Φυσικό Αέριο

Προτεραιότητα της Gazprom η νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την Ουκρανία - Οι «σκιές» του 2020

Προτεραιότητα της Gazprom η νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την Ουκρανία - Οι «σκιές» του 2020
Η Gazprom σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με τουλάχιστον 11,4 bcm καυσίμου την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους
Η υπογραφή σύμβασης νέας προμήθειας φυσικού αερίου με την Ουκρανία είναι κύριος στόχος της Gazprom. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexei Miller, στον Vladimir Putin στη χθεσινή τους συνάντηση, όπως αναμεταδίδει το Platts.
Πρόκειται σίγουρα για μια άκρως σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι από το 2020 θα βρεθεί στον αέρα και η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς λήγει η 10ετής συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz Ukrayiny, που υπογράφηκε το 2009.
«Το θέμα της συμφωνίας διαμετακόμισης είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά το πρωταρχικό ζήτημα είναι αν η Ουκρανία θα αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο με απευθείας σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Miller.
Σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Vladimir
Putin δήλωσε πως: «Χωρίς αμφιβολία, κύριο θέμα είναι η προμήθεια με φυσικό αέριο της ουκρανικής αγοράς. Οι πελάτες φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα πληρώσουν κατά 25% λιγότερο, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα».
Σύμφωνα με τον Miller, η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την τροφοδότηση της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, εξαρτάται από το γενικότερο ζήτημα των μελλοντικών προοπτικών μεταφοράς αερίου.

Στο επίκεντρο η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία -ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- ότι οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να διαταραχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020, μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας.
Μάλιστα, η ίδια η Gazprom σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με τουλάχιστον 11,4 bcm φυσικού αερίου την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους –ποσότητα διπλάσια σε σχέση με το 2018– πρόσθεσε ο Miller.
Παράλληλα, η εταιρεία αξιοποιεί τα τελευταία χρόνια τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Σερβία.
Τέλος, ο Miller υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι υλοποιούν σχετικά πρότζεκτ με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης