Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η EDF προειδοποιεί για αμφιβόλου ποιότητας εξαρτήματα σε πυρηνικούς της αντιδραστήρες

Η EDF προειδοποιεί για αμφιβόλου ποιότητας εξαρτήματα σε πυρηνικούς της αντιδραστήρες
"Βουτιά" για τη μετοχή της εταιρείας σε χαμηλό διετίας
Για εξοπλισμό και εξαρτήματα σε πυρηνικούς της αντιδραστήρες τα οποία υπολείπονται των ενδεικνυόμενων προδιαγραφών προειδοποιεί η γαλλική EDF, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Μία είδηση που, όπως είναι φυσικό, οδήγησε στην κατάρρευση των μετοχών της εταιρείας (κατά -8,8%, που είναι η μεγαλύτερη την τελευταία διετία.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στην βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, καθώς η χώρα εξαρτάται από την ατομική ενέργεια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Παράλληλα, οι συνεχείς αρνητικές εξελίξεις της EDF σχετικά με την ποιότητα του εξοπλισμού των αντιδραστήρων της, αυξάνουν τις παγκόσμιες ανησυχίες για την καταλληλότητα της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτική λύση στις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα.

93


Παράλληλα, πέρα από τα μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αντιδραστήρων, μετά τα ατυχήματα σε Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμα, πλέον τίθενται αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητά τους. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια υποχωρεί σημαντικά το κόστος των ΑΠΕ.
«Μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα, οι κανόνες ασφαλείας είναι τόσο αυστηροί, που οι απρογραμμάτιστες διακοπές γίνονται όλο και πιο συχνές», δήλωσε στο Morningstar ο αναλυτής Tancrede Fulop.

Τεχνικές προδιαγραφές

Η Framatome, γαλλικός προμηθευτής εξοπλισμού πυρηνικών εργοστασίων που ξεκίνησε να συνεργάζεται με την EDF πριν από δύο χρόνια, ενημέρωσε την εταιρεία πως «παρεκκλίνει από τις τεχνικές προδιαγραφές που διέπουν την κατασκευή εξαρτημάτων για ατομικούς αντιδραστήρες».
Πριν από τρία χρόνια, η EDF χρειάστηκε να ελέγξει σχεδόν το ένα τρίτο των πυρηνικών αντιδραστήρων της, αφού ανακάλυψε κατασκευαστικά προβλήματα. Επίσης, ένας νέος υπό κατασκευή αντιδραστήρας, στη Φλαμανδία της Γαλλίας, ακυρώθηκε λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του.
Αυτό το τελευταίο περιστατικό μαύρωσε την εικόνα της EDF, τη στιγμή που επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Elchin Mammadov.
Αξίζει να σημειωθεί πως η EDF και η Framatome διενεργούν εμπεριστατωμένες έρευνες για τον εντοπισμό όλων των επηρεαζόμενων εξαρτημάτων και εξοπλισμού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης