Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στις 23 - 27/9 οι συναντήσεις κυβέρνησης - ΔΝΤ με επίκεντρο οικονομία και τράπεζες

tags :
Στις 23 - 27/9 οι συναντήσεις κυβέρνησης - ΔΝΤ με επίκεντρο οικονομία και τράπεζες
Οι τράπεζες θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του Ταμείου
Στις 23-27 του μηνός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συναντηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και με τις τράπεζες στο πλάισιο μέριμνας που υφίσταται για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.
Μάλιστα τα θέματα γίνονται αρκετά πιο επίκαιρα εφόσον τελικώς η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου τώρα που έχουν υπόχωρήσει ιδιαιτέρως τα επιτόκια κάτι για το οποίο απάντησε θετικά ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
"Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά", είπε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό.
Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτήν την παρέμβαση».
Σύμφωνα με το αίτημα προς τις ελληνικές τράπεζες  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να πραγματοποιηθεί συνάντηση  προκειμένου να συζητήσουν πολιτικές  και θέματα ανάπτυξης όπως αυτά θε εξελιχθούν στο πλαίσιο μιας ετήσιας βάσης.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα για το Ταμείο είναι το πλαίσιο της  μεταμνημονιακής εποπτείας  όπως αυτή προβλέπεται μέσα από το άρθρο ΙV.
Ασφαλώς η αποπληρωμή των δανείων θα διαμορφώσει νέα δεδομένα σε αυτήν την συνάντηση καθώς το κλίμα έχει πολύ μεταβληθεί από όσα είχε εκτιμήσει το Ταμείο στο τέλος του Ιουλίου..
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρούσε την άποψη πως η χώρα  έχει σταθεροποιήσει την οικονομία της και έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.  
Ωστόσο η κληρονομιά της κρίσης παραμένει παρούσα και στα περισσότερα πεδία υπό εξέταση οι προοπτικές πρέπει να σταθμιστούν,  ιδιαίτερα αφού η ατζέντα μεταρρύθμισης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά στηρίχθηκε σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που προκαλούν στρέβλωση  και σε επιβαρυντικές αναπτυξιακές περικοπές δαπανών και οι προσπάθειες για μείωση των καθυστερημένων φορολογικών εσόδων και δαπανών αντιμετωπίστηκαν με περιορισμένη επιτυχία σημείωνε η έκθεση.
Τα πάντα ωστόσο έχουν την τάση να αλλάξουν .
Οι τραπεζικοί ισολογισμοί ενδυναμώνονται  ενώ σταμάτησε να υπάρχει εξάρτηση από τους ελέγχους κεφαλαίου.
Ολα αυτά δίνουν μια διαφορετική προοπτική στις εξελίξεις και στον τρόπο που το Ταμείο θα εντάξει τα παραπάνω σε μια έκθεσή του.
Οι κοινωνικές δαπάνες είναι καλύτερα στοχοθετημένες, αλλά πολλές κοινωνικές ανάγκες παραμένουν άγνωστες και ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει υψηλός.
Ωστόσο οι ακραίοι κίδνυνοι έχουν ξεπεραστεί.
Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί το Ταμείο σε σχέση με τις τράπεζες  είναι να γίνει θετική και η πιστωτική επέκταση καθώς με τον τρόπο αυτόν θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.
Οι προσπάθειες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των εμποδίων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα - αν και σημαντικές - έχουν μειωθεί όμως οι δείκτες ανταγωνιστικότητας παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Ενδεχόμενο της αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων πάντως μπορεί να μεταβάλει ριζικά την μέχρι στιγμής εικόνα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης