού, απόδειξη της σημασίας αποτελεί  και το γεγονός πως η ενέργεια αποτελεί έναν από τους 5 πυλώνες συζήτησης στα πλαίσια του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα».
O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt  ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι: «έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε με την Πρεσβεία μας για να εντοπίσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα και να βοηθήσουμε να τεθούν τα θεμέλια για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Αυτές είναι ιδανικές ευκαιρίες για να δείξουν στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ώριμη για νέα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας όπου η αμερικανική τεχνολογία οδηγεί τον δρόμο».
Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Καθηγητής Οικονομικών και Ενέργειας, σημείωσε: «Το Southeast Europe Energy Forum έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα και θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω γι΄ αυτό τους χορηγούς μας για την υποστήριξή τους. Σήμερα θα συζητήσουμε για το πλάνο της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου σε ότι αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα ώστε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους έως το 2030, για τα χρηματοδοτικά πλάνα εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, ενώ θα αναλύσουμε την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στο ενεργειακό τοπίο, τις εξελίξεις σε επίπεδο υποδομών, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο που έχει γίνει το μεταβατικό καύσιμο και το ρόλο των ΗΠΑ που έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, θα μιλήσουμε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις αλλαγές που χρειάζονται σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να πετύχουμε την αναγκαία για τη χώρα μας “επανάσταση των ΑΠΕ”, ενώ θα μιλήσουμε και για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και θα κλείσουμε με τις τοποθετήσεις των υπουργών της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών αναφορικά με τις περιφερειακές προοπτικές. Πιστεύουμε ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι και η Ελλάδα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους γείτονές της, μπορεί να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φυσικό αέριο έχει στρατηγική σημασία για την κυβέρνηση και ότι η εφαρμογή και η προώθηση μακροσκελών έργων υποδομής ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει στόχο, η χώρα μας να αποτελεί ένα στρατηγικό παίχτη που θα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους για όλα τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής προόδου.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε μεταξύ άλλων οτι η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, με τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των μεταλιγνιτικών προγραμμάτων, είναι ένα μέλλον που μας αφορά όλους.
Τις εργασίες του Southeast Europe Energy Forum έκλεισαν με την εποικοδομητική τους συζήτηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Naser Nurediny και ο Υφυπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας, Zecho Stankov .
 
Τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Southeast Europe Energy Forum ήταν:

-Γεωπολιτικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο
-Υπερατλαντικές ενεργειακές συνεργασίες
-Χρηματοδότηση επενδύσεων στην  ΝΑ Ευρώπη
-Το νέο ενεργειακό τοπίο στη ΝΑ Ευρώπη
-Ανάπτυξη των υποδομών του φυσικού αερίου
-Ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη: Μια ελκυστική περιοχή;
-Περιφερειακές συμμαχίες και συνεργασίες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης